Elinympäristölautakunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 133 Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueiden päivitys 2023

HMKDno-2023-510

Valmistelija

  • Jari Luoma, yhdyskuntatekniikan päällikkö, jari.luoma@hameenkyro.fi

Kuvaus

Vesihuoltolain (119/2001, laki vesihuollon muuttamisesta 681/2014) mukaan kunnan tulee huolehtia vesihuollon järjestämisestä alueilla, joilla se on tarpeen suurehkon asukasjoukon vuoksi tai terveydellisistä tai ympäristönsuojelullisista syistä.

 Vesihuollon kattava toiminta-alue muodostuu useista vesijohto- ja jätevesiviemäriverkostoalueista sekä hulevesiverkostoalueista, jotka on esitetty oheismateriaalina olevilla kartoilla. Kartat ovat yleisesti saatavilla tietoverkossa kunnan kotisivuilta.Toiminta-alueella on kiinteistöllä liittymisvelvollisuus ja -oikeus vesihuoltolaitoksen verkostoihin. Joissain erityistapauksissa liittymisvelvollisuudesta voidaan myöntää vapautus. Vapautuksesta päättää kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Vastaavasti vesihuoltolaitos voi joissain erityistapauksissa kieltäytyä liittämästä kiinteistöä verkostoon. Laki ei rajoita palveluiden tarjoamista toiminta-alueen ulkopuolelle.

 Vesihuoltolain mukaan kunta päättää vesihuoltolaitosten toiminta-alueista tai niiden muuttamisesta. Hämeenkyrön kunnan osalta toimivalta asiassa on johtosäännöllä määritelty kunnanhallitukselle. Toiminta-alue on syytä tarkistaa määräajoin niin, että vesihuoltolain edellytykset täyttyvät. Vesihuoltolain mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueiden tulee kattaa kaikki alueet, joilla kiinteistöjen liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin on tarpeen toteutuneen tai suunnitellun yhdyskuntakehityksen vuoksi. Toiminta-alueen tulee myös olla sellainen, että vesihuoltolaitos kykenee huolehtimaan vastuullaan olevasta vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti ja että vesihuollon maksut muodostuvat kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi.

Toiminta-alueiden määrittelyssä on käytetty lähtökohtana aikaisemmin päätettyjä Hämeenkyrön kunnan toiminta-alueita. Toiminta-alueeseen on esitetty pääosin sellaiset alueet, jonne verkostot on jo rakennettu.

Kunnan tulee varata mahdollisuus lausunnon antamiseen toiminta-alue-luonnoksesta kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, ympäristöterveysviranomaiselle sekä paikalliselle ELY-keskukselle. Lisäksi alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille on varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Toiminta-alueen luonnoksesta on tiedotettava riittävässä laajuudessa..

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta päättää

  1. osaltaan hyväksyä luonnokset Hämeenkyrön kunnan vesihuollon päivitetyistä toiminta-alueista
  2. asettaa toiminta-alue-luonnokset julkisesti nähtäville kunnan kotisivuille ja elinympäristöpalveluiden toimistolle 13.12.2023 - 29.01.2024 väliseksi ajaksi ja varaa toiminta-alue-luonnoksista lausuntomahdollisuuden kaikille asianosaisille tahoille.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

ympäristötarkastaja, Pirkanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)