Kunnanvaltuusto, kokous 26.5.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Tilapäisen valiokunnan esitys valtuustolle lupajaoston erottamisasiassa

HMKDno-2024-554

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuuston kokouksessa 16.12.2024 valtuutettu Esa Järvenpää sekä muut allekirjoittajat jättivät seuraavansisältöisen aloitteen:

"Aloite tilapäisen valiokunnan perustamisesta

Elinympäristölautakunnan lupajaoston toimintaedellytysten ja luottamuksen palauttamiseksi me allekirjoittaneet pyydämme kunnanvaltuustoa arvioimaan Kuntalain 34 § mukaan luottamushenkilöiden erottamista lupajaostosta kesken toimintakauden. Pyydämme myös kunnanvaltuustoa asettamaan tilapäisen valiokunnan (Kuntalaki 35 §) valmistelemaan asiaa.

Epäluottamuksen syynä on Aluehallintoviraston 1.10.2024 (LSSAVI/17513/2023 ja LSSAVI/1782/2023) päätös kanteluun, jossa se toteaa lupajaoston menetelleen lainvastaisesti sekä virheellisesti. Tiedossa on myös, että lupajaoston toiminnasta on tehty Aluehallintovirastoon ja Hallinto-oikeuteen useita valituksia ja myös poliisille tutkintapyyntöjä.

Hämeenkyrössä 16.12.2024

Allekirjoitukset

Kirsi Parhankangas
Timo Mäkelä
Rauno Mäki
Jouni Lampinen
Janne Kantti
Esa Järvenpää
Aki Tainio
Mauri Lepola
Jarmo Järvinen
Suvi Järvenpää
Tommi Hollo
Jari Takala
Juhani Vatajaniemi
Kati Seppä
Sami Vesikko
Hannele Nordfors
Olavi Pesu
Janne Mäkinen
Timo Sasi
"

Kuntalain 34 §:n mukaan valtuusto voi erottaa kunnan toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee kaikkia toimielimeen valittuja luottamushenkilöitä.

Luottamushenkilöiden erottaminen tulee kuntalain 34.4 §:n mukaan vireille kunnanhallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen. Aloitteessa tilapäisen valiokunnan perustamisesta on riittävä määrä allekirjoittajia.   

Kuntalain 93 § säännös edellyttää, että kunnanhallitus valmistelee valtuustossa käsiteltävät asiat eräitä pykälässä pois suljettuja asioita lukuun ottamatta. Valmistelupakko koskee tilapäisen valiokunnan asettamista. Kun asia on tullut vireille, kunnanhallituksen on saatettava valtuuston päätettäväksi, asetetaanko valiokunta asiaa valmistelemaan. Hallituksen valmisteluksi riittää tällöin se, että hallitus tekee valtuustolle esityksen siitä, asetetaanko tilapäinen valiokunta vai ei ja saattaa asian valtuuston käsiteltäväksi.

Jotta tilapäisen valiokunnan työskentely valmisteluelimenä olisi riittävän tehokasta, sen jäsenmäärää ei ole syytä päättää liian suureksi. Valiokunnan jäsenille on hyvä valita henkilökohtaiset varajäsenet ja valinnassa on myös otettava huomioon tasa-arvolain säännökset. Lisäksi on syytä kiinnittää huomiota valiokunnan kokoonpanon tasapuolisuuteen ja pyrkiä siihen, että eri mielipidesuuntaukset ovat valiokunnassa edustettuina. Valiokunnan jäseniksi voidaan valtuutettujen lisäksi valita varavaltuutettuja. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on oltava varsinaisia valtuutettuja.

Tilapäisessä valiokunnassa sovelletaan hallintolain 28.1 §:n esteellisyysperusteita eli esteellisyyden arviointi on tiukempaa kuin valtuutetun esteellisyys valtuustossa. Tilapäisen valiokunnan tehtävänä on valmistella valtuustolle toimielimen erottamista koskevaa asiaa. Valiokuntaan ei tulisi valita valtuutettuja, jotka itse tai joiden hallintolain 28 §:ssä tarkoitettu läheinen on kyseisen toimielimen tai puheenjohtajiston jäsen tai varajäsen, koska he ovat esteellisiä valmistelemaan omaa tai läheisen erottamista eivätkä siten voisi osallistua valiokunnan työskentelyyn.

