Kunnanhallitus, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 177 Konikallion tuulipuiston osayleiskaava, luonnosvaihe

HMKDno-2021-372

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Kuvaus

Ilmatar Energy Oy:n kaavoitusaloite Hämeenkyrön kunnalle 14.6.2021:

"Johdanto

Ilmatar Energy Oy esittää oikeusvaikutteisen tuulivoimaosayleiskaavan laadinnan aloittamista Hämeenkyrön kunnan luoteisrajalle, Hirvineva-Löyttyneva-Kivinevaalueille. Konikallion tuulivoima-alue jatkuu myös Ikaalisten kaupungin alueelle. Konikallion tuulivoimahankkeen tuulivoimaosayleiskaavoituksen käynnistyttyä Hämeenkyrön kunnassa ja Ikaalisten kaupungissa, Ilmatar Energy Oy tulee perustamaan hankkeelle 100 % omistamansa erillisen hankeyhtiön.

Hakeva yhtiö

Ilmatar Energy Oy on suomalainen energiayhtiö, joka kehittää, rakentaa ja käyttää tuulivoimakohteita Suomessa tavoitteenaan muuttaa suomalaista energiantuotannon rakennetta ympäristöystävällisempään suuntaan. Ilmatar tulee seuraavien vuosien aikana rakentamaan n. 1000 MW uutta tuulivoimatuotantokapasiteettia Suomeen. Tuottamansa sähkön Ilmatar toimittaa yritys- ja kuluttaja-asiakkailleen.

Tuulivoimahankkeen kuvaus

Ilmatar suunnittelee Konikallion alueelle yhteensä maksimissaan 15 voimalan tuulivoimapuistoa. Näistä voimalapaikoista maksimissaan seitsemän sijoittuisi Hämeenkyröön tämän kaavoitusaloitteen mukaiselle alueelle, ja loput sijoittuisivat Ikaalisten kaupungin alueelle (8 kpl). Tuulivoimalat tulevat olemaan toteuttamisajankohdan teknologian mukaisia. Kaavarajaus, voimaloiden sijoittelu ja voimaloiden kokonaismäärä tarkentuvat kaavaprosessin aikana huomioiden kaavoitus- ja ympäristövaikutusten arviointiprosessin (YVA) selvitykset, lausunnot, mielipiteet ja sidosryhmäkeskustelut. Ympäristövaikutukset minimoidaan tarkalla suunnittelulla. Ilmatar esittää, että kahden kunnan alueella tapahtuva kaavoitus ja YVA-menettely suoritetaan samanaikaisesti.

Kaavaprosessi ja projektin aikataulu

Ilmatar ehdottaa kaavoitusprosessille seuraavaa alustavaa yleisaikataulua:

  • Kaavoitusaloitteen hyväksymisen jälkeen (arviolta kesäkuu 2021) Ilmatar Energy Oy kilpailuttaa kaavakonsultin, jonka kunta hyväksyy omien hallintosääntöjensä mukaisesti.
  • Kaavoitussopimuksen laatiminen Hämeenkyrön kunnan ja Ilmatar Energy Oy:n välille arviolta heinä-elokuu 2021
  • Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) ja YVA-ohjelma valmistellaan loppukesällä 2021 ja asetetaan nähtäville syksyllä 2021.
  • OAS ja YVA-ohjelmaan saadut lausunnot ja mielipiteet huomioiden valmistellaan kaavaluonnos ja YVA-selostus, joka valmistuu mm. tarvittavista selvityksistä riippuen arviolta syksyllä 2022 ja asetetaan sen jälkeen nähtäville.
  • Kaavaluonnokseen ja YVA-selostukseen saadut lausunnot ja mielipiteet huomioiden valmistellaan kaavaehdotus loppuvuonna 2022.
  • Kaavan hyväksymiskäsittely kunnanvaltuustossa sijoittuisi vuoden 2023 alkuvuoteen.
  • Kaavan hyväksymisen jälkeen haetaan rakennusluvat.
  • Rakentaminen voisi alkaa alustavasti vuonna 2024, jolloin tuulivoimapuisto voisi olla tuotannossa vuonna 2026-2027.
  • Tuulivoimapuisto on tuotannossa teknologisesta kehityksestä riippuen noin 30-40 vuotta, jonka jälkeen tuulivoimatoimija purkaa laitteistot ja maisemoi alueen. Muu rinnakkainen toiminta (mm. metsätalous, metsästys ja virkistyskäyttö) on alueella sallittua myös tuulivoimaloiden käytön aikana.
     

