Kunnanvaltuusto, kokous 19.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma

HMKDno-2023-87

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön kunnan yksi arvoista on vastuullisuus helmikuussa 2023 valmistuneessa päivitetyssä kuntastrategiassa. Kunnan päämääränä on olla kestävyys- ja talousvastuun tiedostava kunta niin, että pystymme tukemaan kestävän
elämäntavan mukaisia valintoja. Strategiaa toteuttamaan elinympäristöpalvelujen yhtenä toiminnallisena tavoitteena oli vuoden 2023 talousarviossa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman laatiminen. Työ tehtiin ajalla maaliskuu-marraskuu.
Ohjelman laadinta tuli ajankohtaiseksi myös tilanteessa, jossa uuden Hämeenkyrönväylän valmistumisen myötä kunnan liikenneolosuhteet muuttuvat merkittävästi. Raskaan liikenteen siirtyminen pois kuntakeskuksesta omalle väylälleen antaa mahdollisuuksia suunnitella ja toteuttaa laadukkaampaa kävelyn ja pyöräilyn ympäristöä. Tavoitteet ovat lisäksi osa laajempaa kansallista ja maakunnallista liikennepolitiikkaa. Kunta sai avustusta ohjelman tekoon Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

Kuntastrategian toinen arvo on osallisuus. Ohjelma onkin laadittu osallistavassa yhteistyössä kunnan toimijoiden, päättäjien, sidosryhmien, asukkaiden ja eri asiantuntijoiden kanssa. Työmenetelminä on hyödynnetty paikkatietopohjaista
Maptionnaire -karttakyselyä kuntalaisille, erilaisia työpajoja, haastatteluja ja kyselyitä päättäjille ja viranhaltijoille sekä maastokäynti. Ohjelma vahvistaa siten yhteistä tahtoa edistää hyvinvointia ja kestävää liikkumista arjessa ja vapaa-ajalla.

Ohjelma koostuu nykytilan kuvauksesta, yhdessä asetetuista tavoitteista, kävelyn ja pyöräilyn tavoiteverkosta, toimenpide-ehdotuksista ja kyselyaineistoista. Vuonna 2030 Hämeenkyrö on ohjelman mukaan suunnannäyttäjä kävely- ja pyöräilypöhinässä, kestävän matkailun helmi, turvallinen ja houkutteleva liikkua jalan tai pyörällä sekä itsenäisen ja aktiivisen liikkumisen innostaja. Näille tavoitteille on ohjelmassa kirjattu toimenpiteitä, vastuutahoja ja mittareita.

Ohjelmasta johdettavia toimenpiteitä tullaan viemään jatkossa osaksi kunnan toiminnan ja talouden tavoitteita, seurantaa ja raportointia. Keskeisiä keinoja ovat muiden muassa riittävän rahoituksen varmistaminen, laadukkaan infrastruktuurin rakentaminen ja kunnossapito sekä tehokas viestintä.

Ennen kokouksen alkua A-Insinöörien suunnittelupäällikkö Piritta Laitakari esittelee hankkeen loppuraporttia.

Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma tullaan käsittelemään myös kunnanhallituksessa ja valtuustossa osana käsittelyyn tulevia muita strategiasta johdettavia ohjelmia.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta hyväksyy osaltaan Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman 2030.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Elinympäristölautakunta 7.11.2023, 105 §.

Kuntastrategiaa Vakaa ja verraton toimeenpannaan tavoitteiden ja ohjelmien avulla. Tavoitteet ovat talousarviossa.  

Ohjelmista kävelyn- ja pyöräilyn edistämisohjelma valmistui ensimmäisenä.

Tekeillä on henkilöstöohjelma, elinkeino-ohjelma, ilmasto-ohjelma ja kulttuuriohjelma. Valmistelussa on keväälle valtuustoseminaari tai valtuuston kokousten jälkeisiä tilaisuuksia, joissa työn alla olevia ohjelmia käsitellään.

Päätösehdotus

Esittelijä

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Hämeenkyrön kävelyn- ja pyöräilyn edistämisohjelman. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Kuvaus

Hallitus 5.2.2024, 38 §.

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle,​ että se hyväksyy Hämeenkyrön kävelyn-​ ja pyöräilyn edistämisohjelman.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

lautakunnat

Muutoksenhaku

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite
Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
hameenlinna.hao@oikeus.fi
puh: 029 56 42200/vaihde
faxi: 029 56 42269

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika on 30 päivää.

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituskirjassa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätöksestä valitetaan ja muutosvaatimus perusteineen sekä
  • valittajan nimi ja kotikunta, sekä osoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Jos valituskirjan laatijana on joku muu henkilö, on valituskirjassa ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Vali­tusasiakirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan allekirjoitettava.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä, sekä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on esitettävä valtakirjansa tai osoitettava oikeutensa edustukseen hallintolain 12 §:n mukaisesti.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhan­nusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Tuomioistuinten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (tuomioistuinmaksulaki 1.1.2016) nojalla muutoksenhakijalta voidaan periä hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu.

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hämeenkyrön kunnan kirjaamosta kirjaamon aukioloaikana ma-pe klo 9.00 - 15.00.
Postiosoite: Hämeenkyrön kunta, Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköposti: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelin: 03 565 23000