Päätösehdotus

Esittelijä

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

 Hallitus on valmistellut valtuustolle tilapäisen valiokunnan asettamista koskevan pykälän.

Valtuusto 

  1. asettaa keskuudestaan kuntalain 35 §:ssä tarkoitetun tilapäisen valiokunnan valmistelemaan lupajaoston erottamista koskevaa asiaa
  2. valitsee tilapäiseen valiokuntaan viisi jäsentä ja jokaiselle henkilökohtaisen varajäsenen
  3. nimeää varsinaisista jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan
  4. toteaa, että valiokunnan työssä noudatetaan soveltuvin osin hallintosäännön määräyksiä ja asiat käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta
  5. määrää talous- ja hallintojohtajan toimimaan tilapäisen valiokunnan sihteerinä
  6. toteaa tilapäisen valiokunnan kulujen menevän kunnanhallituksen määrärahasta
  7. tarkastaa tämän pykälän kokouksessa

Päätös

Hyväksyttiin. 

Kuvaus

Hallitus 3.2.2025, 30 §

Päätösehdotus

Valtuusto 

  1. asettaa keskuudestaan Kuntalain 35 §:ssä tarkoitetun tilapäisen valiokunnan valmistelemaan lupajaoston erottamista koskevaa asiaa
     
  2. valitsee tilapäiseen valiokuntaan viisi jäsentä ja jokaiselle henkilökohtaisen varajäsenen
     
  3. nimeää varsinaisista jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan
     
  4. toteaa,​ että valiokunnan työssä noudatetaan soveltuvin osin hallintosäännön määräyksiä ja asiat käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta
     
  5. määrää talous-​ ja hallintojohtajan toimimaan tilapäisen valiokunnan sihteerinä
     
  6. toteaa tilapäisen valiokunnan kulujen menevän kunnanhallituksen määrärahasta
     
  7. tarkastaa tämän pykälän kokouksessa.


Asian käsittely

Keskustelun kuluessa Keskustan valtuustoryhmä teki esityksen: valtuusto ei aseta Kuntalain 35 §:ssä tarkoitettua tilapäistä valiokuntaa valmistelemaan lupajaoston erottamista koskevaa asiaa. Pasi Eloranta kannatti esitystä. 

Päätettyään keskustelun puheenjohtaja totesi, että on tehty yksi pohjaesityksestä poikkeava kannatettu esitys ja asiasta on äänestettävä. Valtuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen äänestystavaksi. Pohjaesitys on Jaa ja keskustan valtuustoryhmän esitys on Ei. 

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 18 jaa-ääntä ja 17 ei ääntä. Puheenjohtaja totesi pohjaesityksen voittaneen. 

Päätös

Valtuusto hyväksyi esityksen äänestyksen jälkeen äänin 18-17. 

Valtuusto valitsi tilapäiseen valiokuntaan seuraavat henkilöt:

  1. Janne Mäkinen, puheenjohtaja, varajäsen Jouni Lampinen
  2. Aki Tainio, varapuheenjohtaja, varajäsen Hannele Nordfors
  3. Mauri Lepola, varajäsen Esa Järvenpää
  4. Tiina Jokela, varajäsen Mikko Ahola
  5. Mirka Löf, varajäsen Hannamaija Oinonen


Valtuusto tarkasti tämän pykälän kokouksessa. 

