Elinympäristölautakunta, kokous 7.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Vesilaskun kohtuullistamispyyntö

HMKDno-2023-424

Valmistelija

  • Jari Luoma, yhdyskuntatekniikan päällikkö, jari.luoma@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kuntalainen on lähettänyt elinympäristölautakunnalle kohtuullistamishakemuksen koskien omistamansa kiinteistön vesilaskua.

Hakemuksessa kerrotaan, että hän on hankkinut omistukseensa ko. kiinteistön heinäkuussa 2022 kesäpaikakseen.
Kiinteistön vesimittarin lukema on ilmoitettu vesihuoltolaitokselle sähköpostilla nykyisen omistajan ja hakemuksen tekijän toimesta 27.07.2022 omistajan vaihdon yhteydessä.
Kohtuullistamishakemuksessaan hakija ilmoittaa, että lukema olisi saatu kiinteistön edelliseltä omistajalta.

Kiinteistön vesimittari sijaitsee maan alla kaivossa. Kaivossa sijaitsevat myös vesisulut. Kaivosta vesi johdetaan maan pinnalle putkessa, vettä ei ole johdettu sisälle kiinteistöön.
 
Edelliset omistajat antoivat hänelle ohjeet kuinka vesi talveksi suljetaan pääsulusta ja avataan sulku, mitä kautta maanpintaan nouseva putki pääsee tyhjenemään. Hän on noudattanut ohjeita, eikä huomannut mitään epätavallista talvella veden sulkemisen ja keväällä aukaisun yhteydessä.

Kesällä 2023 hän joutui pyytämään vesihuoltolaitokselta apua vesimittarin lukemisessa jonka johdosta huomattiin suuri 4876 m3 veden kulutus.
Hakemuksessaan hän kertoo, ettei ole ollut tietoinen tai havainnut minkäänlaista veden valumista tai suuria määriä vettä maastossa sulkuja sulkiessaan tai niitä avatessaan.

Tänä kesänä 2023 hän on uusinut kaivoon sulkuventtiilit. Työn tehneen asentajan mukaan vanhat venttiilit ovat olleet huonokuntoiset ja eivät ehkä ole sulkeutuneet kunnolla.

Kuntalainen pyytää elinympäristölautakuntaa kohtuullistamaan vesilaskua koska hän ei ole aiheuttanut vedenkulutusta tahallaan.

Kunta katsoo, että kohtuullistamiselle ei ole perusteita, koska vesihuoltolaitoksella ei ole tiedossa minne ja koska vettä on mittarin lävitse virrannut lähes 5000 m3, koska kyseessä on mekaaninen vesimittari.
Laitoksella on tiedossaan ainoastaan kiinteistön omistajan ja kohtuullistamista hakevan toimesta ilmoitetut vesimittarilukemat heinäkuulta 2022 ja heinäkuulta 2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta ei kohtuullista hakijan vesilaskua.
Laskun maksaminen voidaan suorittaa useammassa erässä ja pitkällä maksuajalla laskuttajan kanssa sopien. 

Esittelijä teki muutetun päätösehdotuksen:
Elinympäristölautakunta päättää lisäselvitystarpeen vuoksi siirtää asian seuraavaan kokoukseen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

kiinteistön omistaja, toimistosihteeri Artola, yhdyskuntatekniikan päällikkö