Sivistyslautakunta, kokous 18.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Hämeenkyrön koulujen toimintamalli lainvastaisiin tekoihin puuttumiseksi koulussa

HMKDno-2021-217

Valmistelija

  • Timo Mäkelä, rehtori, timo.makela@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuusto hyväksyi 4.4.2022 § 13 valtuustoaloitteen Etelä-Karjalan malli käyttöön lainvastaisiin tekoihin puuttumiseksi koulussa

Päätöksessä todettiin, että 

  • Etelä-​Karjalan mallin pohjalta luodaan vastaava ohjeistus Hämeenkyrön perusopetukseen. Ohjeistus käytetään koulupoliisilla lausuttavana,​ jonka jälkeen se tuodaan sivistyslautakunnalle hyväksyttäväksi

 

Syksyn 2021 aikana Hämeenkyrön Yhteiskoulun opettajista koostuvat työryhmätiimit ovat keskustelleet ja tutustuneet rehtorin johdolla Etelä-Karjalan malliin. Työryhmätiimit pitävät hyvänä Etelä-Karjalaan laadittua mallia lainvastaisiin tekoihin puuttumisessa. Sivistyspalvelualueen johtoryhmän kokouksessa myös alakoulujen rehtorit ovat puoltaneet mallin käyttöönottoa.

Mallissa kuvataan selkeästi lainvastaisten tekojen tunnuspiirteet ja toimenpiteet niihin puuttumiseksi. Vaikka yhteneväistä toimintatapaa ja ohjeistusta ei olekaan ollut Hämeenkyrön peruskouluissa vielä käytössä, niin Etelä-Karjalan mallissa kuvatut toimintamallit puuttumiseen ovat koulujen henkilökunnalle tuttuja ja vastaavanlaisia käytänteitä sovelletaan arjessa.

Valmistelutyön aikana on myös oltu yhteydessä alueella toimivaan koulupoliisiin. Pirkanmaan osassa kunnissa on vastaavasti otettu käyttöön niin kutsuttu Ankkuri-malli, johon poliisi on sitoutunut omalla resurssillaan. Poliisin näkökulmasta yhteistyön lisääminen koulujen kanssa voisi tapahtua Ankkuri-mallin kautta. Ankkuri-mallin tarkoituksena on puuttua varhaisessa vaiheessa lasten ja nuorten rikollisuuteen sekä lähisuhdeväkivaltaan sekä tehdä ehkäisevää työtä näillä saroilla. Ankkuri-malli perustuu moniviranomaisyhteistyöhön.

Etelä-Karjalan mallin pohjalta laaditaan Hämeenkyrön perusopetukseen vastaavanlainen ohjeistus toimintatapojen yhtenäistämiseksi koulukiusaamisen puuttumiseen ja yleisimpiin lainvastaisiin tekoihin puuttumiseen. Ohjeistus käytetään koulupoliisilla lausuttavana ja se tuodaan sen jälkeen sivistyslautakunnalle hyväksyttäväksi.

Hallintosääntö § 91

Johtavan rehtorin lausunto:

Sivistyslautakunta hyväksyy liitteenä olevan Hämeenkyrön koulujen toimintamallin. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Lautakunta päättää johtavan rehtorin lausunnon mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

perusopetuksen ja lukion rehtorit