Kunnanhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 155 Pientalojen (OKT, PT) asuintonttien vuokrausperiaatteet

HMKDno-2023-218

Valmistelija

  • Anne Hannunen, maankäyttöinsinööri, anne.hannunen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hallintosääntö 97§  Hallituksen ratkaisuvalta: kiinteän omaisuuden myyminen, ostaminen, vaihtaminen ja vuokraaminen (yli 10 vuoden ajaksi). Hallintosääntö 114 § Elinympäristöjohtaja päättää kiinteän omaisuuden vuokraamisesta alle 10 vuoden ajaksi.

Pientalotonttien vuokraamisessa on kyse yli 10 vuoden vuokra-ajasta ja asia kuuluu hallituksen ratkaisuvaltaan. Kunnassa ei ole aiemmin ollut pientalotonttien vuokrausmahdollisuutta. Tonttimyynnin yhteydessä tämä toive on usein tullut esiin. Tästä syystä on laadittu pientalotonttien vuokrausehdot. Tämä koskee rakentamattomien asemakaavojen mukaisten asuinrakennuspaikkojen ja hajatonttien vuokrauksen vuokrausprosenttia sekä muita vuokrausperusteita.

Pientalotonttien vuokrausperusteet tulee määrittää, ​jotta tontteja voidaan luovuttaa rakentajille myös vuokraamalla. Vuokrausperusteet on pääsääntöisesti samojen perusteiden mukaisesti laadittu kuin tonttien myynnissäkin. Vuokrasopimus on allekirjoitettava kuukauden kuluessa vuokrauspäätöksen lainvoimaisuudesta. Jos vuokrasopimus ei toteudu määräaikaan mennessä, vuokrauspäätöksestä tehdään erillinen peruutuspäätös.

Maanvuokrasopimus laaditaan asemakaavan mukaiseen asumiskäyttöön maanvuokralain (258/1966) 3. luvun mukaisesti. Vuosivuokran määrästä tehdään päätös, joka on viisi (5) prosenttia tonttien myyntihinnoista, jotka hallitus on aiemmin päättänyt. Vuosivuokra sidotaan elinkustannusindeksiin ja vuokra-aika on 50 vuotta. Samalla tulee määrittää sopimussakon suuruus, joka ehdotetaan vahingonkorvauksen lisäksi nelinkertaiseksi vuosivuokran määrästä lisättynä 11 % juoksevalla korolla. Korko on vastaava kuin kauppakirjoissa. Vanhingonkorvauslauseke tarvitaan siksi, että tarvittaessa tontti on palautettavissa alkuperäiseen kuntoon. Rakentamisaika on kolme (3) vuotta vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta siihen valmiuteen, että rakennustarkastaja voi hyväksyä rakennuksen käyttöönottokatselmuksessa. Vuokraoikeus voidaan siirtää rakennettuna. Vuokratontin lunastaminen omaksi on tehtävä viiden (5) vuoden aikana, jolloin maksetut vuokrat hyvitetään ostohinnassa. Vuokranantaja määrittää myyntihinnan, joka perustuu ostohetken AKA-arviolausuntoon.

Vuokrausprosenttia harkittaessa on perehdytty muiden kuntien tonttiesitteisiin ja käytetty prosenttia, jossa vuosivuokran määrä muodostuu kohtuulliseksi ja näin ollen talonrakennus hankkeen alkaessa rakentamiskustannukset ovat kevyemmät.

Vuokraaja hakee rekisteröinnin vuokraoikeudelle Maanmittauslaitokselta vuokrasopimuksen perusteella, jotta vuokraoikeus kirjataan lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kunta hakee määräalan lohkomistoimituksen, jossa alue muodostuu asemakaavan mukaiseksi tontiksi. Kirjaamis- ja toimituskustannukset maksaa vuokraaja.

Kunta laatii pientalotonttien maanvuokrasopimuksen, jonka malli on oheismateriaalina. Rakentaja vastaa rakennushankkeen maaperätutkimuksista sekä perustus- ja muista rakenneratkaisuista. Rakennus tehdään yleis- tai asemakaavan sekä rakennusjärjestyksen mukaisesti rakennuslupasuunnitelmin. Vuokralainen on velvollinen noudattamaan vuokrasopimuksen tarkentavia ehtoja.

Hallintosäännön nimenkirjoitusoikeuksien mukaisesti hallituksen päättämät sopimukset allekirjoittaa kunnanjohtaja, hallituksen puheenjohtaja, talous- ja hallintojohtaja tai muu hallituksen valtuuttama henkilö. Viranhaltija allekirjoittaa sopimukset päättämissään asioissa.  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. päättää pientalotonttien vuokrauksen vuokrausperusteet kuvauksen sekä oheisen maanvuokrasopimusmallin mukaisesti
  2. oikeuttaa maankäyttöinsinöörin laatimaan maanvuokrasopimuksen mahdolliset tarkentavat tai muut ehdot       
  3. toteaa maanvuokrasopimuksista päättämisen selosteosassa kuvatuissa 50 vuoden sopimuksissa kuuluvan hallituksen päätösvaltaan. 

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Maankäyttöinsinööri Hannunen, elinympäristölautakunta