Kunnanhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 156 Yhtiömuotoisten tonttien (KT, RT) vuokrausperusteet

HMKDno-2023-269

Valmistelija

  • Anne Hannunen, maankäyttöinsinööri, anne.hannunen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön kunta luovuttaa asuinkerrostalo-, rivitalo- tai muita useampiasuntoisia rakennuspaikkoja myymällä tai vuokraamalla. Tontit luovutetaan markkinaehtoisesti kuntalain 130 § perusteella. Tämän vuoksi on tarve päättää varaus-, myynti- ja vuokrausehdot myyntiin tulevista kerrostalo- ja rivitalotonttikohteista.

Hallintosäännön 97 § mukaan kunnanhallitus päättää kiinteän omaisuuden myymisestä ja vuokraamisesta sekä rakennuspaikkojen myynti- ja vuokrausehdoista. Hallintosäännön 114 § mukaan maankäyttöinsinööri ratkaisee rakentumattoman rakennuspaikan rakennusajan pidennyksen rakennusvelvollisuuden osalta. Varauspäätöksen laatii maankäyttöinsinööri ja kunnanhallitus tekee myynti- tai vuokrauspäätöksen..

Myynti- ja vuokrausmenettely

Asemakaavoitetut yhtiömuotoiset tontit asetetaan jatkuvaan hakuun tai määräajaksi. Kotivisuille tehdään tonttipörssiin kohdekohtaiset ilmoitukset. Niihin merkitään kunnanhallituksen etukäteen päättämät myyntihinnat, vuokrahinnat ja muita kohdetietoja. Tarjouskilpailu voidaan myös järjestää, jolloin rakennusoikeuden määrä on vähintään 75 %.

Yhtiömuotoisia tontteja luovutetaan yrityksille, yhdistyksille, yhtiöille (rakennusliikkeille) tai perustettavan yrityksen/yhtiön lukuun. Yksityishenkilöille ei luovuteta näitä tontteja. Tonttireserviä ei ole myöskään mahdollista hankkia, jos rakentaminen on aloittamatta aiemmalla tontilla. Samalle hakijalle voidaan varata useampi tontti, jos ne muodostavat kokonaisuuden.

Hakumenettely

Tontti varataan varaushakemuksella, joka lähetetään kirjaamoon ja maankäyttöinsinöörille. Tonttihakemuksessa esitetään yritysreferenssit, aikataulu sekä alustava asemapiirros, havainnekuva ja asuntomääräjakauma, myös sanallinen esitys käy. Asemapiirroksessa täytyy esittää vähintään sijainti, kerrosluku sekä liittymä- ja paikoitusjärjestelyt. Rakennuslupahakemukseen tarvitaan lopulliset suunnitelmat.

Varausehdot ja -päätös

Määräajaksi myyntiin asetettujen tonttien luovutusmenettelyn ja hakijoiden arviointiperusteet kunnanhallitus vahvistaa tapauskohtaisesti.

Jatkuvassa tontinhakumenettelyssä maankäyttöinsinööri tekee yhtiömuotoisen tontin varauspäätöksen, kun hakija on esittänyt alustavat suunnitelmat ja maksanut 1 000 euron varausmaksun, joka hyvitetään kauppa- tai vuokrahinnassa. Kunta lähettää varausmaksulaskun. Varausaika on voimassa 6 kuukautta varauspäätöksestä, jonka aikana tontista tulee allekirjoittaa kauppakirja tai vuokrasopimus taikka haettava varaukselle jatkoaika. Varaukselle voidaan myöntää yksi korkeintaan 6 kk jatkoaika. Jatkovarausmaksu on 300 euroa ja sitä ei hyvitetä luovutushinnassa. Jos luovutussopimusta ei allekirjoiteta varausaikana, varaus raukeaa ja tontti palautuu kunnalle jatkuvaan hakuun.

Tontin varaaja voi perua varauksen kirjallisesti. Peruuntumisesta tehdään erillinen päätös. Varausmaksua ei palauteta tonttivarauksen peruuntuessa tai varausajan päättyessä.

Tontinsaajan valinta ja kunnanhallituksen myynti- tai vuokrauspäätös

Kokonaisarvioinnin tekevät maankäyttöinsinööri, kaavoituspäällikkö ja rakennustarkastaja. Hakijan hyväksymisen edellytyksenä on, että osto- tai vuokratarjous on myyntihinnan mukainen, jos se on ilmoitettu ja että suunnitelmat täyttävät suunnittelumääräykset ja -ohjeet. Jos samasta kohteesta on useita hakijoita, hakijat asetetaan etusijajärjestykseen.

Valinnan jälkeen luovutusmenettelypäätöksen valmistelee maankäyttöinsinööri ja kunnanjohtaja esittelee kunnanhallituksen päätettäväksi. Luovutuskirja allekirjoitetaan ennen rakentamisen aloittamista.

Myynti- ja vuokrausehdot

Kiinteistökaupassa ostaja vastaa kustannuksillaan kaupanvahvistajan palkkiosta, varainsiirtoverosta, lainhuudon hakemisesta, lohkomisesta ja kiinteistöverosta. Vuokrauksessa ostaja maksaa tontin lohkomisen.

Tontin saaja vastaa kustannuksillaan perustamistavan valinnasta ja pohjatutkimuksista, jotka saa tehdä varausaikana tonttia vahingoittamatta.

Ostaja rakentaa rakennukset käyttöönottovalmiuteen asemakaavan, rakennusjärjestyksen, suunnitteluohjeiden ja rakennusluvan mukaisesti kolmen (3) vuoden aikana luovutussopimuksen allekirjoituksesta.

Mahdollisesta kaupan purkamisesta tehdään erillinen päätös, jos ilmenee erityinen syy tai este.

Yhtiömuotoisten tonttien kauppakirja- ja vuokrasopimusmallit ovat liitteenä, joissa myynti- ja vuokrausehdot ovat esitetty.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus hyväksyy yhtiömuotoisten tonttien varaus-, myynti- ja vuokrausehdot. 

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

maankäyttöinsinööri Hannunen, kaavoituspäällikkö Lahtinen, rakennustarkastaja Mäkelä, kaavasuunnittelija Niilo-Rämä, toimistosihteeri Vataja