Sivistyslautakunta, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Perusopetuksen opetussuunnitelman päivittäminen. Arviointikriteerit 6 lk

HMKDno-2021-294

Valmistelija

  • Timo Mäkelä, rehtori, johtava rehtori, timo.makela@hameenkyro.fi

Kuvaus

Muutosmääräys Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muutokset ja täydennykset lukuun 14 Vuosiluokat 3 ̶6

 

Opetushallitus on valmistellut arvosanoille 5, 7 ja 9 arviointikriteerit 6. vuosiluokan lukuvuosiarviointia varten. Samalla arvosanan 8 aikaisempia kriteerejä on täsmennetty. Kriteereissä kuvataan, mitä oppilaan tulee osata saadakseen oppiaineesta kyseisen arvosanan. Opetuksen tavoitteisiin ei ole tehty muutoksia, mutta niiden tueksi on laadittu oppilaan oppimisen tavoitteet ja arviointikriteerit. Uudistuksen tavoitteena on lisätä koulutuksellista tasa-arvoa ja oppilaiden yhdenvertaisuutta vahvistamalla arvosanojen vertailukelpoisuutta koulujen ja kuntien välillä sekä kansallisesti. Arviointikriteerit otetaan käyttöön 1.8.2023 alkaen ja niitä hyödynnetään ensimmäisen kerran kuudesluokkalaisten lukuvuosiarvioinnissa keväällä 2024.

Arvosanoille 5, 7, 8 ja 9 laaditut kriteerit auttavat opettajaa arvioimaan yhdenmukaisemmin oppilaan osaamista sekä kertomaan ja avaamaan oppilaille ja huoltajille, mitä 6. vuosiluokalla tulee osata. 6. vuosiluokan lukuvuosiarvioinnin täsmentäminen tukee myös oppilasta, jotta hän saa realistisen kuvan osaamisestaan perusopetuksen tärkeässä nivelvaiheessa siirtyessään 7. vuosiluokalle. Lisäksi varmistetaan, että esimerkiksi oppilaan tuen ja ohjauksen tarpeen harkinta nojaa yhdenmukaisiin kriteereihin kaikkialla. Kriteerien käyttöönotto edellyttää yhteistä keskustelua koulun arviointikulttuurista eli siitä, miten opetusta suunnitellaan tavoitteiden mukaisesti ja miten kriteerejä käytetään luotettavan arvioinnin tukena.

Hallintosäännön § 107 mukaan Sivistyslautakunta hyväksyy kuntakohtaiset opetussuunnitelmat.

 Lausunto asian ratkaisemiseksi, johtava rehtori Timo Mäkelä:

Opetushallituksen määräyksen (OPH-172-2023) mukaiset muutokset Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita (2014) luvun ”14.4 Oppiaineet vuosiluokilla 3-6 arviointikriteerit kuudennen vuosiluokan päätteeksi” osalta viedään Hämeenkyrön kunnan perusopetuksen opetussuunnitelmaan sellaisenaan. Uudet arviointikriteerit otetaan käyttöön 1.8.2023 alkaen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Sivistyslautakunta päättää johtavan rehtorin lausunnon mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.