Maanomistus

Ilmatar on solminut maanvuokrasopimukset suunnitellulla Konikallion tuulivoimaalueella suurimman osan alueen maanomistajien kanssa. Jäljellä olevien kiinteistönomistajien kanssa neuvotellaan maanvuokrasopimuksesta prosessin
aikana.


Kaava-alue

Suunnitellun Konikallion tuulivoimahankkeen Hämeenkyrön puoleinen kaava-alue sijoittuu Hämeenkyrön kunnan luoteisrajalle, Hirvineva-Löyttyneva-Kivinevaalueille. Kaava-alueen alustava rajaus on esitetty tämän kaavoitusaloitteen
liitteenä (Liite 1.).

Hämeenkyrön voimaloiden sijoittelu tukeutuu Pirkanmaan maakuntakaavassa osoitettuun tv-alueeseen. Hämeenkyrön kaava-alue mahdollistaa arviomme mukaan maksimissaan seitsemän tuulivoimalan sijoittamisen. Etäisyyttä esiselvitysvaiheen suunnitelluilta voimalapaikoilta lähimpään asutukseen on yli 1,5 kilometriä. Selvyyden vuoksi todetaan, että tarkat voimalasijainnit, voimaloiden lukumäärä ja lopullinen kaava-alueen rajaus tulevat täsmentymään muun muassa kaavaprosessin aikana tehtyjen selvitysten perusteella.


Vaikutusten huomioiminen prosessissa

Tulemme selvittämään tuulivoimapuiston vaikutukset kattavasti kaavaprosessin aikana, jonka rinnalla toteutetaan laaja ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA). Lopulliset voimalasijainnit, voimalamäärä ja lopullinen kaava-alue tullaan tarkentamaan muun muassa YVA-menettelyn ja kaavoituksen aikana tehtävien selvitysten tuloksien pohjalta.

Kaavoitusprosessin aikana tullaan luontoselvitysten lisäksi laatimaan kattavat arvioinnit muun muassa maisema, melu- ja välkevaikutuksista. Odotettavissa olevia vaikutuksia havainnollistaaksemme olemme esittäneet kuitenkin jo tämän kaavoitusaloitteen liitteenä alustavat melu- ja välkemallinnuskartat (liite 2. ja liite 3.). Karttojen mallinnuksissa käytetyt voimalatyypit ovat alustava arvio siitä, minkälaisia voimaloita voisi olla yleisesti käytössä, kun tuulivoimahankkeen luvat ovat saaneet lainvoiman. Melumallinnuksen voimalan lähtöäänitaso on sama kuin tällä hetkellä markkinoilla olevalla suurimmalla 6,2 megawatin voimalalla, lisättynä +2 desibeliä. Alustavien välkevaikutuksien arvioinnissa olemme käyttäneet voimalaa, jonka tornin korkeus olisi 225 metriä ja roottorihalkaisija 250 metriä (siiven pyyhkäisykorkeus 350 metriä). Lopulliset toteutettavat voimalatyypit tulevat olemaan markkinoilta rakennuslupien myöntämisen jälkeen yleisesti saatavilla olevia voimalatyyppejä.


