Sivistyslautakunta, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Perusopetuksen opetussuunnitelman päivittäminen. Valmistava opetus.

HMKDno-2021-294

Valmistelija

  • Timo Mäkelä, rehtori, johtava rehtori, timo.makela@hameenkyro.fi

Kuvaus

Opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä perusopetukseen valmistavaa opetusta varten opetussuunnitelma. Lähtökohdan opetussuunnitelman laatimiselle muodostavat perusopetuslaki ja -asetus, valtioneuvoston asetuksessa (422/2012) määritellyt yleiset ja perusopetukseen valmistavaa opetusta koskevat valtakunnalliset tavoitteet. Kunta voi järjestää opetuksen itse tai yhdessä toisen kunnan kanssa.

Hämeenkyrön kunta on tehnyt valmistavan opetuksen järjestämisestä sopimuksen Nokian kaupungin kanssa. Sopimus on voimassa 1.8.2023 alkaen toistaiseksi, sitä tarkastellaan vuosittain ja se voidaan irtisanoa kolme kuukautta ennen seuraavan lukuvuoden alkua (30.4.). Sopimuksen mukaan Nokian kaupunki järjestää valmistavaa opetusta kahdessa ryhmässä. Toinen ryhmä on tarkoitettu 3.–6. vuosiluokan ja toinen ryhmä 7.–9. vuosiluokan ikää vastaaville oppilaille. Sen lisäksi oppilas on mahdollista ottaa valmistavaan opetukseen integroituna, mikäli se on toiminnan ja oppilaan edun edun kannalta tarkoituksenmukaista.

Valmistavan opetuksen alkuopetus, 1.-2.-luokat,  järjestetään integroituna perusopetuksen ryhmissä, oppilaiden lähikoulussa Hämeenkyrössä. Mkäli maahanmuuttajataustaisia oppilaita on seitsemän tai enemmän, opetus voidaan järjestää omana ryhmänä.

Hämeenkyrön kunnan opetussuunnitelma päivitetään valmistavan opetuksen osalta vastaamaan opetushallituksen määräystä OPH-4617-2022. Tämän määräyksen mukaan tarkistettu paikallinen opetussuunnitelma ja uusi koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma otetaan käyttöön 1.8.2023 alkaen.

Hallintosäännön § 107mukaan Sivistyslautakunta hyväksyy kuntakohtaiset opetussuunnitelmat.

 Lausunto asian ratkaisemiseksi, johtava rehtori Timo Mäkelä:

Sivistyslautakunta päättää, että Hämeenkyrön kunnan opetussuunnitelma päivitetään valmistavan opetuksen osalta vastaamaan opetushallituksen määräystä.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Sivistyslautakunta päättää johtavan rehtorin lausunnon mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

rehtorit