Kunnanvaltuusto, kokous 19.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Neidonniityn alueen asemakaava (Sasin pienet pientalotontit), hyväksyminen

HMKDno-2022-305

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kunta omistaa Sasin kylästä noin 1 hehtaarin kiinteistön Aalto, kiinteistötunnus 108-415-3-27, Mäkihuidantien varressa. Alue on peltoa ja rajautuu sekä asutukseen että peltoalueeseen. Ympäristössä sijaitsee olemassa olevaa rivi- ja omakotitaloasutusta. Läheisyydessä on Sasin päiväkoti ja Mahnalan koulu. Kiinteistö on liitettävissä kunnallistekniikkaan.

Alueella on voimassa Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma osayleiskaava, joka on saanut lainvoiman vuonna 1992. Siinä suunnittelualue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AT) sekä maa- ja metsätalousalueeksi, jolla on erityisiä maisemallisia arvoja (MT-1). Alueella on tällä hetkellä käynnissä Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulman osayleiskaavan laatiminen. Osayleiskaavaehdotuksessa suunnittelualue on tarkoitus osoittaa pientalovaltaiseksi alueeksi (AP).

Kunnan viimeisin asemakaava on Aurinkopellon alue, jonka kaava valmistui vuonna 2021 ja alueelta on enää kaksi tonttia vapaana. Mahnalan alueella on vapaana rakentamiseen neljä tonttia. Tonttikysyntä Sasi-Mahnala alueella on ollut jatkuvaa ja tonttivarantoa on varsin vähän. Kiinteistön kaavoittaminen erillispientaloille olisi ympäristöön sopiva käyttötarkoitus. Se lisäisi sekä monipuolistaisi kunnan tonttitarjontaa alueella.

Kaavoituksen tavoitteena olisi erillispientaloalue ja n. 800- 1000 neliön helppohoitoiset tontit. Tavoitteena olisi myös nuorille sopiva, yhteisöllinen alue. Kaavan laadinnassa huomioidaan maisema- ja ekologisuusarvot siten, että rakentaminen soveltuu arvokkaalle maisema-alueelle ja pohjavesialueelle. Kaavatoimikunta on käsitellyt Sasin Pien-pientaloalueen asemakaavoitusta 24.3.2022 kokouksessaan ja sopivana talotyyppinä ympäristöön nähtiin jyrkkäkattoinen ja ryhtevä uuden polven rintamiestalo. Kaavan tavoitteita voidaan tarkentaa hankkeen edetessä.

Asemakaavan laatimisesta on pyydetty tarjous A-Insinöörit Civil Oy:ltä. Kaavan laativana konsulttina toimisi arkkitehti Katri Peltoniemi. Kaavahankkeesta on valmistunut 25.4.2022 osallistumis- ja arviointisuunnitelma, joka on toimitettu kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Pykälän liitteenä on sijaintikartta ja osallistumis- ja arviontisuunnitelma 25.4.2022.

Hallintosäännön liitteen mukaisesti hallitus tekee kaavan laatimispäätöksen. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. käynnistää asemakaavan laatimisen kiinteistölle Aalto 108-415-3-27 sekä kuuluttaa sen vireilletulosta
     
  2. hyväksyy 25.4.2022 päivätyn Sasin pienten pientalotonttien asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman ja asettaa sen yleisesti nähtäville osallisten kuulemiseksi (MRL 63§)
     

Päätös

Hyväksyttiin. 
 

Valmistelija

Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Sasin pienten pientalotonttien asemakaavan vireilletulosta ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) nähtävillä olosta on julkaistu kuulutus Uutis-Oivassa, kunnan ilmoitustaululla ja nettisivuilla 29.6.2022. Alueen naapurimaanomistajia ja OASissa luetelluilla osallisille on tiedotettu asiasta kirjeitse ja tiedoksianto on välitetty viranomaistahoille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä koko suunnittelutyön ajan alkaen 30.6.2022 kunnantalon asiointipisteessä ja kunnan kotisivuilla ja siitä on mahdollista jättää palautetta. OASista on pyydetty kaavoituksen alkuvaiheen palautetta 15.8.2022 mennessä kirjallisesti tai suullisesti.