Olemme myös alustavasti jo selvittäneet vaikutuksia maisemaan teettämällä alustavaan voimalasijoitteluun perustuvan näkymäalueanalyysin (liite 6). Sen perusteella tuulivoimalat eivät juurikaan tule näkymään Vatulanharjun – Ulvaanharjun alueelle, etenkään sen alueella kulkevalle Pirkan uralle. Sen sijaan avoimille peltoalueille voimalat tulevat paikoin näkymään, kuten Vesajärven kylän alueelle (liite 4). Havainnekuvia laaditaan lisää ja näkymäalueanalyysi päivitetään kaavoitusprosessin aikana vastaamaan tarkentuneita suunnitelmia.


Kustannusten jakautuminen

Ilmatar Energy Oy tulee vastaamaan kaavoituksen kustannuksista erikseen tehtävän kaavoitussopimuksen ehtojen mukaisesti. Ilmatar Energy Oy teettää lakisääteisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn ja vastaa tarvittavien suunnitelmien, selvitysten ja vaikutusarviointien kustannuksista. Ilmatar ehdottaa, että Hämeenkyrön kunta vastaa kaavaprosessin lakisääteisistä hallinnollisista kustannuksistaan osayleiskaavan käsittelyvaiheisiin liittyvissä lakisääteisissä tehtävissä.

Lisätietoja asiasta antaa: 

Lauri Vierto
lauri.vierto@ilmatar.fi
050 3765204"

Hallintosäännön mukaisesti kaavan laatimispäätös kuuluu hallituksen ratkaistavaksi.

Kunta pitää tärkeänä sitä, että hakija avaa hankkeelle julkiset hankesivut, jossa tiedotetaan suunnittelun etenemisestä ja valmistuneista selvityksistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus hyväksyy Ilmatar Energy Oy:n esityksen oikeusvaikutteisen tuulivoimaosayleiskaavan laadinnan aloittamisesta Hämeenkyrön kunnan luoteisrajalle, Hirvineva-Löyttyneva-Kivineva alueille. Hämeenkyrön kunta vastaa omista kaavaprosessin lakisääteisistä hallinnollisista kustannuksistaan, mutta hakija vastaa prosessiin liittyvistä kuulutus- yms kustannuksista. Näistä sovitaan tarkemmin myöhemmin hallituksessa hyväksyttävässä kaavoitussopimuksessa.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Halltus on 21.6.2021 hyväksynyt Ilmatar Energy Oy:n esityksen oikeusvaikutteisen tuulivoimaosayleiskaavan laadinnan aloittamisesta Hämeenkyrön kunnan luoteisrajalle, Hirvineva-Löyttyneva-Kivineva alueille. Tuossa päätöksessä todettiin, että Hämeenkyrön kunta vastaa omista kaavaprosessin lakisääteisistä hallinnollisista kustannuksistaan, mutta hakija vastaa prosessiin liittyvistä kuulutus- yms kustannuksista. Näistä sovitaan tarkemmin myöhemmin hallituksessa hyväksyttävässä kaavoitussopimuksessa. Kaavoitusaloitteen hyväksymisen jälkeen Ilmatar Energy Oy kilpailuttaa kaavakonsultin, jonka kunta hyväksyy omien hallintosääntöjensä mukaisesti. Ilmatar Energy Oy tulee vastaamaan kaavoituksen kustannuksista erikseen tehtävän kaavoitussopimuksen ehtojen mukaisesti. 

Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy:n kanssa on nyt laadittu luonnos Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan kaavoitussopimuksesta. Sopimuksen tarkoituksena on, että Kunta ja Yhtiö sopivat maankäyttö- ja rakennuslain 77 § mukaisen tuulivoimaosayleiskaavan kaavoitusprosessin aloittamisesta, kaavan laatimisesta ja siihen liittyvistä ehdoista. Sopimusluonnoksessa on esitetty mm. sopimuksen tarkoitus ja tavoitteet, sopimusalue ja kustannukset. Sopijapuolet ovat tietoisia siitä, että käynnistyvä tuulivoimayleiskaavan valmistelu ei välttämättä johda kaavan hyväksymiseen tai lainvoimaiseksi tuloon.

