Sivistyslautakunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Palvelusetelin arvo ja sääntökirja 1.8.2023 alk.

HMKDno-2023-208

Valmistelija

  • Kaisa Ojanen, varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.ojanen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön kunnassa otettiin varhaiskasvatuksen tulosidonnainen palveluseteli käyttöön 1.1.2019 kunnanvaltuuston päätöksellä (11.6.2018 § 17).

Palvelusetelin käyttöön liittyy sääntökirja, jossa kunta asettaa palvelusetelilain 5 §:ssä mainitut hyväksymiskriteerit palvelun tuottajille. Palvelusetelin maksamisen ehtona on, että yksityinen palvelujen tuottaja sitoutuu noudattamaan sääntökirjan ehtoja siitä alkaen, kun palvelujen tuottaja hyväksytään palvelusetelillä toteutettavien varhaiskasvatuspalvelujen tuottajaksi. Sääntökirjaa päivitetään aina lakimuutoksien vuoksi sekä palvelusetelin hinnantarkistuksien yhteydessä. Nyt tehty päivitys sisältää 1.1.2023 voimaan tulleen lupa- ja ilmoitusmenettelyn sekä uudet palvelusetelin arvot ja laskentakertoimet.

Palvelusetelin arvoa tarkistetaan sääntökirjan mukaan aina parillisen vuoden keväällä. Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Laskennan tuloksena saatu hinnan muutosprosentti  pyöristetään aina kahden (2) desimaalin tarkkuuteen. Uusi tulosidonnainen korkein palveluseteliarvo indeksitarkistuksen perusteella määritellään yli kolmevuotiaalle kokoaikaiselle lapselle. Hämeenkyrön sääntökirja ja palvelusetelin arvot mukailevat Tampereen kehyskuntien linjaa. Seuraava arvon tarkistus on ollut tarkoitus tehdä sääntökirjan mukaisesti keväällä 2024. Yksityiset palvelun tuottajat ovat lähestyneet kuntaa ja esittäneet toiveensa aikaisemmasta palvelusetelin indeksitarkistuksesta kohonneiden kustannuksien vuoksi. Indeksin muutos edellä mainitulla laskentatavalla on 4.49 %. Suurinta kustannusten nousu on ollut kiinteistökustannuksissa, henkilöstökuluissa sekä aterioissa.

Indeksitarkistuksen lisäksi on perusteltua tarkastella myös alle kolmevuotiaan palvelusetelin kerrointa. Hämeenkyrössä on ollut käytössä kerroin 1,51 eli alle kolmevuotiaan palvelusetelin arvo lasketaan yli kolmevuotiaan setelin arvo x 1,51. 1.8.2022 alkaen yli kolmevuotiaan palvelusetelin arvo on ollut 862,00 euroa ja alle kolmevuotiaan 1302,00 euroa. Nyt esitetään, että alle kolmevuotiaan palvelusetelin kerroin korotetaan 1,56 :een, jotta kerroin vastaa paremmin alle kolmevuotiaan käyttämää paikkaa ja henkilöstömitoitusta. Esitetyn indeksitarkistuksen jälkeen yli kolmevuotiaan palvelusetelin arvo nousee 1.8.2023 alkaen 901,00 euroon ja kerroinmuutoksen myötä alle kolmevuotiaan palvelusetelin arvo nousee 1406,00 euroon (901,00 x 1,56). Tarkistusten jälkeen Hämeenkyrön setelin arvo ja kertoimet mukailevat seudun kuntien linjaa.

Perhepäivähoidossa palvelusetelin arvo on ollut 1.8.2022 alkaen 749 e ja indeksitarkistuksen myötä se nousee 1.8.2023 alkaen 783 euroon. Perhepäivähoidossa palvelusetelin arvo on lapsen iästä riippumaton.

Hämeenkyröläisiä lapsia on palvelusetelipalveluissa 3/23 tilanteen mukaan yhteensä 115.

Edellä kuvattujen muutoksien vaikutus palvelusetelin kustannuksiin on arviolta vuonna 2023 n. 28 500 euroa. Palvelusetelin kasvavia kustannuksia tarkastellaan tulevassa muutostalousarviossa. On myös mahdollista, että palvelusetelin kasvavat kustannukset saadaan katettua asiakasmaksutuloilla, joita on kertynyt alkuvuonna odotettua enemmän.

Hallintosääntö 107§; sivistyslautakunta päättää palvelusetelin arvon ja hyväksyy varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirjan

Lausunto asian ratkaisemiseksi, varhaiskasvatuksen johtaja Kaisa Ojanen:

sivistyslautakunta päättää,

  1. että kokoaikaisen yli kolmevuotiaan palvelusetelin arvo on päiväkotihoidossa 1.8.2023 alkaen 901,00 euroa kuukaudessa
  2. että kokoaikaisen palvelusetelin arvo perhepäivähoidossa 1.8.2023 alkaen on 783 euroa kuukaudessa
  3. että alle kolmivuotiaan lapsen palvelusetelin kerroin on päiväkotihoidossa 1.8.2023 alkaen 1,56
  4. hyväksyä päivitetyn sääntökirjan käyttöön 1.8.2023 alkaen

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Sivistyslautakunta päättää varhaiskasvatuksen johtajan lausunnon mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

palvelusetelituottajat, Kirkonkylän päiväkodin johtaja, varhaiskasvatuksen toimistosihteeri