Kuvaus
Kuntalain (1.2 §) mukaan kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa. Yksi tärkeimmistä kunnan tehtävistä on luoda edellytykset yritystoiminnalle. Kunnan pitää arvioida toimintansa vaikutuksia yrityksille. Hämeenkyrön kunnassa yritysvaikutusten arviointia on tehty jo aiemminkin, mutta nyt uudistetaan arviointi, jotta siitä saadaan systemaattisempaa ja kattavampaa.
Hämeenkyrön kunta on strategiassaan ja siitä johdetussa elinkeino-ohjelmassaan määrittänyt toimintansa tärkeäksi painopistealueeksi yritystoiminnan edellytysten parantamisen ja ylläpidon. Strategiassa olemme ilmaisseet tahtotilaksemme etsiä ratkaisuja ihmisten ja yritysten tarpeisiin ja olla aktiivinen yrittämisen ja työllistämisen kumppani. Monimuotoinen yrityselämä, yrittäjyys ja työllisyys ovat yhteisiä päämääriä hyvinvoinnin, vetovoiman ja elinvoiman vahvistamisessa.
Kunnan strategia ja kuntalaki ovat yritysvaikutusten arvioinnin taustalla, sillä kuntien päätökset vaikuttavat suoraan tai välillisesti yrityksiin, päätettiinpä sitten koulutus-, hankinta-, asunto- tai kaavoituspolitiikasta. Suuri osa tehdyistä päätöksistä siis joko edistää tai jarruttaa yritysten menestymistä ja toimintaedellytyksiä.
Yritysvaikutusten arviointi on yritysten toimintaedellytysten pitkäjänteisen kehittämisen kannalta olennainen. Kuntien päätöksentekoon tulevat oleelliset asiat pitäisi käsitellä siten, että niitä käsiteltäessä otetaan päätöksen mahdolliset vaikutukset yritysten toimintamahdollisuuksiin. Yritysvaikutusten selvittäminen on otettava systemaattiseksi osaksi päätösprosessia.
Yrittäjämyönteinen kunta ymmärtää, että päätösten viipymisellä ja tekemättä jättämisellä on myös elinvoimavaikutuksia. Kunnassa, joissa päätökset ja niiden toteutukset eivät etene, on todennäköisesti vähemmän elinvoimaa ja omia verotuloja.
Yritysten ja kunnan menestymistä voidaan tukea arvioimalla yritysvaikutukset jo valmistelussa ennen asian etenemistä päätöksentekoon. Yritysvaikutusten arviointi on osa päätösvalmistelua, joka on viranhaltijoiden vastuulla.
Arvioinnin tarkoitus on varmistaa, että päätöksentekijä ja valmistelija arvioivat asiaa myös yritysten näkökulmasta. Jos vaikutukset todetaan seutukunnan yritysten kannalta negatiivisiksi, pitää pohtia olisiko asiassa mahdollista toimia toisin. Lisäksi etukäteisarvioinnilla pystytään optimoimaan päätösten mahdolliset myönteiset vaikutukset.
Yritysvaikutusten arviointi ei tarkoita, että päätökset tehtäisiin vain yrittäjien ehdoilla. Yritysvaikutusten arviointi lisää yrittäjyysmyönteisyyden todennäköisyyttä ja vähentää riskiä tehdä yrittäjyyden kannalta haitallisia päätöksiä. Keskeistä on, että yritysvaikutusten arvioinnilla tähdätään siihen, että päätöksillä poistetaan yrittäjyyden esteitä eikä luoda niitä.
Yritysvaikutusten arviointi auttaa kuntia päätöksenteon vaikutusten ennakoinnissa ja varmistaa, että yritykset ja elinkeinoelämä pysyvät elinvoimaisina. Tätä kautta voidaan myös vahvistaa kunnan houkuttelevuutta yritysten sijoittumispaikkana ja tukea alueellista talouskasvua.
Talousarviossa 2025 oli hallituksen tavoitteena aikaansaada uudistettu yritysvaikutusten arviointimenettely, jolla on merkitystä.
Hallintosäännön 94 pykälän mukaisesti hallitus johtaa kunnan toimintaa, hallintoa ja taloutta. Yritysvaikutusten arvioinnin ohjeiden hyväksyminen kuuluu hallituksen toimivaltaan.