Tuo viimeine lause tarkoittaa sitä, että hyväksymällä kaavoitussopimuksen, kunta ei ota kantaa tulivoimapuiston toteutumiseen. Se riippuu yva-menettelystä, kaavoituksen sisällöstä ja muusta hankkeen valmistelusta.

Kaavoitussopimuksen mukaan Hämeenkyrön kunta toimii kaavoituksesta vastaavana viranomaisena. Hämeenkyrön kunta johtaa ja ohjaa kaavaprosessia ja varmistaa yhdessä kaavan laatijan kanssa, että tiedottaminen, osallistaminen, selvitysten laadinta, vaikutusarviointien laadinta ja kaavaprosessin vaiheet hoidetaan maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla.

Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy maksaa hankkeen kaavoituskustannukset ja YVA-menettelyn kustannukset. Hämeenkyrön kunta vastaa kaavaprosessin lakisääteisistä hallinnollisista kustannuksistaan osayleiskaavan käsittelyvaiheisiin liittyvissä lakisääteisissä tehtävissä.

Hämeenkyrön kunta perii Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy:ltä kaavoituksen aikana postituksista ja kuulutuksista aiheutuvat kustannukset toteuman mukaisesti.
Hämeenkyrön kunta perii Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy:ltä kaavoitusmaksuna MRL 77 c §:n mukaisesti 13 000 euroa kunnalle kaavoituksesta aiheutuvien henkilöstö- ja hallintokustannuksien kattamiseksi. 

Kaavoituskonsulttina toimii [AFRY Finland Oy] ja kaavan laatijana Ismo Vendelin (YKS-611).

Sopimusluonnos kaavoituksen käynnistämisestä on oheismateriaalina. Hankesivut ovat osoitteessa https://ilmatar.fi/projekti/konikallio/.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus hyväksyy liitteenä olevan Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy:n ja Hämeenkyrön kunnan välille laaditun Hämeenkyrön Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan kaavoitussopimuksen.

Asian käsittely: 

Keskustelun kuluessa Esa Järvenpää esitti asian käsittelyn siirtämistä. Raija Westergård kannatti esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty kannatettu siirtoesitys ja asiasta on äänestettävä. Hallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen äänestystavaksi, asian käsittelyn jatkaminen on Jaa ja Järvenpään siirtoesitys on Ei. 

Äänestyksessä siirto sai 5 ääntä ja asian käsittelyn jatkaminen 3 ääntä. Puheenjohtaja totesi, että asian käsittely siirretään. 

Päätös

Hallitus siirsi asian käsittelyn äänestyksen jälkeen äänin 5-3. 

Äänestystulokset

  • Kyllä 3 kpl 38%

    Kirsi Parhankangas, Heidi Tulonen, Timo Mäkelä

  • Ei 5 kpl 63%

    Päivi Hiltunen, Esa Järvenpää, Raija Westergård, Rauno Mäki, Janne Mäkinen

Valmistelija

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kaavoituspäällikkö Leena Lahtinen selostaa tätä asiaa ennen kokousta. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus hyväksyy liitteenä olevan Ilmatar Ikaalinen-​Hämeenkyrö Oy:n ja Hämeenkyrön kunnan välille laaditun Hämeenkyrön Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan kaavoitussopimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Ilmatar Energy Oy:n hankeyhtiö Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy suunnittelee tuulivoimapuiston rakentamista Ikaalisten kaupungin ja Hämeenkyrön kunnan alueelle molemmin puolin kuntarajaa. Voimalat sijoittuisivat Hämeenkyrössä Vesajärven kylän ja Ihanankulman sekä Vatulanharjun väliselle alueelle.

