Valmistelija
Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi
Kuvaus
Asemakaavaehdotus ja sen liiteaineisto on ollut nähtävillä kunnanvirastossa ja kunnan internet-sivuilla 30 päivän ajan 16.11.-18.12.2023 (MRL 65§, MRA27§). Nähtävilläolosta on tiedotettu julkaisemalla kuulutus UutisOiva-lehdessä, kunnan ilmoitustaululla sekä kunnan internet-sivuilla 16.11.2023. Tiedotekirje lähetettiin kaava-alueen ja siihen rajautuville maanomistajille. Lausuntopyynnöt lähetettiin osallis- ja viranomaistahoille. Kaavaehdotuksesta ja valmisteluaineistosta oli mahdollista jättää lausuntoja ja muistutuksia 18.12.2023 mennessä sähköisesti tai kirjeitse.
Kaavaehdotuksesta saapui lausunto Pirkanmaan ELY-keskukselta jossa puron kaavamääräystä tulisi ulottaa laajemmalle. Tämän johdosta kaavakartalla on s-1 alueen rajausta laajennettu vastaamaan luontokohteen rajausta. Lisäksi tuotiin esiin tarkempien vaikutusten arviointien tarve Natura 2000 alueeseen. Näiltä osin kaavaselostuksen vaikutusten arviointia on täydennetty.
Kunnan elinympäristölautakunta, sivistyslautakunta ja elinympäristölautakunnan lupajaosto totesivat, ettei niillä ollut lausuttavaa kaava-aineistosta. Pirkanmaan maakuntamuseo ilmoitti, ettei sillä ole asiasta huomauttamista. Se pitää kuitenkin valitettavana, että havainnekuvat esittävät aluetta yhä ainoastaan lintuperspektiivistä, sillä maisemavaikutuksia tulisi arvioida myös maiseman kokijan tyypillisestä näkökulmasta. Kaavan mahdollistaman matalan ja alueen rakentamisentapaan väritykseltään ja materiaaleiltaan sovitetun rakentamisen vaikutusten voidaan kuitenkin arvioida olevan vähäisiä, joten aineisto voidaan tässä tapauksessa katsoa hankkeen tarpeisiin nähden riittäväksi. Pirkanmaan liitto ilmoitti, ettei se anna lausuntoa ko. aineistosta. Leppäkosken Sähkö Oyllä ei ollut kaavasta huomauttamista. Ehdotuksesta saapui yksi muistutus, jossa todettiin, että elinympäristölautakunnan lupajaosto tulee lisätä kaavan osallisten listaan, tästä johtuen se lisättiin selostukseen. Voidaan kuitenkin todeta, että lausuntopyyntö on lähetetty ehdotusvaiheessa myös lupajaostolle, jota on näin kuultu ja osallistettu.
Neidonniityn alueen asemakaava koskee Hämeenkyrön Sasin kylän kiinteistöjä 108-415-3-27 ja 108-417-2-68 ja osaa kiinteistöistä 108-417-2-54, 108-415-3-51, 108-417-2-18 ja 108-417-3-41. Asemakaavalla muodostuvat korttelit 604, 605 ja 606, asuinpientalojen korttelialuetta sekä katu- ja lähivirkistysaluetta. Johtuen alueella suoritetusta maakaupasta ja lohkomisesta alueen tilanumerot ja rajat on päivitetty pohjakarttaan ja kaava-aineistoon ehdotuksen nähtävilläolon jälkeen.
Kaavan sisältö on pääosin pysynyt samana kuin ehdotusvaiheessa. Kaava-alue, jonka pinta-ala on n. 1,4 hehtaaria, sijaitsee Mäkihuidantien varressa. Asemakaava-alueen kokonaisrakennusoikeus on 1 981 k-m2, joka tarkoittaa aluetehokkuutena e=0.14. Suurin sallittu kerrosluku on 1. Korttelit 604 ja 605 on osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi (AO-1), jolle saa rakentaa yhden yksiasuntoisen asuinrakennuksen rakennuspaikkaa kohden. Tontteja on 8 kpl ja koko vaihtelee n. 810 -1040 neliömetrin välillä. Tonttien tehokkuusluku 0.20 ja kokonaispinta-alasta on siis mahdollista rakentaa 20 %. Molemmille kortteleille on osoitettu ohjeellisella tonttijaolla neljä tonttia. Liikkuminen tapahtuu tonteille uuden Neidonniityntien kautta. Korttelit sijaitsevat osittain pohjavesialueella. Mäkihuidantien itäpuolella sijaitseva kortteli 606 on osoitettu asuinpientalojen korttelialueeksi (AP-1), jolle yksi tontti pinta-alaltaan n. 2190 neliötä, jolle saa rakentaa kaksi kaksiasuntoista asuinrakennusta tai yhden neliasuntoisen asuinrakennuksen rakennuspaikkaa kohden. Tontin tehokkuusluku 0.25 ja kokonaispinta-alasta on siis mahdollista rakentaa 25 %.