Kaavalle on ollut tarve löytää alueen identiteettiä kuvaava nimi. Peltoalueen historiallinen tausta Aallon neitien viljelymaana ja kasvitarhana on pohjana alueen nimeämisille. Koko asemakaava-alueesta käytetään jatkossa nimeä Neidonniityn alueen asemakaava ja uudesta osoitetusta tiealueesta nimeä Neidonniityntie.

Alueelta on kunnan toimesta tilattu rakennettavuusselvitys ja kevyet 1-tasoiset pientalot voidaan perustaa antura- tai laattaperustuksin tiivistetyn kiviainesarinan välityksellä luonnontilaisen hiekkakerroksen varaan. Raskaammat tai useampikerroksiset rakennukset ja rakenteet on perustettava tukipaaluilla kantavan moreenikerroksen tai kallion varaan. Rakennettavuusselvitys on liitteenä.

OASista saapui kaksi yksityishenkilöiden mielipidettä, joista toisessa todettiin, että alueen asuntokanta on liian omakotitalopainotteista ja alueelle kaivattaisiin rivitaloasuntoja mm. ikäihmiset huomioiden. Toisessa mielipiteessä naapurimaanomistaja ilmaisi kiinnostuksensa liittyä kaavoitushankkeeseen. Tästä johtuen asemakaavan suunnittelualuetta on luonnosvaiheessa laajennettu käsittämään myös n. 4000 neliön alue tilasta 108-417-2-54 Mäkihuidantien itäpuolella. Yksityisen maanomistajan kanssa on neuvoteltu kaavoitussopimuksen sisällöstä ja kunta on myös jättänyt maanomistajalle maanostotarjouksen. Maanomistaja ei ole asioiden suhteen tehnyt vielä päätöstä, joten asiaa on tutkittu ja suunniteltu kaavassa vaihtoehtona C.

Viranomaislausuntoja on huomioitu kaavaluonnosta laadittaessa ja kaava-aineiston liitteenä olevassa Vuorovaikutusraportissa on kuvattu saapuneet mielipiteet ja lausunnot sekä niihin annetut vastineet ja toimenpiteet. Pirkanmaan pelastuslaitoksen lausuntoa on huomioitu osoittamalla rakennusalojen rajat 4 metrin päähän tontinrajoista, Leppäkosken sähkön pyytämästi viheralueelle on osoitettu rakennusala muuntamoa varten ja OASia on täydennetty Pirkanmaan liiton pyytämästi. Alueen rakennukset on määritelty yksikerroksisiksi johtuen maaperätutkimusten tuloksista.

Neidonniityn alueen asemakaavaa on toteutusvaihtoehdossa C suunniteltu Mäkihuidantien varteen noin 1,4 ha suuruiselle alueelle, joka kattaa kiinteistöt 108-415-3-27 ja 108-417-2- 54 sekä katualueiden osalta kiinteistön 108-415-3-51 (Mäkihuidantie). Alustavia vaihtoehtoja on kuvattu kaavaselostuksen sivuilla 20-23 ja arvioitu niiden vaikutuksia. Asemakaavaluonnoksen kaavan rakenne on kaksiosainen ja esitelty kaavaselostuksen sivulla 24.  Länsiosassa (108-415-3-27) AO-1 yksiasuntoisten erillispientalojen korttelialueella tontteja on 8 kpl ja niille on osoitettu rakennusoikeutta tehokkuusluvulla e=0,20. Itäosassa (108-417-2- 54) on 2 kpl AO-4 erillispientalojen korttelialue, eli kahden kaksiasuntoisen asuinrakennuksen rakennuspaikkoja. Asemakaavaratkaisussa toteutusvaihtoehto D tulee varteenotettavaksi vaihtoehdoksi silloin, jos asemakaavaa edistetään pelkästään kunnan omistamilla maa-alueille.