Hallituksen kokouksessa hyväksyttiin 21.6.2021, § 174 kaavoitusaloite ja 17.1.2022 § 6 hyväksyttiin Ilmatar Ikaalinen-​Hämeenkyrö Oy:n ja Hämeenkyrön kunnan välille laadittu Hämeenkyrön Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan kaavoitussopimus. Näiden päätösten myötä Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan laatimista on lähdetty valmistelemaan. Koko suunnittelualue on laajuudeltaan n.14 neliökilometriä ja Hämeenkyrön kunnan osalle sijoittuu siitä noin 6 neliökilometriä.

Kaavoituksen tavoitteena on mahdollistaa enintään 15 voimalan ja niihin liittyvien huoltoteiden ja sähkönsiirtoverkon rakentaminen laatimalla MRL 77 a §:n mukainen oikeusvaikutteinen yleiskaava Ikaalisten ja Hämeenkyrön kunnan alueelle. Tuolloin yleiskaavaa voidaan käyttää suoraan rakennusluvan perusteena. Suunnittelualue on pääosin nykykäytössä maa- ja metsätalousaluetta.

Voimassa olevassa maakuntakaavassa suunnittelualueelle on osoitettu osittain tv1-rajauksella Ikaalisten ja Hämeenkyrön kaksiosainen Konikallio-Kivinevankallion tuulivoima-alue. Merkinnällä osoitetaan maakunnallisesti ja seudullisesti merkittävät tuulivoimaloiden alueet, joille on mahdollista sijoittaa kymmenen tai useampia voimaloita.

Suunnittelualueella ei ole voimassa olevia yleis- tai asemakaavoja, lukuun ottamatta eteläistä osaa suunnittelualueesta koskevaa oikeusvaikutteista Hämeenkyrön strategista yleiskaavaa 2040 (hyv. 2.11.2015). Strateginen yleiskaava on oikeusvaikutteinen kaavassa esitettyjen kehittämismerkintöjen osalta. Strategisessa yleiskaavassa osoitetut kehittämis- tai arvoalueiden merkinnät eivät sijaitse suunnittelualueella. Länsi- ja eteläpuolelle hankealueesta on osoitettu arvoalueina hyvät ja yhtenäiset peltoalueet ja itäpuolelle Ulvaanharjun ympäristöön luontomatkailun kehittämisvyöhyke, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokas harjumaisema sekä pohjavesialue. Kunnan voimassa olevista muista kaavoista lähin on Ulvaanharjun osayleiskaava, alle kilometrin etäisyydellä suunnittelualueen itäpuolella.

Hankkeesta on käynnistetty ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) annetun lain 252/2017 ja asetuksen 277/2017 mukaisesti. YVA-yhteysviranomaisena toimii Pirkanmaan ELY-keskus. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on ollut nähtävillä 9.2.-11.3.2022. Lisätietoja hankkeen YVA-menettelystä ja osallistamisesta on saatavissa osoitteessa:www.ymparisto.fi > Ilmatar Energia Oy:n Konikallion tuulivoimahanke, Ikaalinen ja Hämeenkyrö

Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan kaavoituksen aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu on käyty 24.11.2021, josta muistio oheismateriaalina tiedoksi hallitukselle.

Kaavahankkeesta on valmistunut osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) käsittäen molempien kuntien kaava-aluetta. Kaavan tulee perustua riittäviin selvityksiin ja vaikutusten arviointiin. Osallistumis- ja arviointisuunnitelman kohdan 5. mukaisesti alueelta laaditaan kattavat selvitykset. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä laadittuja selvityksiä hyödynnetään ja tarvittaessa täydennetään kaavoitusprosessin aikana. Alueen selvitysten laadinta on aloitettu vuonna 2021 ja niitä täydennetään maastokauden 2022 aikana.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on esitetty arvioitavat vaihtoehdot sekä alustavat voimaloiden sijoitussuunnitelmat kaavahankkeessa:
VE0: Hanketta ei toteuteta.
VE1: Sijoitetaan 7 voimalaa Hämeenkyrön alueelle. Voimalakorkeus on enintään 350 metriä ja yksikköteho noin 6–10 MW. Koko hankealueelle 15 voimalaa.
VE2: Sijoitetaan enintään 5 voimalaa Hämeenkyrön alueelle. Koko hankealueelle 11 voimalaa. Voimalat samankokoisia kuin VE1:ssä.
VE A sähkönsiirto: 14 km pitkä 110 kV voimajohto hankealueelta koilliseen, Caruna Oy:n hallinnoimaan 110 kV johtoväliin Parkano-Teiharju.
VE B sähkönsiirto: 15,4 km pitkä 110 kV voimajohto hankealueelta kohti etelää Caruna Oy:n hallinnoiman Suodenniemen (Sastamala) 110 kV kytkinlaitokseen uuden 110 kV katkaisijakentän kautta.

