Kunnanhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 158 Lausunto Pirkanmaan vaihemaakuntakaavan kaavaluonnoksesta

HMKDno-2023-291

Valmistelija

  • Anna-Maria Niilo-Rämä, kaavasuunnittelija, anna-maria.niilo-rama@hameenkyro.fi

Kuvaus

Pirkanmaan maakuntahallitus on kokouksessaan 17.4.2023 (46 §) päättänyt asettaa nähtäville Pirkanmaan vaihemaakuntakaavan kaavaluonnosaineiston. Kaavaluonnos on nähtävillä 8.5.-30.6.2023. Vaihemaakuntakaavan teemana ovat elonkirjo ja energia. Pirkanmaan liitto pyytää kunnan lausuntoa kaavaluonnoksesta 30.6.2023 mennessä.

Maakuntakaavan tehtävänä on sovittaa yhteen valtakunnantason ja maakunnan omat tarpeet sekä useampaa kuntaa yhteisesti koskevia maankäytön asioita, ja tuoda ne poliittiseen päätöksentekoon.

Valmistelussa oleva Pirkanmaan vaihemaakuntakaava kattaa kaikki Pirkanmaan kunnat. Vaihemaakuntakaavan tavoitteena on tukea pirkanmaalaisen luonnon monimuotoisuutta ja elonkirjoa, sekä vahvistaa edellytyksiä kestävälle energiantuotannolle maakunnan alueella. Lisäksi kaavatyössä tarkistetaan kaupan ohjauksen ratkaisua päivitetyn maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti, ja tarkastellaan Puolustusvoimien toimintaan liittyvien suoja-alueiden ajantasaisuus. Vaihemaakuntakaava täydentää voimassa olevia Pirkanmaan maakuntakaavaa 2040 sekä Kuhmoisten osalta Keski-Suomen maakuntakaavaa.

Elinympäristöpalvelut on valmistellut kaavaluonnoksesta liitteenä olevan lausunnon. Hämeenkyröön kohdistuvia muutoksia on esitetty pykälän liitteenä olevassa otteessa. Vaihemaakuntakaavan luonnoksen aineisto kokonaisuudessaan luettavissa Pirkanmaan liiton nettisivuilla: "Elonkirjo ja energia" -Pirkanmaan vaihemaakuntakaava.

Pykälän liitteenä: lausunto Pirkanmaan vaihemaakuntakaavan kaavaluonnoksesta, otteita kaavaluonnoksesta Hämeenkyrön osalta.
Pykälän oheismateriaalina on Pirkanmaan liitolta tullut lausuntopyyntö.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus antaa liitteenä olevan lausunnon Pirkanmaan vaihemaakuntakaavan kaavaluonnoksesta. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaavoituspäällikkö Lahtinen, Elinympäristöjohtaja Asula-Myllynen, Pirkanmaan liitto