Asemakaava-alueen pinta-ala on noin 1,5 hehtaaria ja kokonaisrakennusoikeus 2 052 k-m2, joka tarkoittaa aluetehokkuutena noin 0.14 (14 % kokonaispinta-alasta on mahdollista rakentaa). Suurin sallittu kerrosluku on 1. Tonttikoko vaihtelee välillä 807–1233 m2. Lisäksi on osoitettu lähivirkistysalueita ja katualuetta.

Rakentamisen maisemavaikutuksia on tutkittu laatimalla Neidonniityntien alueesta 3D-mallinnus. Alueen kaavamääräyksillä on pyritty ohjaamaan alueen rakentamista ympäristöönsä ja maisemaan sopivaksi. Kaavamääräyksiä tullaan tarkentamaan ja mallinnus kuvia täydennetään myös kaavaehdotusvaiheessa.

Yleismääräyksissä on annettu rakentamisesta määräyksiä, kuten rakennusten etäisyys tulee olla vähintään 4 metriä naapuritontin rajasta, sekä kestävää kehitystä ja arkkitehtuuria koskevat määräykset. Tämän lisäksi pohjavesialueen sijainnin vuoksi on annettu pohjavesien suojelua koskevat määräykset. Näitä ovat mm. maanalaiset polttoaine- ja kemikaalisäiliöt on kielletty ja pohjavesialueella ei tule rakentaa maalämpökaivoja.

Asemakaava koskee Hämeenkyrön Sasin tiloja 108-415-3-27, 108-417-2-54, 108-415-3-51, 108-417-2-18 ja 108-417-3-41. Asemakaavalla muodostuvat korttelit 1,2 ja 3, asuinpientalojen korttelialuetta sekä katu- ja lähivirkistysaluetta

Kaavahankkeesta on valmistunut 21.2.2022 päivätty Neidonniityn alueen asemakaavan luonnosvaihtoehdot C ja D sekä kaavan valmisteluaineisto ark. Katri Pelkosen /A-Insinöörit toimesta, jotka on toimitettu kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. hyväksyy 21.2.2022 päivätyn Neidonniityn alueen asemakaavan kaavaluonnokset sekä kaavan valmisteluaineiston asetettavaksi nähtäville 30 päivän ajaksi varaten osallisille tilaisuuden mielipiteen esittämiseen MRL 62 § ja MRA 30 § mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kaavaluonnokset ja valmisteluaineisto olivat nähtävillä 30.3.- 2.5.2023 kunnantalon asiointipisteessä ja kunnan internet-sivuilla 30 päivän ajan (MRL 65§, MRA27§). Nähtävilläolosta on tiedotettu julkaisemalla kuulutus UutisOiva-lehdessä, kunnan ilmoitustaululla sekä kunnan internet-sivuilla 29.3.2023. Tiedotekirje osallisille lähetettiin 23.3.2023 ja lausuntopyynnöt sähköisesti 29.3.2023.

Mahdolliset mielipiteet ja lausunnot tuli toimittaa nähtävilläoloaikana. Kaava-aineiston liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa,11.8.2023 on kuvattu saapuneet mielipiteet ja lausunnot sekä niihin annetut vastineet ja toimenpiteet. Viranomaislausuntoja ja mielipiteitä on huomioitu kaavaehdotusta laadittaessa. Palautetta ja kunnan tarpeita alueen suunnittelun suhteen on käyty läpi kaavoituksen ja kaavan laatijan välisissä suunnittelukokouksissa. Vaihtoehtoa C on luonnoksista otettu jatkokehitettäväksi kaavaksi ja sitä on muokattu palautteen pohjalta.