Äänestystulokset

  • Kyllä 18 kpl 51%

    Esa Järvenpää, Kati Seppä, Tommi Hollo, Jouni Lampinen, Suvi Järvenpää, Aki Tainio, Kirsi Parhankangas, Sami Vesikko, Rauno Mäki, Mauri Lepola, Juhani Vatajaniemi, Timo Sasi, Jarmo Järvinen, Janne Mäkinen, Timo Mäkelä, Tuomas Potila, Olavi Pesu, Janne Kantti

  • Ei 17 kpl 49%

    Mirka Löf, Eeva Harhala, Jarmo Kalliola, Päivi Hiltunen, Arja-Riitta Väre, Risto Linnainmaa, Pekka Mäkipää, Pasi Eloranta, Johanna Martikainen, Heikki Uusitalo, Vilho Ponkiniemi, Mervi Koponen, Tiina Jokela, Maarit Lepistö, Hannamaija Oinonen, Mira Card, Anna-Kaisa Immonen

Kuvaus

Valtuuston 10.2.2025 asettama tilapäinen valiokunta sai työnsä valmiiksi 27.4.2025 ja toimitti loppuraportin liitteineen hallituksen lausuttavaksi. 

Tilapäisen valiokunnan käsittely

Puheenjohtajan selostus:

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtajan päätösehdotus

Tilapäinen valiokunta toteaa, että Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan lupajaosto on 10.8.2023 kokouksessaan jäävännyt lupajaoston jäsenen Hämeenkyrön Koillisen Metsästysyhdistys ry:n ampumarata-asiaa koskevasta käsittelystä. Jääväys on tehty vastoin, mitä Hallintolain 28 §:ssä on säädetty. Jääväys on perusteltu ja lupajaoston 10.8.2023 kokouksen pöytäkirjaan kirjattu jäsenen puolueettomuuden vaarantuneen voimakkaan kokouksissa esille tulleen asenteellisuuden ja hänen asiasta tehdyn valituksen johdosta. Jääväyksen päättymisestä ei ole kirjausta pöytäkirjoissa.

Tilapäisen valiokunnan selvitysten perusteella on käynyt ilmi myös, että edellä mainitulle ampumaradalle 7.6.2023 suoritetun katselmus-nimikkeellä kirjatun tilaisuuden luonne on jäänyt osalle lupajaoston jäsenistä epäselväksi, samoin alueella tehtyjen tutkimusten/näytteenottojen ja niitä tehneiden henkilöiden oikeellisuus sekä tilaisuudesta tehtyjen kirjausten ristiriitaisuus lupajaoston jäsenten kuulemisien kanssa.

Aluehallintoviraston 1.10.2024 päätöksessä todetaan lupajaoston menetelleen lainvastaisesti ympäristönsuojelulain mukaisen valvonta-asian käsittelyssä. Päätöksessä todetaan, ettei kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen toiminta ole täyttänyt ympäristönsuojelulain 167 §:n mukaista valvonnan tehokkuusvaatimusta. Samassa päätöksessä aluehallintovirasto katsoo lupajaoston menetelleen ympäristönsuojelulain mukaisen valvonta-asian päätöksen perusteluissa virheellisesti jättäessään hallintolain 45 §:n edellyttämät sovellettavat säännökset mainitsematta.

Edelleen Aluehallintovirasto antaa elinympäristölautakunnan lupajaostolle huomautuksen lainvastaisesta menettelystä kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen toimivaltaan kuuluvien toimenpidevaatimusten käsittelyssä. Aluehallintovirasto katsoo Hämeenkyrön kunnan rakennusvalvontaviranomaisena toimivan elinympäristölautakunnan lupajaoston menetelleen virheellisesti, kun se ei ole käsitellyt kantelijoiden ensimmäistä kirjallista rakentamiseen liittyvää toimenpidepyyntöä ollenkaan, ja toista kirjettä se on käsitellyt vasta yli puolen vuoden jälkeen kirjeen saapumisesta.

Tilapäisen valiokunnan selvitystyön aikana on saatu myös Vaasan hallinto-oikeuden 21.1.2025 antama päätös, jossa hallinto-oikeus kumoaa lupajaoston 10.8.2023 kokouksessaan tekemän 54 § päätöksen keskeyttää ympäristöluvan toiminnan toistaiseksi ympäristönsuojelulain 181 § perusteella vesinäytteenottotulosten tultua julki kokousta edeltävänä päivänä 9.8.2023 klo 17:08. Päätöksen kumoamisen perusteena on mainittu Hämeenkyrön Koillinen Metsästysyhdistys ry:n ja ELY-keskuksen valitukset.

