Kunnanhallitus, kokous 12.5.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 101 Valtuustoaloite 3/2025; uusille yrittäjille 3 vuoden vapautus yrityksen kiinteistöveron maksuvelvoitteesta

HMKDno-2025-205

Valmistelija

  • Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuuston kokouksessa 28.4.2025 Keskustan valtuustoryhmä jätti seuraavansisältöisen valtuustoaloitteen:

"Valtuustoaloite: uusille yrittäjille 3 vuoden vapautus yrityksen kiinteistöveron maksuvelvoitteesta

Kuntamme tarvitsee uusia yrittäjiä ja elinvoimaa. Kunnan tulee tukea kaikkia yrittäjiä, jolloin kuntaamme syntyy yrittäjäpositiivinen imago. Hämeenkyrön kunta on tarjonnut yrittäjille monipuolisia koulutusiltoja, joissa on koulutettu yritysten viestintää ja taloudenpitoa. Tällä tiellä on syytä jatkaa!

Yksi keino, millä saavutetaan kunnan elinkeino-ohjelmassakin mainittu positiivinen ja kasvuhakuinen elinkeinoilmapiiri ja tuetaan uusia yrittäjiä, on se, että annetaan uusille yrittäjille kolmen vuoden vapautus yrityksen kiinteistöveron maksuvelvoitteesta.

Yrittäjän verotaakkaa helpottamalla saadaan uusia yrittäjiä Hämeenkyröön. Kun Hämeenkyrön kunta antaa uusille yrittäjille kiinteistöverossa kolmen vuoden vapautuksen, kiinteistöverohelpotusta pitää markkinoida sekä valtakunnallisesti että Pirkanmaalla muiden alueiden yrittäjille. Näin saamme uusia yrittäjiä kuntaamme niin Hanhijärven yritysalueelle kuin muualle Hämeenkyrön alueelle.

Esitämme, että

  1. Hämeenkyrön kunta antaa kolmen vuoden vapautuksen yrityksen kiinteistöveron maksuvelvoitteesta uusille yrittäjille
  2. Kunta markkinoi kiinteistöverohelpotusta
     

Hämeenkyrössä 28.4.2025
Hämeenkyrön keskustan valtuustoryhmä
"

 

Kiinteistövero

Kiinteistöverolaki määrää kiinteistöverotuksen kohteista, verovelvollisuudesta, veron määrästä, muutoksenhausta, veronkannosta ja tilittämisestä.

Kiinteistöverolain 1 § määrää, että kiinteistön arvon perusteella kunnalle maksetaan vuosittain kiinteistöveroa kiinteistöverolaissa määräytyvällä tavalla. Kiinteistöveron maksuvelvoite on kiinteistön omistajalla.

Kiinteistöverolain 3 § määrittelee verosta kokonaan tai osittain vapaat kiinteistöt.

Kiinteistöveroa ei ole suoritettava

  1. metsästä eikä maatalousmaasta
  2. autiokirkosta, linnasta, linnoituksesta eikä luostarista
  3. aluevalvontaan ja puolustuslaitoksen tarpeisiin käytetyista kiinteistöistä
  4. luonnonsuojelualueista
  5. vesialueista
  6. toreista, kaduista, teistä, raideliikenteen väylistä, lentokentän kiitoteistä
  7. hautausmaista
  8. kunnan omalla alueella omistamista kiinteistöstä


Veroprosentin määrääminen

Valtuusto vahvistaa vuosittain kiinteistöveroprosentit. Kiinteistöveroprosenttien ala- ja ylärajat määrätään kiinteistöverolaissa. Vain yleishyödyllisessä käytössä olevan rakennuksen ja sen maapohjan kiinteistöveroprosentiksi voidaan lain mukaan päättää 0. Yleishyödyllisyys määritellään tuloverolaissa. 