Asemakaava koskee kiinteistöjä 108-415-3-27, 108-417-2-54, 108-415-3-51, 108-417-2-18 ja 108-417-3-41. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 1,4 ha. Kunta on hankkinut kaupalla Mäkihuidantien itäpuolelta maa-aluetta tilasta 108-417-2- 54 ja kaikki tontit on nyt pystytty ehdotuksessa osoittamaan kunnan omistamalle maalle.

Korttelit 1 ja 2 Neidonniityntien varressa on osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi (AO-1), jolle saa rakentaa yhden yksiasuntoisen asuinrakennuksen rakennuspaikkaa kohden. Korttelien kahdeksan tontin suurin sallittu kerrosluku on I ja tehokkuusluku 0.20. Mäkihuidantien itäpuolella sijaitseva kortteli 3 on osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi (AP-1) jolle saa rakentaa kaksi kaksiasuntoista tai yhden neliasuntoisen asuinrakennuksen. Suurin sallittu kerrosluku on I ja tehokkuusluku 0.25. Kortteleille on annettu kestävää kehitystä ja arkkitehtuuria koskevat määräykset. Koko aluetta koskevat pohjavesien suojelua koskevat määräykset ja istutusmääräykset. 

Alueen mahdollisen toteutuksen istuvuutta ympäröivään rakennuskantaan ja maisemaan on tutkittu 3D-mallinnuksen avulla, jotka on esitetty selostuksen liitteessä 2. Mallinnuksessa on esitetty ympäröivää rakennuskantaa, maisemaa ja metsäalueita ja sovitettu siihen uudisrakennusten massoja sekä väritystä.

Kaavan vaikutuksien on arvioitu jäävän vähäisiksi ja ne on kaikkiaan esitetty selostuksen s. 33-36. Vaikutuksia ilmastokestävään kehityksiin on arvioitu ELY-keskuksen KILVA-työkalun avulla. Työkalun arvion mukaan Neidonniityn alueen asemakaavan ilmastokestävyys painottuu luonnonvarojen käytön minimointiin, kestävän elämäntavan mahdollistamiseen, kulutuksen päästöjen minimointiin ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin varautumiseen. Asemakaavan heikkoudet liittyvät liikkumisen tarpeeseen ja kulkumuotojakaumaan. Uuden asuinalueen kaavoittaminen autoliikenteen varassa olevalle alueelle on ilmastovaikutuksiltaan negatiivista. Vaikutukset luontoon ja luonnonympäristöön on arvioitu ja esitetty tätä huomioivat kaavamääräykset kuten kaava-alueen istutuksia koskeva määräys, millä voidaan nähdä olevan positiivisia vaikutuksia luontoon ja luonnonympäristöön: ”Rakentamatta jäävät tontin osat tulee istuttaa niiltä osin, kuin niitä ei käytetä liikenteelle. Alueella tulee olla pölyttäjäystävällisiä lajikkeita kuten kukkivia puita, pensaita ja kasveja. Kullekin tontille tulee istuttaa vähintään kolme hedelmäpuuta”. Kaavamääräyksellä mahdollistetaan alueelle aurinkopaneelien asentaminen. Edellytykset aurinkoenergian käyttöönotolle ovat alueella hyvät.

Asemakaava mahdollistaa Sasin alueen kehittämisen sekä erillispientalojen ja rivi- tai paritalojen lisärakentamisen alueelle. Kaava huomioi alueen kyläkuvallisesti merkittävät arvot. Asemakaava-alueen pinta-ala on noin 14 354 m2 ja kokonaisrakennusoikeus 1 981 km2 yksikerroksisille rakennuksille, joka tarkoittaa aluetehokkuutena noin 0.14.

Asemakaava toteuttaa kunnan strategisen yleiskaavan tavoitteita. Asemakaava on vireillä olevan Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma osayleiskaavan tavoitteiden kanssa yhdensuuntainen.

