Kunnanhallitus, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 178 Rakennuskiellon määrääminen Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan laatimiseksi

HMKDno-2023-343

Valmistelija

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Maankäyttö- ja rakennuslain 38 §:n mukaan kunta voi yleiskaavan vireillepanon tapahduttua määrätä alueelle rakennuskiellon ja 128 §:ssä tarkoitetun toimenpiderajoituksen (maisematyöluvan tarpeen). Rakennuskielto ja toimenpiderajoitus ovat voimassa enintään viisi vuotta. Kaavoituksen keskeneräisyyden vuoksi kunta voi pidentää aikaa enintään viidellä vuodella ja erityisestä syystä sen jälkeen vielä enintään viidellä vuodella. Rakennuskielto tai toimenpiderajoitus on voimassa, kunnes kaavan hyväksymispäätös on saanut lainvoiman.

Pirkanmaan maakuntakaavan tuulivoima-alueita tv1 koskee jo maankäyttö ja rakennuslain 33 §:n mukainen ehdollinen rakentamisrajoitus. Koska Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan alue poikkeaa kuitenkin osin maakuntakaavan tuulivoima-aluevarauksesta, rakennuskiellon määrääminen erillisellä päätöksellä on perusteltua.

Rakennuskiellon määrääminen tuulivoimaosayleiskaavan laadinnan ajaksi on tarpeen, jotta alueelle mahdollisesti kohdistuvilla rakennuslupahakemuksilla ei vaikeuteta kaavan laadintaa ja tuulivoimahankkeen suunnittelua tarkoituksenmukaisena kokonaisuutena. Maankäyttö- ja rakennuslain 128 §:n mukaisen, puiden kaatoon tai vastaavaan toimenpiteeseen kohdistuvan toimenpiderajoituksen määräämiseen ei katsota olevan tarvetta. Poikkeamisluvalla voidaan myöntää lupa rakennuskiellon voimassa ollessa. Rakennuskieltoalue vastaa kaavaluonnoksen suunnittelualuetta ja on esitetty liitteessä.

Ikaalisten kaupunginvaltuusto on 7.11.2022 tehnyt päätöksen määrätä Ikaalisten osalla olevalle yleiskaavoitettavalle alueelle rakennuskiellon. Kaavatoimikunta on käsitellyt kokouksessaan 9.2.2023 rakennuskieltoa alueelle ja näkee että yhteneväisyyden vuoksi voitaisiin rakennuskielto tehdä myös Hämeenkyrön puolella. Alueen pääasiallinen käyttötarkoitus on metsätalouskäyttö ja alue on varsin rakentumaton.

Hämeenkyrön kunnan hallintosäännön mukaisesti rakennuskiellon määrääminen maankäyttö- ja rakennuslain 38 §:n mukaisesti ja sen pidentäminen on hallituksen ratkaistava asia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus määrää liitekartan mukaiselle Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan alueelle rakennuskiellon, joka on voimassa viiden (5) vuoden ajan, kuitenkin enintään siihen asti, että kaava on saanut lainvoiman. Alueen rakentamisrajoitus ei koske maankäyttö- ja rakentamislain 128 § mukaista maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

kaavoituspäällikkö Lahtinen (toimeenpanovastuu), rakennustarkastaja Mäkelä, toimistosihteeri Vataja, kuulutus/maanomistajakirjeet

Muutoksenhaku

Hallintovalitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Valitusoikeus on:

  • asianosaisella;
  • kunnan jäsenellä;
  • rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät;
  • toiminnan sijaintikunnalla tai muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät;
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella sekä toiminnan vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella;
  • valtion valvontaviranomaisella sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella;
  • muulla asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella.

 

Valitusviranomainen

Valitus osoitetaan Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
Sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Tiedoksisaanti ja määräaikojen laskeminen

Päätöksen tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisajankohdasta. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaantipäivää ja muutoksenhakupäivää laskettaessa otetaan huomioon seuraavat määräaikalainsäännökset:

  • tiedoksiantopäivää, josta muutoshakuaika lasketaan alkavaksi, ei lueta määräaikaan
  • jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, muutoshakemuksen saa tehdä ensimmäisenä arkipäivänä tämän jälkeen
  • muutoshakemus on tehtävä viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

 

Valituskirjelmän sisältö

Valitus tehdään kirjallisesti. Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero sekä mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset voidaan valittajalle toimittaa
  • miltä osin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

 

Valituskirjelmä on valittajan tai muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Viranomaiselle saapunutta sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä, eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valituskirjelmään on liitettävä päätöstä koskeva, viran puolesta oikeaksi todistettu pöytäkirjanote ja tiedoksisaantia koskeva selvitys sekä asiakirjat, joihin vedotaan vaatimuksen tueksi.

Valitusasiakirjojen toimittaminen

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Valitusasiakirjat toimitetaan aina omalla vastuulla. Valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.  

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.