Kaavakonsultti Ismo Vendelin, AFRY Finland OY, on toimittanut liitteenä olevan Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavojen 23.2.2022 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman hallituksen käsiteltäväksi. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitetään hankkeen sijainti ja tavoitteet sekä kerrotaan, miten kaavoitukseen voi osallistua ja kuinka kaavan vaikutuksia arvioidaan työn aikana. Osayleiskaavassa on laaja osallisten joukko; yksityishenkilöitä, naapurikuntia ja viranomaistahoja sekä teknisen verkoston ja järjestöjen edustajia, joita tullaan hankkeen osalta kuulemaan nähtävilläolojen aikana. Osallistumista on kuvattu OASin luvussa 8. Osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävilläolon aikana järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus. Suunnittelualueen ja siihen rajautuvia maanomistajia tiedotetaan kaavahankkeen nähtävilläoloista kirjeitse.

Alustavan kaavoituksen aikataulun mukaan hankkeen kaavaluonnos valmistuisi nähtäville loppuvuodesta 2022 ja kaavaehdotus kesällä 2023. Molempiin kuntiin laaditaan erilliset kaavat ja kumpikin kunta käsittelee hyväksymiskäsittelyssään vain omaa kuntaansa koskevan kaavan.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. käynnistää Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan laatimisen ja kuuluttaa sen vireilletulosta. 
     
  2. hyväksyy 23.2.2022 päivätyn Konikallion tuulipuiston osayleiskaavojen osallistumis- ja arviointisuunnitelman ja asettaa sen julkisesti nähtäville osallisten ja viranomaisten tiedottamiseksi ja kuulemiseksi (MRL 6§,62§,63§).

Päätös

Hallitus hyväksyi esityksen yksimielisesti tällä tekstilisäyksellä:

Ympäristövaikutusselvityksissä tulee kiinnittää erityistä huomiota pohja- ja pintavesien suojeluun (ympäristönsuojelulaki 527/2014 17 §  pohjavesien pilaamiskielto).

Valmistelija

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan vireilletulosta ja kaavahankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) nähtävilläolosta päätti Hämeenkyrön kunnanhallitus 21.03.2022 § 62 ja Ikaalisten Ympäristölautakunta 22.3.2022 § 17. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on ollut nähtävillä koko suunnittelutyön ajan alkaen 1.4.2022 kunnantalon asiointipisteessä ja kotisivuilla www.hameenkyro.fi.

Vireilletulosta ja nähtävilläolosta tiedotettiin julkaisemalla kuulutus 31.3.2022 kunnan ilmoitustaululla, kotisivuilla sekä paikallislehti Uutis-Oivassa ja Aamulehdessä. Kaava-alueen ja siihen rajoittuvia maanomistajia tiedotettiin nähtävilläolosta kirjeitse. OASista on ollut mahdollista jättää kaavoituksen alkuvaiheen palautetta 1.4.–9.5.2022 kirjallisesti, suullisesti tai sähköisesti kirjaamoon. Nähtävilläolo toteutettiin yhtaikaisesti Ikaalisten kaupungin kanssa ja järjestettiin yhteinen yleisötilaisuus Ammatti-Instituutin auditoriossa 28.4.2022 josta on ollut nähtävissä tallenne kunnan kotisivuilla.Viranomaistahoille lähetettiin lausuntopyynnöt 28.3.2022.