Kaavahankkeesta on valmistunut Neidonniityn alueen asemakaavan ehdotus, päivätty 11.8.2023, arkkitehti Katri Pelkosen /A-Insinöörit toimesta, jotka on toimitettu kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Luonnosvaiheessa saapuneet palautteet ja lausunnot oheismateriaalina tiedoksi kunnanhallitukselle.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. hyväksyy 11.8.2023 päivätyn Neidonniityn alueen asemakaavan ehdotuksen liiteaineistoineen sekä päivitetyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman ja
     
  2. asettaa ne nähtäville varaten osallisille tilaisuuden mielipiteen esittämiseen ja pyytää lausunnot MRL 65 § ja MRA 27§, 30 § mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Asemakaavaehdotus ja sen liiteaineisto on ollut nähtävillä kunnanvirastossa ja kunnan internet-sivuilla 30 päivän ajan 16.11.-18.12.2023 (MRL 65§, MRA27§). Nähtävilläolosta on tiedotettu julkaisemalla kuulutus UutisOiva-lehdessä, kunnan ilmoitustaululla sekä kunnan internet-sivuilla 16.11.2023. Tiedotekirje lähetettiin kaava-alueen ja siihen rajautuville maanomistajille. Lausuntopyynnöt lähetettiin osallis- ja viranomaistahoille. Kaavaehdotuksesta ja valmisteluaineistosta oli mahdollista jättää lausuntoja ja muistutuksia 18.12.2023 mennessä sähköisesti tai kirjeitse.

Kaavaehdotuksesta saapui lausunto Pirkanmaan ELY-keskukselta jossa puron kaavamääräystä tulisi ulottaa laajemmalle. Tämän johdosta kaavakartalla on s-1 alueen rajausta laajennettu vastaamaan luontokohteen rajausta. Lisäksi tuotiin esiin tarkempien vaikutusten arviointien tarve Natura 2000 alueeseen. Näiltä osin kaavaselostuksen vaikutusten arviointia on täydennetty.

Kunnan elinympäristölautakunta, sivistyslautakunta ja elinympäristölautakunnan lupajaosto totesivat, ettei niillä ollut lausuttavaa kaava-aineistosta. Pirkanmaan maakuntamuseo ilmoitti, ettei sillä ole asiasta huomauttamista. Se pitää kuitenkin valitettavana, että havainnekuvat esittävät aluetta yhä ainoastaan lintuperspektiivistä, sillä maisemavaikutuksia tulisi arvioida myös maiseman kokijan tyypillisestä näkökulmasta. Kaavan mahdollistaman matalan ja alueen rakentamisentapaan väritykseltään ja materiaaleiltaan sovitetun rakentamisen vaikutusten voidaan kuitenkin arvioida olevan vähäisiä, joten aineisto voidaan tässä tapauksessa katsoa hankkeen tarpeisiin nähden riittäväksi. Pirkanmaan liitto ilmoitti, ettei se anna lausuntoa ko. aineistosta. Leppäkosken Sähkö Oyllä ei ollut kaavasta huomauttamista. Ehdotuksesta saapui yksi muistutus, jossa todettiin, että elinympäristölautakunnan lupajaosto tulee lisätä kaavan osallisten listaan, tästä johtuen se lisättiin selostukseen. Voidaan kuitenkin todeta, että lausuntopyyntö on lähetetty ehdotusvaiheessa myös lupajaostolle, jota on näin kuultu ja osallistettu.

Neidonniityn alueen asemakaava koskee Hämeenkyrön Sasin kylän kiinteistöjä 108-415-3-27 ja 108-417-2-68 ja osaa kiinteistöistä 108-417-2-54, 108-415-3-51, 108-417-2-18 ja 108-417-3-41. Asemakaavalla muodostuvat korttelit 604, 605 ja 606, asuinpientalojen korttelialuetta sekä katu- ja lähivirkistysaluetta. Johtuen alueella suoritetusta maakaupasta ja lohkomisesta alueen tilanumerot ja rajat on päivitetty pohjakarttaan ja kaava-aineistoon ehdotuksen nähtävilläolon jälkeen.