Edelleen Vaasan hallinto-oikeuden toisessa, 5.3.2025 antamassa päätöksessä koskien nk ”Pajulahden hevosenlanta”-asiaa, hallinto-oikeus palauttaa uudelleen käsiteltäväksi päätöksentekomenettelyn puutteellisuuteen liittyvistä syistä ja koska asiaa ei ole erityisesti vesistö-, viihtyvyys- ja naapuruussuhdehaittojen osalta elinympäristölautakunnan lupajaostossa riittävästi selvitetty.

Koskien edellä mainitun Pajulahden alueella toimivan hevostoiminnan lakkauttamista koskevaa valitusta, Hämeenlinnan hallinto-oikeuden 18.2.2025 antamassa päätöksessä hallinto-oikeus kumoaa elinympäristölautakunnan lupajaoston päätökset 25.4.2023 § 30 ja 23.5.2023 § 35 ja palauttaa asian lupajaostolle uudelleen käsiteltäväksi. Perusteluna hallinto-oikeus toteaa, että päätöksestä on käytävä ilmi 1) päätöksen tehnyt viranomainen ja päätöksen tekemisen ajankohta, 2) asianosaiset, joihin päätös välittömästi kohdistuu ja 3) päätöksen perustelut ja yksilöity tieto siitä, mihin asianosainen on oikeutettu tai velvoitettu taikka miten asia on muutoin ratkaistu.

Edellä mainitun perusteella tilapäinen valiokunta esittää valtuustolle, ettei lupajaosto nauti valtuuston luottamusta eikä näin ollen voi jatkaa tehtävässään.

Kokouskäsittely:

Muutosesitys

Keskustelun kuluessa Tiina Jokela teki muutosesityksen:

Valtuustoaloite 16.12.2024, jolla tilapäinen valiokunta perustettiin, perusteli tilapäisen valiokunnan tarvetta AVI:n 1.10.2024 päätöksellä. Tuossa päätöksessä todetaan lupajaoston menetelleen lainvastaisesti sekä virheellisesti.  Tosiasiassa kyse oli viranhaltijan/-haltijoiden toiminnan lainvastaisuus sekä virheellisyys. Asioita ja toimia, joihin luottamushenkilön on vaikea, kenties mahdoton puuttua, koska luottamushenkilö ei työskentele viranhaltijan rinnalla fyysisesti jatkuvasti.

Tilapäisen valiokunnan työskentelyn yhteydessä on noussut vahvasti esiin 10.8.2023 lupajaostossa tehty jääväyspäätös. Tämä jääväys on nähdäkseni tehty moitteet aiheuttavasti. Tästä huolimatta lupajaosto on kyennyt työskentelemään, tekemään päätöksiä, toimimaan tehtävässään. Siksi en katso lupajaoston menettäneen valtuuston luottamusta.

Mirka Löf kannatti muutosesitystä.

Äänestys:

Puheenjohtaja totesi, että on tehty kannatettu muutosesitys ja asiasta on äänestettävä. Äänestys suoritetaan kädennostoäänestyksellä.

Suoritetussa äänestyksessä puheenjohtaja Mäkisen esitys 3 ääntä (Mäkinen, Lepola, Tainio)  ja Jokelan esitys sai 2 ääntä (Jokela, Löf)

Puheenjohtaja totesi tilapäisen valiokunnan puheenjohtajan esityksen tulleen tilapäisen valiokunnan päätökseksi ja esitykseksi valtuustolle.

Tilapäisen valiokunnan esitys valtuustolle:  

Tilapäinen valiokunta esittää valtuustolle äänestyksen jälkeen, että lupajaosto ei nauti valtuuston luottamusta. Perustelut ovat esityksen yhteydessä tässä pykälässä.

Eriävät mielipiteet

Tiina Jokela jätti eriävän mielipiteensä: Valtuustosaloitteen 16.12.2024 mukaisen toimeksiannon perusteella en katso lupajaoston menettäneen valtuuston luottamusta, koska AVI:n 1.101.2024 päätöksessä esiinnostetut asiat ovat ensisijaisesti viranhaltijoiden toiminnasta johtuvia.