Molempiin kuntiin laaditaan omat oikeusvaikutteiset osayleiskaavat ja hankkeessa toteutetaan tiivistä kuntien välistä yhteistyötä mm. osallistamisessa ja tiedottamisessa. Hankkeeseen sovelletaan ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain 252/2017 mukaista arviointimenettelyä (YVA), joka on käynnistynyt kaavoituksen rinnalla. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma oli nähtävillä 9.2.-11.3.2022 . YVA-aineisto ja viranomaisen, Pirkanmaan ELY-keskus, antama lausunto YVA-ohjelmasta on luettavissa ympäristöhallinnon verkkopalvelussa www.ymparisto.fi tai Ilmatar Energia Oy:n Konikallion tuulivoimahankeen sivuilta. 

Hankkeen seurantaryhmä on kokoontunut, josta muistiot tiedoksi oheismateriaalina.

OAS-vaiheessa saapunutta palautetta on käsitelty työneuvotteluissa kaavan laatijan, Ilmatar Oy:n sekä kunnan kaavoituksesta vastaavien kanssa. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saapui 9.5.2022 mennessä lausuntoja 28 kpl ja yksityishenkilöiden mielipiteitä 12 kpl. Kaavan laatija on koostanut  ja laatinut vastineet näihin vastineraporttiin, joka on kaavaselostuksen liitteenä. Lausunnot ja muistutukset ovat liitteenä tiedoksi hallitukselle.

Kaavatyötä on viety eteenpäin täydentämällä pohjaselvityksiä ja laatimalla osayleiskaavan valmisteluvaiheen aineistoa kuten laatimalla kuntakohtainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma, kaavaluonnoksesta kartta ja -selostus sekä laatimalla vaikutustenarvioinnit. Alueelta on laadittu seuraavia selvityksiä:

  • Näkemäalueanalyysi ja havainnekuvat
  • Maisema- ja kulttuuriympäristöselvitys ja video 3D-mallinnukseen
  • Arkeologinen inventointi
  • Melumallinnus
  • Välkemallinnus
  • Asukaskysely
  • Elinkeinoelämäselvitys
  • Luontoselvitykset 
  • Natura-arviointi
  • Pohjavesiselvitys
     

Kaava-alueen pinta-ala on yhteensä noin 19,9 km2, josta noin 8,6 km2 sijoittuu Hämeenkyrön alueelle. Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan luonnoksessa on esitetty seitsemän voimalan sijoittuminen alueelle ja maa-ainesten ottoalue sekä energiahuollon alue.Kunkin tuulivoimalan yksikköteho on noin 6–10 MW ja tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus enimmillään 350 metriä. Pääosin kaava-alue on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi. Metsätalouskäytössä olevat alueet, joilla on erityisiä luonnonarvoja on osoitettu erillismerkinnällä M-2.Suunnittelualueen itäosan reunalla ja osittain suunnittelualueella sijaitsee Vatulanharju-Ulvaanharjun Natura 2000 -alue ja siihen kuuluva yksityismaan luonnonsuojelualue, joka on osoitettu kaavassa SL-merkinnällä. Luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeiksi arvioidut alueet on merkitty luo-merkinnöillä.Tuulipuisto tulee koostumaan tuulivoimaloista perustuksineen, niitä yhdistävistä maakaapeleista tai ilmajohdoista sekä tuulipuiston sähköasemasta. Tuulipuisto liitetään sähköverkkoon jakeluverkkoyhtiö Caruna Oy:n suurjänniteverkkoon uudella, noin 13–15 km pituisella 110 kV -voimajohdolla, joka toteutetaan ilmajohtona tai maakaapelina. Kaavamääräyksissä esitetään että sisäiset johdot toteutettava maakaapeleina.Alueella on ns. metsäautoteitä, tuulivoimapuiston sisäinen tieverkosto tullaan toteuttamaan siten, että olemassa olevia teitä pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon.

