Kunnanvaltuusto, kokous 16.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Ilmasto-ohjelma 2024

HMKDno-2024-252

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrössä on tehty tavoitteellista ilmastotyötä pitkään ja Hämeenkyrön kunnanvaltuusto päätti 13.3.2017, että kunta liittyy Pirkanmaan ensimmäisenä kuntana hiilineutraaliutta tavoittelevien kuntien ns. Hinku-verkostoon, jota koordinoi Suomen Ympäristökeskus (Syke). Verkosto on vuonna 2008 Suomen ympäristökeskuksen perustama ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Nykyisin verkostoon kuuluu liki 100 kuntaa ja viisi maakuntaa, mukaan lukien Pirkanmaa. Hinku-kunnat ovat asettaneet tavoitteekseen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia ajassa 2007-2030.

Hämeenkyrön kuntastrategia päivitettiin vuonna 2023 ja sen yksi arvoista on vastuullisuus. Vaikka ilmastolaki ei tällä hetkellä vaadi kunnilta ilmastosuunnitelmia, Hämeenkyrö haluaa jatkaa strategiaansa toteuttavaa suunnitelmallista ilmastotyötä. Kunnan päämääränä on olla kestävyys- ja talousvastuun tiedostava kunta niin, että pystymme tukemaan kestävän elämäntavan mukaisia valintoja. Ilmasto-ohjelman päivitystyö tuli ajankohtaiseksi strategian päivityksen myötä. Strategiaa toteuttamaan elinympäristöpalvelujen yhtenä toiminnallisena tavoitteena on vuoden 2024 talousarviossa, että päivitetty ilmasto-ohjelma hyväksytään valtuustossa.

Tämä ilmasto-ohjelma määrittelee toimenpiteet Hinku-tavoitteen sekä strategian vastuullisuustavoitteiden saavuttamiseksi. Jo tehdystä ilmastotyöstä on mukana esimerkkejä toimenpiteistä. Ilmasto-ohjelman katse on kuitenkin tulevaisuudessa ja aikajänne ulottuu kunnan ilmastotavoitteen mukaisesti vuoteen 2030. Edelliseen ilmasto-ohjelmaan verrattuna on otettu uutena mukaan paremmin mm. kuntatalouspohdintaa, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, hiilinielut, luonnon monimuotoisuus, hankintojen kestävyys ja vähähiilisen kiertotalouden vahvistaminen. Ilmastonmuutos ei noudata valtio- tai kuntarajoja, joten yhteistyötä on lisätty ja Hämeenkyrö onkin aktiivinen verkostoituja ilmastotyössään. Hämeenkyrön ilmasto-ohjelma toteuttaa myös YK:n Agenda 2030 –tavoitteita.

Kuntastrategian toinen arvo on osallisuus ja ohjelma on laadittu laajasti osallistaen keinoina mm. yrityskysely, vaikuttamistoimielimien käsittelyt (vanhus- ja vammaisneuvosto ja nuorisovaltuusto), Vaikuta!-päivä Yhteiskoululla, Silta-foorumi kuntalaisille ja päättäjille sekä ohjelmaluonnoksen esittely elinkeinopoliittisessa työryhmässä (elpo), elinympäristölautakunnassa ja sivistyslautakunnassa. Kunnan Hinku-työryhmänä toimii kunnan johtoryhmä.

Kunta saa vuosittaisen kasvihuonekaasujen päästötilaston Sykeltä ja vuoden 2022 tietojen perusteella päästöjä on onnistuttu vähentämään noin 32 % vuodesta 2007. Suurimmat päästölähteet ovat maatalous, tieliikenne ja työkoneet. Ohjelman päätavoitteena on asettaa tavoitteita nimenomaan kunnan omalle toiminnalle ja sen rinnalla huomioida, että kunnalla on monia rooleja koko alueen ilmastotyössä yhteistyössä yritysten ja kuntalaisten kanssa. Ohjelmaan on kirjattu toimenpiteitä, joita viedään osaksi kunnan toiminnan ja talouden tavoitteita, seurantaa ja raportointia.

Ennen kokouksen alkua ohjelmatyöstä ja -sisällöstä kertovat elinympäristöjohtaja Ritva Asula-Myllynen ja asiantuntijatoimisto MDI:n ilmasto- ja energiakysymysten asiantuntija Veera Järvenreuna.

Päätösehdotus

Esittelijä

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Hämeenkyrön ilmasto-ohjelman.

Päätös

Hyväksyttiin.

Hallitus oikeutti elinympäristöjohtajan hiomaan vielä muutamia sanamuotoja.

Kuvaus

Hallitus 18.11.2024, 274 §

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Hämeenkyrön ilmasto-ohjelman.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

elinympäristöjohtaja Asula-Myllynen, lautakunnat, hallintosuunnittelija Kuusela

Muutoksenhaku

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite
Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
hameenlinna.hao@oikeus.fi
puh: 029 56 42200/vaihde
faxi: 029 56 42269

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika on 30 päivää.

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituskirjassa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätöksestä valitetaan ja muutosvaatimus perusteineen sekä
  • valittajan nimi ja kotikunta, sekä osoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Jos valituskirjan laatijana on joku muu henkilö, on valituskirjassa ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Vali­tusasiakirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan allekirjoitettava.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä, sekä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on esitettävä valtakirjansa tai osoitettava oikeutensa edustukseen hallintolain 12 §:n mukaisesti.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhan­nusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Tuomioistuinten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (tuomioistuinmaksulaki 1.1.2016) nojalla muutoksenhakijalta voidaan periä hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu.

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hämeenkyrön kunnan kirjaamosta kirjaamon aukioloaikana ma-pe klo 9.00 - 15.00.
Postiosoite: Hämeenkyrön kunta, Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköposti: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelin: 03 565 23000