Kunnanvaltuusto, kokous 19.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Valtuustoaloite 11/2023; maksuttomat kuntosalikäynnit kaikille alle 20-vuotiaille kuntalaisille

HMKDno-2023-494

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Keskustan valtuustoryhmä, aloitteen 1. allekirjoittajana Eeva Harhala, on jättänyt seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa 13.11.2023:

"Valtuustoaloite maksuttomien kuntosalikäyntien tarjoamiseksi kaikille alle 20-vuotiaille kuntalaisille

Lasten ja nuorten liikkumattomuus on todellinen tulevaisuuden uhka. Yle kuvasi jutussaan lokakuun lopussa liikkumattomuutta tikittäväksi aikapommiksi, joka vaikuttaa suoraan työväestön toimintakykyyn tulevaisuudessa. Nuorena ja lapsena liikkumisella on iso vaikutus tulevaisuuden toimintakykyyn, fyysiseen kehitykseen ja jaksamiseen, puhumattakaan sen psyykkisistä ja hyvinvointivaikutuksista.

Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan hämeenkyröläiset 8. ja 9. luokkalaiset liikkuvat koko maan keskiarvoa vähemmän. Kyselyn mukaan hämeenkyröläisistä nuorista 71 prosenttia harrastaa liikuntaa omatoimisesti vapaa-ajalla vähintään viikottain, kun koko maan tasolla vastaava luku on 74,7 prosenttia. Kysyttäessä hengästyttävän liikunnan harrastamisesta vapaa-ajalla viikoittain maksimissaan tunnin, oli Hämeenkyrön tulos 3,6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin koko maan keskiarvon. Viikoittain maksimissaan tunti hengästyttävää liikuntaa ei liene nuorelle mahdoton saavutus, mutta 30,6 prosenttia hämeenkyröläisistä yläkoululaisista ei liiku sitäkään.

Hämeenkyrössä on hyvät harrastuksen mahdollisuudet ja aktiivisia, monipuolista toimintaa tarjoavia urheiluseuroja on jokaiseen makuun. Kuitenkin hämeenkyröläisistä 8. ja 9. luokkalaisista 46,3 prosenttia liikkuu ohjatusti vapaa-ajalla vähintään viikoittain, kun koko maan vastaava tulos on 50,2 prosenttia.

Hämeenkyrön kunnan tavoite on jo useamman vuoden ajan ollut tarjota jokaiselle koululaiselle maksuton harrastus, johon on saatu myös valtion avustusta. Harrastamisen mallin kerhot ovatkin tuoneet monen koululaisen arkeen iloa ja lisäliikettä, mutta kaikkia eivät nekään tavoita.

Taistellakseen lasten ja nuorten liikkumattomuutta vastaan Keskustan valtuustoryhmä esittää, että jokaiselle hämeenkyröläiselle alle 20-vuotiaalle nuorelle tarjotaan maksuttomat kuntosalikäynnit kunnan omistamille kuntosaleilla.

 

Hämeenkyrön kunnan vapaa-aikapalveluissa nuorten kuntosalitoimintaa on järjestetty erilaisilla malleilla, joita on toteutettu liikuntapalvelujen ja nuorisopalvelujen yhteistyöllä. Lokakuusta 2023 alkaen nuorilla on ollut mahdollisuus maksuttomaan ja opastettuun kuntosalilla käymiseen yhteiskoulun kuntosalilla ohjaajan johdolla.  Yhteiskoulun kuntosalin käyttöä ja ylläpitoa kehitetään painottaen nuorten liikunnanharrastamista.

Kunnassa on lisäksi yksi ulkokuntosali Kyröskosken perhepuistossa ja vuonna 2024 pystytetään toinen ulkokuntosali Kyröskosken urheilupuistoon. Näiden ulkokuntosalien käyttö on maksutonta.

​​​​Maksuttoman kuntosalin kehittäminen tukee nuorten liikuntaharrastamista, mutta kunnan kahden kuntosalin ilmaiskäytön laajentamista ei voida suositella. Maksuttomien palveluiden lisääminen vääristää kilpailua ja ei ole reilua kunnan kuntosaliyrittäjiä kohtaan. Tällä hetkellä liikuntapalvelut tarjoaa ikäihmisille maksuttoman kuntosaliharrastamisen rajattuina aikoina kahdella kunnan omistamalla kuntosalilla. Ilmaisen palveluiden tarjoamisen laajentaminen ilta-ajalle voisi ruuhkauttaa kaksi pientä kuntosalia.

Liikuntapalvelut kehittää nuorten kuntosalitoimintaa yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa Yhteiskoululla. Lisäksi  uuden liikunnanohjaajan vakanssin myötä lasten ja nuorten liikuntapalvelut paranevat.

Päätösehdotus

Esittelijä

Mika Koskela, vapaa-aikapäällikkö, mika.koskela@hameenkyro.fi

Hyvinvointijaosto esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen:

  1. Kosken Sykkeen ja Jäähallin kuntosalien toimintamallit ja maksut säilytetään ennallaan
  2. Nuorten kuntosaliharrastuspaikaksi kehitetään Yhteiskoulun kuntosalia yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa. 
  3. Valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi

 

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hyvinvointijaosto 17.1.2024, § 5.

Päätösehdotus

Esittelijä

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että se 

  1. hyväksyy hyvinvointijaoston selostuksen vastaukseksi valtuustoaloitteeseen
  2. toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kuvaus

Hallitus 5.2.2024, 36 §.

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle,​ että se 

  1. hyväksyy hyvinvointijaoston selostuksen vastaukseksi valtuustoaloitteeseen
  2. toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.


Asian käsittely

Keskustelun kuluessa Kati Lahtinen esitti asian palauttamista valmisteluun. Mira Card kannatti esitystä.

Päätettyään keskustelun puheenjohtaja totesi, että on tehty hallituksen esityksestä poikkeava kannattettu esitys ja asiasta on äänestettävä. Valtuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen äänestystavaksi. Pohjaesitys on Jaa ja Lahtisen esitys asian palauttamisesta valmisteluun on Ei. 

Suoritetussa äänestyksessä pohjaesitys sai 20 ääntä ja Lahtisen esitys 15 ääntä.

Puheenjohtaja totesi pohjaesityksen tulleen valtuuston päätökseksi. 

Päätös

Valtuusto hyväksyi hallituksen esityksen äänestyksen jälkeen äänin 20-15.

Äänestystulokset

  • Kyllä 20 kpl 57%

    Kati Seppä, Tuomas Potila, Aki Tainio, Jukka Paavola, Johanna Leppänen, Sami Vesikko, Esa Järvenpää, Kirsi Parhankangas, Juhani Vatajaniemi, Timo Mäkelä, Heikki Uusitalo, Janne Kantti, Jarmo Kalliola, Tommi Hollo, Mauri Lepola, Jarmo Järvinen, Pasi Eloranta, Tommi Väre, Maarit Lepistö, Timo Sasi

  • Ei 15 kpl 43%

    Mirka Löf, Anna-Kaisa Immonen, Eeva Harhala, Mira Card, Hannamaija Oinonen, Sami Mäkelä, Vilho Ponkiniemi, Raija Westergård, Mervi Koponen, Katariina Pylsy, Tiina Jokela, Kati Lahtinen, Risto Linnainmaa, Jouni Lampinen, Jari Takala

Tiedoksi

Keskustan valtuustoryhmä; aloitteen 1. allekirjoittaja valtuutettu Harhala, hyvinvointijaosto, hallintopalvelusihteeri Myllymäki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)