Osayleiskaava on laadittu maankäyttö- ja rakennuslain 77 a §:n tarkoittamana oikeusvaikutteisena yleiskaavana. Osayleiskaavaa saa käyttää kaavan mukaisten tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämisen perusteena tuulivoimaloiden alueilla (tv-alue).Tuulivoimaloiden rakennuslupahakemusten liitteenä tulee olla melu- ja varjostusselvitykset valitulla voimalatyypillä. Ennen rakennusluvan myöntämistä tulee varmistaa, etteivät voimalat aiheuta Valtioneuvoston asetuksen 1107/2015 tuulivoimaloiden ulkomelutason ohjearvojen mukaisten keskiäänitasojen ylittävää melua (asuntojen ja loma-asuntojen ulkomelutaso päiväaikaan 45 dB ja yöaikaan 40 dB). Lisäksi on annettu yleismääräykset suunnittelutarvealueesta, varjostusvälkkeen rajoittamisesta, pesimälinnuston suojelun huomioimisesta, tuulivoimaloiden purkuvelvoitteesta ja alueen ennallistamisvelvoitteesta sekä lentoestelausunnon tarpeesta.Kaava-alueella on voimassa jokamiehenoikeudet. Alueella sallitaan metsästäminen.

Kaavan vaikutuksia arvioidaan ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa, jota on valmisteltu samanaikaisesti kaavaluonnosaineiston kanssa. Osana YVA-selostusta laaditaan hankkeen maisemavaikutusten arviointi. Tämän lisäksi on toteutettu 3D-mallinnukseen perustuva havainnevideo, joka havainnollistaa tuulivoimaloiden näkymistä ja maisemavaikutuksia hankkeen lähialueella. YVA-menettelyn yhteydessä laadittuja selvityksiä ja arviointien tuloksia hyödynnetään osayleiskaavatyössä. Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) tarkastellaan kahta toteutusvaihtoehtoa. VE1 vaihtoehdossa kuntien hankealueelle sijoittuisi 15 voimalaa ja VE2 vaihtoehdossa 11 voimalaa. YVA:ssa tarkastellaan myös ns. nollavaihtoehtoa. Ympäristövaikutusten yhteysviranomainen, Pirkanmaan ELY-keskus, asettaa YVA-selvityksen nähtäville ja tarkistaa ympäristövaikutusten arviointiselostuksen riittävyyden ja laadun sekä laatii tämän jälkeen perustellun päätelmänsä hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Kaavaa on käsitelty ohjausryhmänä toimivassa kaavatoimikunnassa 15.6.2023, josta muistio tiedoksi ilmoitusasioissa.

Ilmatar Oy/ Lauri Vierto esittelee kokouksessa  28.8.2023 tuulivoimapuistohankkeen etenemistä.

Kaavakonsultti AFRY Finland OY/Ismo Vendelin, esittelee kokouksessa 28.8.2023 osayleiskaavan ja on toimittanut liitteenä olevan Hämeenkyrö Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan 10.8.2023 päivätyn kaavaluonnoksen ja valmisteluaineiston sekä päivitetyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman hallituksen käsiteltäväksi. 
AFRY FInland Oy/ Henna Tihinen esittelee YVA-selostustyötä ja vastaa siihen liittyviin kysymyksiin kokouksessa 28.8.2023.

Pykälän oheismateriaalina: Selostus Liite5 Luontoselvitys/salainen, Seurantaryhmän muistiot, Selvuitys Tuulivoima talousvaikutukset Ikaalinen, Linkit verkossa-kooste.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus keskustelee asiasta ja valmistautuu käsittelemään kaavaluonnoksen nähtäville asettamisen seuraavassa kokouksessa.

Päätös

Hallitus kävi keskustelun asiasta.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)