Kunnanhallitus, kokous 11.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Johtamisjärjestelmätoimikunta, loppuraportti

HMKDno-2023-19

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuusto päätti hallintosäännön päivityksestä joulukuun 2022 valtuuston kokouksessa. Päivityksessä hallintosääntöön tehtiin hyvinvointialueen toiminnan aloituksen aiheuttamat muutokset ja muita tarvittavia muutoksia.

Asia käsittelyn yhteydessä valtuusto hyväksyi toimenpidealoitteen : ” Hallitus selvittää 12.6.2023 valtuuston kokoukseen, onko tarpeen perustaa 1.1.2024 alkaen hyvinvointilautakunta tai hyvinvointijaosto hoitamaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, kulttuuritoimintaa, vapaa-ajan toimintoja, nuorisotoimintaa ja muita sopivia asioita tai toimintoja.”

Kunnan hallintojärjestelmä on ollut nykyinen valtuustokauden alusta lukien. Vuoden 2023 alusta perusturvalautakunta ja perusturvan palvelualue poistuivat kunnan organisaatiosta.

Isot muutokset kunnan organisaatioon on hyvä tehdä vuodenvaihteessa tai valtuustokausien vaihtuessa.  

Päätöksenteko-organisaation mahdollinen muuttaminen on kunnan toiminnan organisoinnin kannalta iso asia ja luottamushenkilöorganisaation muuttaminen muuttaa myös viranhaltijaorganisaatiota.

Tässä vaiheessa mahdollista tulevaa muutosta valmistelemaan on hyvä perustaa hallituksen nimeämä toimikunta. Sen tehtäväksi tulee käsitellä nykyisen järjestelmän muutostarpeet ja vaihtoehdot sekä esittää hallintojärjestelmä seuraavalle valtuustokaudelle.

Työryhmän tulee tuottaa loppuraportti valtuuston päätettäväksi helmikuun 2024 loppuun mennessä. Muutokset ehditään sitten ottaa mukaan vuoden 2025 talousarvion laadintaan. Hallintosäännön muutokset päätettäisiin viimeistään vuoden 2024 lopussa. 

Mikäli toimikunta esittää nopeasti toteutettavia muutoksia, niin otetaan niitä käyttöön sitä mukaa, kun päätöksiä saadaan tehtyä. Osa muutoksista voi olla hallituksen päätösvallassa ja osa mahdollisista toimintatavan muutoksista voidaan ottaa käyttöön heti. 

Työryhmä antaa valtuustolle väliraportin kesäkuussa 2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus asettaa johtamisjärjestelmätoimikunnan ja päättää, että:

  1. toimeksianto on selosteosassa mainittu,
  2. toimikuntaan nimetään valtuuston ja hallituksen puheenjohtajistot, puheenjohtajana valtuuston puheenjohtaja, 
  3. toimikunnan viranhaltijajäseniksi nimetään kunnanjohtaja, palvelujohtajat ja henkilöstöpäällikkö, sihteerinä toimii talous- ja hallintojohtaja,
  4. toimikunta  huolehtii tiedottamisesta yhteistyötoimikunnalle,
  5. toimikunta järjestää tarvittaessa luottamushenkilöille seminaareja,
  6. toimikunta julkistaa väliraportin ja loppuraportin,
  7. toimikunnan kokouspalkkiot maksetaan hallituksen menoista.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Johtamisjärjestelmätoimikunta antoi väliraportin valtuustolle kesäkuussa 2023. Sen perusteella johtamisjärjestelmätoimikunnan esityksestä perustettiin hyvinvointijaosto vuoden 2024 alusta.

Johtamisjärjestelmätoimikunta kokoontui viimeisen kerran 4.3.2024 yhdessä elinkeino- ja työllisyystoimikunnan kanssa ja teki hallitukselle esityksen elinkeinopalvelujen sijainnista kunnan organisaatiossa vuoden 2025 alusta. Samassa kokouksessa johtamisjäjestelmätoimikunta hyväksyi työnsä loppuraportin. 

Johtamisjärjestelmätoimikunta on tehnyt työnsä ja antaa liitteenä olevan loppuraportin hallitukselle, joka toimittaa sen tiedoksi valtuustolle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus antaa johtamisjärjestelmätoimikunnan loppuraportin tiedoksi valtuustolle ilmoitusasioiden yhteydessä. 

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

talous- ja hallintojohtaja Paloranta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)