Kaavan sisältö on pääosin pysynyt samana kuin ehdotusvaiheessa. Kaava-alue, jonka pinta-ala on n. 1,4 hehtaaria, sijaitsee Mäkihuidantien varressa. Asemakaava-alueen kokonaisrakennusoikeus on 1 981 k-m2, joka tarkoittaa aluetehokkuutena e=0.14. Suurin sallittu kerrosluku on 1. Korttelit 604 ja 605 on osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi (AO-1), jolle saa rakentaa yhden yksiasuntoisen asuinrakennuksen rakennuspaikkaa kohden. Tontteja on 8 kpl ja koko vaihtelee n. 810 -1040 neliömetrin välillä. Tonttien tehokkuusluku 0.20 ja kokonaispinta-alasta on siis mahdollista rakentaa 20 %. Molemmille kortteleille on osoitettu ohjeellisella tonttijaolla neljä tonttia. Liikkuminen tapahtuu tonteille uuden Neidonniityntien kautta. Korttelit sijaitsevat osittain pohjavesialueella. Mäkihuidantien itäpuolella sijaitseva kortteli 606 on osoitettu asuinpientalojen korttelialueeksi (AP-1), jolle yksi tontti pinta-alaltaan n. 2190 neliötä, jolle saa rakentaa kaksi kaksiasuntoista asuinrakennusta tai yhden neliasuntoisen asuinrakennuksen rakennuspaikkaa kohden. Tontin tehokkuusluku 0.25 ja kokonaispinta-alasta on siis mahdollista rakentaa 25 %.

Kaavaan sisältyy lähivirkistysalueita (VL) sekä katualueita. Korttelin 604 pohjoispuolella lähivirkistysalueelle on osoitettu rakennusala, jolle saa sijoittaa puistomuuntamon. Korttelin 606 eteläpuolelle on osoitettu lähivirkistysalue, jonka paikalla sijaitsee vanhan pajarakennuksen kivirakenteinen alusta ja kupu. Pajarakennuksen itäpuolella kulkee puro ja sen varrella kapealti purolehtoa, mitkä on arvotettu osayleiskaavan luontoselvityksessä paikallisesti arvokkaaksi luontokohteeksi. Luontoarvokohde on huomioitu kaavaehdotuskartalla alueen osana, jolla ei saa suorittaa sen luonnontilaa muuttavia toimenpiteitä (s-1)

Kaavan vaikutukset jäävät vähäisiksi, sillä lisärakentamisen määrä on maltillista ja tukeutuu olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen. Vaikutusten arviointia on esitetty selostuksen sivuilla 36-39. Vaikutuksia ilmastokestävään kehityksiin arvioitiin ELY-keskuksen KILVA-työkalun avulla. Työkalun arvion mukaan Neidonniityn alueen asemakaavan ilmastokestävyys painottuu luonnonvarojen käytön minimointiin, kestävän elämäntavan mahdollistamiseen, kulutuksen päästöjen minimointiin ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin varautumiseen. Asemakaavan heikkoudet liittyvät liikkumisen tarpeeseen ja kulkumuotojakaumaan. Neidonniityn alueen rakentaminen lisää Sasin alueen vetovoimaa asuinpaikkana ja monipuolistaa sen asuntorakennetta. Kaavalla ei ole merkittäviä vaikutuksia taajamakuvaan.

Kaavalla ei heikennetä valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen arvoja. Kaavoitettava alue tuo uuden ajallisen kerrostuman rakennettuun ympäristöön. Uudisrakentamisen sopeutuminen valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen varmistetaan kaavamerkinnöillä- ja määräyksillä. Kaava-aluetta koskee istutuksia ja rakennusten ulkoasua ohjaavat määräykset. Rakentamisen maisemavaikutuksia on tutkittu laatimalla Neidonniityntien alueesta 3Dmallinnus. Mallinnuskuvat ovat selostuksen liitteenä.