Kaavaan sisältyy lähivirkistysalueita (VL) sekä katualueita. Korttelin 604 pohjoispuolella lähivirkistysalueelle on osoitettu rakennusala, jolle saa sijoittaa puistomuuntamon. Korttelin 606 eteläpuolelle on osoitettu lähivirkistysalue, jonka paikalla sijaitsee vanhan pajarakennuksen kivirakenteinen alusta ja kupu. Pajarakennuksen itäpuolella kulkee puro ja sen varrella kapealti purolehtoa, mitkä on arvotettu osayleiskaavan luontoselvityksessä paikallisesti arvokkaaksi luontokohteeksi. Luontoarvokohde on huomioitu kaavaehdotuskartalla alueen osana, jolla ei saa suorittaa sen luonnontilaa muuttavia toimenpiteitä (s-1)
Kaavan vaikutukset jäävät vähäisiksi, sillä lisärakentamisen määrä on maltillista ja tukeutuu olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen. Vaikutusten arviointia on esitetty selostuksen sivuilla 36-39. Vaikutuksia ilmastokestävään kehityksiin arvioitiin ELY-keskuksen KILVA-työkalun avulla. Työkalun arvion mukaan Neidonniityn alueen asemakaavan ilmastokestävyys painottuu luonnonvarojen käytön minimointiin, kestävän elämäntavan mahdollistamiseen, kulutuksen päästöjen minimointiin ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin varautumiseen. Asemakaavan heikkoudet liittyvät liikkumisen tarpeeseen ja kulkumuotojakaumaan. Neidonniityn alueen rakentaminen lisää Sasin alueen vetovoimaa asuinpaikkana ja monipuolistaa sen asuntorakennetta. Kaavalla ei ole merkittäviä vaikutuksia taajamakuvaan.
Kaavalla ei heikennetä valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen arvoja. Kaavoitettava alue tuo uuden ajallisen kerrostuman rakennettuun ympäristöön. Uudisrakentamisen sopeutuminen valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen varmistetaan kaavamerkinnöillä- ja määräyksillä. Kaava-aluetta koskee istutuksia ja rakennusten ulkoasua ohjaavat määräykset. Rakentamisen maisemavaikutuksia on tutkittu laatimalla Neidonniityntien alueesta 3Dmallinnus. Mallinnuskuvat ovat selostuksen liitteenä.
Kaavan luontoon ja luonnonympäristöön kohdistuvien vaikutusten arvioidaan olevan vähäiset. Kaavaa laadittaessa on huomioitu tärkeä pohjavesialue, jolle maalämpökaivojen rakentaminen ei ole sallittua.
Ehdotusvaiheen palautteesta on kaava-aineiston liitteenä vuorovaikutusraportti ja saapunut palaute on oheismateriaalina. Saadun palautteen ja työneuvottelun perusteella kaavaehdotusta ja liiteaineistoa on tarkistettu ja muutettu kaavaehdotuksen nähtävilläolon jälkeen seuraavasti:
Kaavakartta:
- Johtuen alueella suoritetusta lohkomisesta alueen tilanumerot ja rajat on päivitetty pohjakarttaan ja kaava-aineistoon ehdotuksen nähtävilläolon jälkeen. Pohjakartta on päivitetty.
- Viheralueen (VL) luontoarvon s-1 rajausta tarkennettu
- Osoitettu harjansuunta tontilla havainnekuvien mukaisesti
- Lisätty lähivirkistysalueelle (VL) ajoyhteys
Kaavaselostukseen on tarkennettu ja korjattu muutoksenalaiset kohdat ja lisätty ehdotusvaiheen kuulemisen kuvaus:
- Tarkistetut laajuustiedot
- Kuvausta vuorovaikutuksesta täydennetty
- Lisätty puron uoman kuvaus
- Lisätty arviointi hulevesien kulkusuunnasta ja niiden vaikutuksesta Natura-alueelle
- Osallislistaan on päivitetty elinympäristölautakunnan lupajaosto
Ehdotusvaiheen lausunnot ja muistutukset sekä niihin annetut vastineet sekä toimenpiteet on on esitetty selostuksen liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa, 5.2.2024. Muutosten voidaan katsoa olevan vähäisiä ja teknisluonteisia.
Kaavan laatija A-insinöörit Civil Oy, Katri Peltoniemi on toimittanut 5.2.2024 päivätyn Neidonniityn alueen asemakaavan aineiston kunnanhallituksen ja edelleen kunnanvaltuuston käsiteltäväksi.
Päätösehdotus
Esittelijä
Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi
Hallitus
- toteaa saaneensa tiedoksi kaavaehdotuksesta saapuneet muistutukset ja lausunnot
- hyväksyy ehdotusvaiheen palautteeseen laaditun vuorovaikutusraportin ja siinä esitetyt vastineet ja toimenpiteet
- toteaa, että kaavaehdotukseen ei ole tullut nähtävillä olon jälkeen oleellisia muutoksia, joten uusi nähtäville asettaminen ei ole tarpeen.
Hallitus esittää valtuustolle, että se
- saa tiedokseen kaavaehdotuksesta saapuneet muistutukset ja lausunnot
- hyväksyy 5.2.2024 päivätyn Neidonniityn alueen asemakaavan.