Elinympäristölautakunta, kokous 7.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 105 Kävelyn- ja pyöräilyn edistämisohjelma

HMKDno-2023-87

Valmistelija

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön kunnan yksi arvoista on vastuullisuus helmikuussa 2023 valmistuneessa päivitetyssä kuntastrategiassa. Kunnan päämääränä on olla kestävyys- ja talousvastuun tiedostava kunta niin, että pystymme tukemaan kestävän
elämäntavan mukaisia valintoja. Strategiaa toteuttamaan elinympäristöpalvelujen yhtenä toiminnallisena tavoitteena oli vuoden 2023 talousarviossa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman laatiminen. Työ tehtiin ajalla maaliskuu-marraskuu.
Ohjelman laadinta tuli ajankohtaiseksi myös tilanteessa, jossa uuden Hämeenkyrönväylän valmistumisen myötä kunnan liikenneolosuhteet muuttuvat merkittävästi. Raskaan liikenteen siirtyminen pois kuntakeskuksesta omalle väylälleen antaa mahdollisuuksia suunnitella ja toteuttaa laadukkaampaa kävelyn ja pyöräilyn ympäristöä. Tavoitteet ovat lisäksi osa laajempaa kansallista ja maakunnallista liikennepolitiikkaa. Kunta sai avustusta ohjelman tekoon Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

Kuntastrategian toinen arvo on osallisuus. Ohjelma onkin laadittu osallistavassa yhteistyössä kunnan toimijoiden, päättäjien, sidosryhmien, asukkaiden ja eri asiantuntijoiden kanssa. Työmenetelminä on hyödynnetty paikkatietopohjaista
Maptionnaire -karttakyselyä kuntalaisille, erilaisia työpajoja, haastatteluja ja kyselyitä päättäjille ja viranhaltijoille sekä maastokäynti. Ohjelma vahvistaa siten yhteistä tahtoa edistää hyvinvointia ja kestävää liikkumista arjessa ja vapaa-ajalla.

Ohjelma koostuu nykytilan kuvauksesta, yhdessä asetetuista tavoitteista, kävelyn ja pyöräilyn tavoiteverkosta, toimenpide-ehdotuksista ja kyselyaineistoista. Vuonna 2030 Hämeenkyrö on ohjelman mukaan suunnannäyttäjä kävely- ja pyöräilypöhinässä, kestävän matkailun helmi, turvallinen ja houkutteleva liikkua jalan tai pyörällä sekä itsenäisen ja aktiivisen liikkumisen innostaja. Näille tavoitteille on ohjelmassa kirjattu toimenpiteitä, vastuutahoja ja mittareita.

Ohjelmasta johdettavia toimenpiteitä tullaan viemään jatkossa osaksi kunnan toiminnan ja talouden tavoitteita, seurantaa ja raportointia. Keskeisiä keinoja ovat muiden muassa riittävän rahoituksen varmistaminen, laadukkaan infrastruktuurin rakentaminen ja kunnossapito sekä tehokas viestintä.

Ennen kokouksen alkua A-Insinöörien suunnittelupäällikkö Piritta Laitakari esittelee hankkeen loppuraporttia.

Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma tullaan käsittelemään myös kunnanhallituksessa ja valtuustossa osana käsittelyyn tulevia muita strategiasta johdettavia ohjelmia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta hyväksyy osaltaan Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman 2030.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Traficom, kunnanhallitus, kunnanvaltuusto