Kaavan luontoon ja luonnonympäristöön kohdistuvien vaikutusten arvioidaan olevan vähäiset. Kaavaa laadittaessa on huomioitu tärkeä pohjavesialue, jolle maalämpökaivojen rakentaminen ei ole sallittua.

Ehdotusvaiheen palautteesta on kaava-aineiston liitteenä vuorovaikutusraportti ja saapunut palaute on oheismateriaalina. Saadun palautteen ja työneuvottelun perusteella kaavaehdotusta ja liiteaineistoa on tarkistettu ja muutettu kaavaehdotuksen nähtävilläolon jälkeen seuraavasti:

Kaavakartta:

  • Johtuen alueella suoritetusta lohkomisesta alueen tilanumerot ja rajat on päivitetty pohjakarttaan ja kaava-aineistoon ehdotuksen nähtävilläolon jälkeen. Pohjakartta on päivitetty.
  • Viheralueen (VL) luontoarvon s-1 rajausta tarkennettu
  • Osoitettu harjansuunta tontilla havainnekuvien mukaisesti
  • Lisätty lähivirkistysalueelle (VL) ajoyhteys

 

Kaavaselostukseen on tarkennettu ja korjattu muutoksenalaiset kohdat ja lisätty ehdotusvaiheen kuulemisen kuvaus:

  • Tarkistetut laajuustiedot
  • Kuvausta vuorovaikutuksesta täydennetty
  • Lisätty puron uoman kuvaus
  • Lisätty arviointi hulevesien kulkusuunnasta ja niiden vaikutuksesta Natura-alueelle
  • Osallislistaan on päivitetty elinympäristölautakunnan lupajaosto

 

Ehdotusvaiheen lausunnot ja muistutukset sekä niihin annetut vastineet sekä toimenpiteet on on esitetty selostuksen liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa, 5.2.2024. Muutosten voidaan katsoa olevan vähäisiä ja teknisluonteisia.

Kaavan laatija A-insinöörit Civil Oy, Katri Peltoniemi on toimittanut 5.2.2024 päivätyn Neidonniityn alueen asemakaavan aineiston kunnanhallituksen ja edelleen kunnanvaltuuston käsiteltäväksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. toteaa saaneensa tiedoksi kaavaehdotuksesta saapuneet muistutukset ja lausunnot
  2. hyväksyy ehdotusvaiheen palautteeseen laaditun vuorovaikutusraportin ja siinä esitetyt vastineet ja toimenpiteet
  3. toteaa, että kaavaehdotukseen ei ole tullut nähtävillä olon jälkeen oleellisia muutoksia, joten uusi nähtäville asettaminen ei ole tarpeen.


Hallitus esittää valtuustolle, että se

  1. saa tiedokseen kaavaehdotuksesta saapuneet muistutukset ja lausunnot
  2. hyväksyy 5.2.2024 päivätyn Neidonniityn alueen asemakaavan.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hallitus 5.2.2024, 33 §.

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle,​ että se

  1. saa tiedokseen kaavaehdotuksesta saapuneet muistutukset ja lausunnot
  2. hyväksyy 5.2.2024 päivätyn Neidonniityn alueen asemakaavan.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

kaavoituspäällikkö Lahtinen (toimeenpanovastuu), kaavasuunnittelija Niilo-Rämä, toimistosihteeri Vataja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen
Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
s-posti: hameenlinna.hao@oikeus.fi
puhelinvaihde: 029 56 42200

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisen ja kunnan jäsenen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan.

Valituskirjelmä
Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmän on valittajan tai valituskirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Valituskirjelmään on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on asetettu nähtäville, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavaksi valitusperustetta päätöksen työsopimuslain vastaisuudesta

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta voidaan periä oikeudenkäyntimaksu hallinto-oikeudessa.