Yhteisö on yleishyödyllinen, jos

  1.  se toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi aineellisessa, henkisessä, siveellisessä tai yhteiskunnallisessa mielessä;
  2.  sen toiminta ei kohdistu vain rajoitettuihin henkilöpiireihin; 
  3.  se ei tuota toiminnallaan siihen osalliselle taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena taikka kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.


Yritys ei ole yleishyödyllinen yhteistö. 

Verosta vapauttaminen

Verottajan ohje kiinteistöveron soveltamisesta kertoo verosta vapautumismahdollisuuksista.

Kiinteistövero on määrättävä kiinteistöverolain säännösten mukaisesti kaikille kiinteistöveronalaisten kiinteistöjen omistajille. Esimerkiksi tiettyjä verovelvollisia ei voida vapauttaa etukäteen veron suorittamisesta.

Kiinteistöveroon voidaan kuitenkin soveltaa veronkantolain säännöksiä verosta vapauttamisesta. Vapautusta verosta voidaan hakea vain yksittäistapauksessa ja vasta sen jälkeen, kun kiinteistövero on maksuunpantu.

Vapautus voidaan myöntää vain, jos veronkantolain 47 §:ssä mainitut edellytykset täyttyvät :

Verohallinto voi hakemuksesta myöntää vapautuksen tämän lain nojalla kannettavasta verosta tai maksusta sekä niiden viivästysseuraamuksista ja muista seuraamuksista. Vapautus voidaan myöntää osittain tai kokonaan.

Vapautus voidaan myöntää, jos:

  1. vero- tai maksuvelvollisen veronmaksukyky on sairauden, työttömyyden, elatusvelvollisuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi olennaisesti alentunut;
  2. vapautuksen myöntämiseen on verovelvollisen velkajärjestelyn vuoksi erityisiä syitä; tai
  3. veron periminen on muusta erityisestä syystä ilmeisesti kohtuutonta.

 

Sen lisäksi, mitä 2 momentissa säädetään, vapautus kiinteistöverolain mukaan määrätystä kiinteistöverosta voidaan myöntää, jos rakennushanke on viivästynyt muusta syystä kuin rakennuspaikan omistajan omasta menettelystä.

Vapautuksen kiinteistöverosta myöntää joko kunta tai veronkantoviranomainen. Kunta voi myöntää vapautuksen siinä tapauksessa, että se on pidättänyt ratkaisuvallan itsellään. Jos kunta ei ole pidättänyt ratkaisuvaltaa itsellään, päätöksen verosta vapauttamisesta tekee veronkantoviranomainen. Hämeenkyrö ei ole pidättänyt itsellään ratkaisuvaltaa verosta vapauttamiseksi.

Kielletty valtiontuki

Kuntien yrityksille myönnettävä tuki kuuluu Euroopan unionin valtiontukisäätelyn piiriin. Säännöt koskevat kaikkia toimia, joilla kunta myöntää tukea tai muuta etua yritykselle.

Valtiontuet ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä. Jos tukea myönnetään, niin sille on oltava hyväksyttävä peruste ja tuki on myönnettävä yksityiskohtaisten menettelysäännösten mukaisesti.

Euroopan unioni valvoo valtiontukien myöntämistä. Kunta vastaa vuosittain kyselyyn mahdollisista myönnetyistä valtiotuista. Hämeenkyrön kunta ei ole myöntänyt yrityksille tällaista tukea.

Mikäli kunta myöntäisi EU:n valtiontukisäännösten ja -määräysten vastaista tukea niin tuki voidaan määrätä korkoineen takaisinperittäväksi tuen saajalta.

Yhteenveto

Kunnan ei ole mahdollista myöntää vapautusta kiinteistöveron maksusta alkaville yrittäjille. Asia on verotuslain ja valtiontukisäännösten vastainen yritysten tukimuoto.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että se 

  1. saa selosteosan selvityksen vastaukseksi valtuustoaloitteeseen
  2. toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

valtuuston listalle

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)