Sivistyslautakunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Yli-Niskalan asemakaavamuutos ja asemakaava

HMKDno-2019-468

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna-Maria Niilo-Rämä, kaavasuunnittelija, anna-maria.niilo-rama@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kaava-alue sijaitsee Yli-Niskalan alueella Pappilanjoen ja Kyrösjärven rannalla, noin 1,5 km Kyröskosken keskustasta koilliseen. Asemakaava koskee kiinteistöjä 108-421-1-39, 108-421-3-136 ja 108-421-3-205, jotka ovat kunnan omistuksessa. Kunta on ostanut vuonna 2014 kiinteistön 108-421-3-136 asuntorakentamisen tarpeisiin ja myöhemmin siihen liittyvän ranta-alueen 108-421-1-39. Alueen pinta-ala on noin 5,8 ha.

Alueen maasto viettää Yliniskalan tilalta kohti lännen ja pohjoisen vesistöä. Alue on rakentamaton. Pappilanjoen ja Kyrösjärven ranta on puustoista, aluskasvillisuudeltaan rehevää rantalehtoa. Pohjoisrannalla on liito-oravien elinympäristön ydinalue. Kyrösjärven rannassa Laivataival-tien päässä on venesatama. Muutoin rakentamaton alue on peltoa ja eteläosasta vanhaa metsälaidunta. Yliniskalan länsipuolella on historiallinen asuinpaikka, joka on luokiteltu kiinteäksi muinaisjäännökseksi. Kaava-alue on liitettävissä kunnallistekniikkaan.

Alueen eteläosan rakentamattomilla alueilla on voimassa 19.6.2000 hyväksytty Käpylän asemakaava, jossa Laivataival-tien laita on osoitettu urheilu- ja virkistyspalvelujen alueeksi ja länsiosa maa- ja metsätalousalueeksi. Niskalantie (osa)-Laivataival -asemakaava on tehty tien nimimuutoksen takia ja hyväksytty 12.11.2007. Alueen itäosassa on voimassa 25.9.1971 hyväksytty Yliniskalan rantakaava, jossa Yliniskalan tilan pohjoispuolelle on osoitettu omakotirakennusten korttelialue. Muutoin asemakaavoitettava alue on osoitettu maa- ja metsätalousalueeksi. Kaava-alueen eteläpuolella Suvantopolun ympäristössä on Käpylän asemakaavan mukaista pientaloaluetta.

Keskustan 2010 yleiskaavassa alue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi, maa- ja metsätalousalueeksi sekä lähivirkistysalueeksi. Alueen läpi on osoitettu itä-länsi -suuntaiset ulkoilureitti sekä suunniteltu maakaasujohto. Yli-Niskalan tilan pihapiiriin on osoitettu rakennustaiteellisesti tai kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia tai rakennusryhmiä sisältävän alueen raja (sl-2).

Asemakaavan tavoitteena on kunnan pientalotonttivarannon turvaaminen ja uusien asuinrakennuspaikkojen muodostaminen Pappilanjoen rantamaisemiin sekä ranta-alueen virkistyskäytön ja veneilymahdollisuuksien kehittäminen. Kaavan tavoitteita voidaan tarkentaa työn edetessä. Kaavan laadinnassa huomioidaan alueen luonto- ja kulttuurihistorialliset arvot aiemmin laadittujen selvitysten mukaisesti. Lisäselvityksiä laaditaan kaavatyön edetessä tarpeen mukaan.

Asemakaavakohde on mukana kunnan kaavoituskatsauksessa 2022. Kaavatoimikunta on käsitellyt alueen lähtökohtia ja käynnistämistä kokouksissaan 17.8.2022 ja 22.3.2023. Asuinrakentamisen lisäksi kokouksissa nousi esille alueen virkistyskäytön kehittäminen ja toisaalta pohjoispuolella olevan vanhan sahan alueen ympäristövaikutukset (melu). Kaavoituksen aikataulutavoitteena on valmistella kaavaluonnos nähtäville syksyllä 2023, kaavaehdotus loppuvuonna 2023 ja hyväksymiskäsittely keväällä 2024. Asemakaavoitus tehdään pääosin kunnan omana työnä. Kaavahankkeesta on valmistunut 3.4.2023 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma, joka on toimitettu kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Pykälän liitteenä on osallistumis- ja arviointisuunnitelma, 3.4.2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. käynnistää asemakaavan laatimisen kiinteistöille 108-421-1-39, 108-421-3-136 ja 108-421-3-205 sekä kuuluttaa sen vireilletulosta
  2. hyväksyy 3.4.2023 päivätyn Yli-Niskalan asuinalueen asemakaavan ja asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman ja asettaa sen yleisesti nähtäville osallisten kuulemiseksi. (MRL 63§).

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön kunnanhallitus päätti kokouksessaan 3.4.2023 § 83 Yli-Niskalan asuinalueen asemakaavan ja asemakaavan muutoksen vireilletulosta sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville asettamisesta MRL 63 § mukaisesti. Elinympäristöpalvelut on pyytänyt 26.4.2023 sivistyslautakunnalta lausuntoa liitteenä olevasta osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Alue on pinta-alaltaan noin 5,8 ha ja sijaitsee Kyröskosken itäpuolella Pappilanjoen ja Kyrösjärven rannassa. Kaavoituksen tavoitteena on uusien asuinrakennuspaikkojen muodostaminen ja ranta-alueen virkistyskäytön kehittäminen.Kaava-alue sijaitsee Yli-Niskalan alueella Pappilanjoen ja Kyrösjärven rannalla, noin 1,5 km Kyröskosken keskustasta koilliseen. Asemakaavan tavoitteena on kunnan pientalotonttivarannon turvaaminen ja uusien asuinrakennuspaikkojen muodostaminen Pappilanjoen rantamaisemiin sekä ranta-alueen virkistyskäytön ja veneilymahdollisuuksien kehittäminen. Kaavan tavoitteita voidaan tarkentaa työn edetessä. Kaavan laadinnassa huomioidaan alueen luonto- ja kulttuurihistorialliset arvot aiemmin laadittujen selvitysten mukaisesti. Lisäselvityksiä laaditaan kaavatyön edetessä tarpeen mukaan.

Kaavatoimikunnan kokouksissa on noussut esille alueen virkistyskäytön kehittäminen ja toisaalta pohjoispuolella olevan vanhan sahan alueen ympäristövaikutukset (melu). Kaavoituksen aikataulutavoitteena on valmistella kaavaluonnos nähtäville syksyllä 2023, kaavaehdotus loppuvuonna 2023 ja hyväksymiskäsittely keväällä 2024. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Lautakunta antaa lausuntonaan liitteenä olevaan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan seuraavaa:

Alueelta on matkaa noin 2,2 km Kyröskosken kouluun ja sen vieressä olevaan yksityiseen päiväkotiin. Sivistyspalvelut voidaan tarjota nykyisten yksiköiden toimesta alueelle.

Lautakunta näkee hyvänä sen, että kaavoituksella mahdollistetaan lisäasukkaiden muuttamisen Kyröskoskelle Hämeenkyrön kuntaan.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

kaavoituspäällikkö, kaavasuunnittelija