Mirka Löf jätti eriävän mielipiteensä: Valiokunnan päätösperustelut eivät vastaa aloitteessa esitettyä perustetta epäluottamukselle. En näe lupajaoston menettäneen valtuuston luottamusta

Liitteet: Selvitys lupajaoston erottamisen valmistelusta ja päätösesitys, joka sisältää kaksi liitettä (vastaukset kirjallisiin kysymyksiin ja suullisen kuulemisen muistiinpanot) ja kunnanhallituksen lausunto.

Päätösehdotus

Tilapäinen valiokunta esittää valtuustolle äänestyksen jälkeen, että lupajaosto ei nauti valtuuston luottamusta.

Päätös

Pohjaesitys hyväksyttiin äänestyksen jälkeen äänin 18-17.   

Puheenjohtaja totesi, että koska lupajaosto ei nauti valtuuston luottamusta, se on erotettu. Jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi on asetettava uusi lupajaosto, jonka toimikausi jatkuu, kunnes uusi toimielin on valittu. Valtuusto päättää uuden lupajaoston valinnasta tämän kokouksen viimeisenä ylimääräisenä asiana.   

Kokouskäsittely

Keskustelun kuluessa Tiina Jokela teki muutosesityksen: Esitän, että lupajaostoa ei eroteta tilapäisen valiokunnan pohjaesityksen mukaisesti. 

Mirka Löf kannatti esitystä.  

Päätettyään keskustelun puheenjohtaja totesi, että on tehty yksi pohjaesityksestä poikkeava kannatettu esitys ja asiasta on äänestettävä. Toimielin hyväksyi puheenjohtajan esityksen äänestystavaksi. Pohjaesitys on Jaa ja Jokelan esitys on Ei.   

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 18 jaa-ääntä ja 17 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi pohjaesityksen voittaneen äänestyksen.

Äänestystulokset

  • Kyllä 18 kpl 51%

    Esa Järvenpää, Aki Tainio, Jouni Lampinen, Timo Sasi, Tuomas Potila, Mauri Lepola, Tommi Hollo, Juhani Vatajaniemi, Jarmo Järvinen, Johanna Leppänen, Kati Seppä, Olavi Pesu, Rauno Mäki, Suvi Järvenpää, Janne Mäkinen, Sami Vesikko, Tommi Väre, Kirsi Parhankangas

  • Ei 17 kpl 49%

    Risto Linnainmaa, Arja-Riitta Väre, Pekka Mäkipää, Eeva Harhala, Mirka Löf, Pasi Eloranta, Jarmo Kalliola, Katariina Pylsy, Maarit Lepistö, Johanna Martikainen, Päivi Hiltunen, Mira Card, Anna-Kaisa Immonen, Tiina Jokela, Vilho Ponkiniemi, Heikki Uusitalo, Jussi Niinenmaa

Tiedoksi

talous- ja hallintojohtaja Paloranta (toimeenpanovastuu)

Muutoksenhaku

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite
Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
hameenlinna.hao@oikeus.fi
puh: 029 56 42200/vaihde
faxi: 029 56 42269

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika on 30 päivää.

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituskirjassa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätöksestä valitetaan ja muutosvaatimus perusteineen sekä
  • valittajan nimi ja kotikunta, sekä osoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Jos valituskirjan laatijana on joku muu henkilö, on valituskirjassa ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Vali­tusasiakirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan allekirjoitettava.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä, sekä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on esitettävä valtakirjansa tai osoitettava oikeutensa edustukseen hallintolain 12 §:n mukaisesti.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhan­nusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Tuomioistuinten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (tuomioistuinmaksulaki 1.1.2016) nojalla muutoksenhakijalta voidaan periä hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu.

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hämeenkyrön kunnan kirjaamosta kirjaamon aukioloaikana ma-pe klo 9.00 - 15.00.
Postiosoite: Hämeenkyrön kunta, Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköposti: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelin: 03 565 23000