Kunnanvaltuusto, kokous 7.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Valtuustoaloite 9/2023; yritystonttien kaavoittaminen Pentinmaan ja Sasin alueille

HMKDno-2023-472

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuutettu Janne Mäkinen on jättänyt seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa 30.10.2023:

"Valtuustoaloite

Esitän, että Hämeenkyrön kunta on yhteydessä Ylöjärven kaupungin rajan tuntumassa oleviin Pentinmaan/Sasin alueen maanomistajiin, joiden omistuksessa on maa-alueita valtatien läheisyydessä. Lisäksi esitän, että Hämeenkyrön kunta on aktiivisessa vuoropuhelussa em. maanomistajien kanssa maanostoaikein ja aloittaa teollisuustonttien kaavoituksen alueelle."

Lausunto asian ratkaisemiseksi, kaavoituspäällikkö Leena Lahtinen

Jokainen maakauppa on yksilöllinen ja ne tarkastellaan kunnassa tapauskohtaisesti. Maanostoon on vuosittain budjetoitu määräraha ja lisäinvestoinnit mm. kaavoitus, kunnallistekniikka ja tiestö tulee myös ennakoida kuluina ja toteuttaa kunnan budjetoinnin mukaisesti.

Hanhijärven yritysalueen kaavoitus ja rakentaminen on ollut suuri investointi kunnalta. Maanoston ja kaavoituksen lisäksi noin 3,5 miljoonaa euroa maksanut alue on vuosi sitten valmistunut. Alueen toteuttaminen on alussa ja tarjoaa pitkään tonttivarantoa Hämeenkyrön kunnalle. Alueelle on kaavoitettu laadukkaita yritystontteja logistisesti hyvältä sijainnilta uuden VT3 väylän varrelta. Lisäksi kaavoitusohjelman mukaisesti on vireillä Tippavaaran uuden yritysalueen kaavoitus VT3- eteläpuolelle, sen toteutukselle ei ole vielä aikataulua tai budjettia. Kunnan yritysalueiden tonttivarannosta esitetään tilastot vuosittain kaavoituskatsauksessa.

Elokuussa 2024 tilanne on seuraava:

  • Hanhijärvi 24 kpl
  • Tippavaaran alueella 6 kpl
  • Kalalahden alueella 8 kpl
  • Nuutinristin alueella 1 kpl
  • Salosentiellä 1 kpl

 

Oheen on liitetty esimerkkitapaus valmistelussa olleesta tutkitusta maa-alasta, jota harkittiin ostettavaksi kunnalle raakamaana ja kaavoitettavaksi. Valmistelussa arvioimme kustannukset ja toimenpiteet, jotka tulevat maan hankintahinnan lisäksi, kun raaka-maata ruvetaan kehittämään esim. yritysalueeksi.  Myös edellytykset arvioituun tulevaan käyttöön tulee tehdä mm. maaperän ja kaavatilanteen osalta. Kunnan päätöksellä ratkaistaan milloin investoinnista muodostuisi tarkoituksen mukainen kunnalle.

Kunnan alueella on huomioitava suunnitelmat VT3:lle. Valtatien linjaus Ylöjärveltä Sasiin ja risteysjärjestelyt Sasi-Mahnala risteysalueella tulee muuttumaan ja vaikuttamaan paljon alueen suunnitteluun. Alueen kehittämisessä tulisi olla pohjana uusi yleiskaava, joka on suunniteltu kaavoitusohjelmassa tuleville vuosille, mutta aikataulua ei ole tarkennettu.

Suunnitelmiin ja tielinjaukseen voi tutustua tarkemmin Pirkanmaan ELY-keskuksen sivuilta: https://vayla.fi/ylojarvi-hameenkyro

Kaavatoimikunta on keskustellut kokouksessaan 8.2.2024 valtuustoaloitteen esityksestä ja todennut seuraavaa:

  • Todettiin kunnan juuri tehdyt merkittävät investoinnit Hanhijärvelle, alue vasta valmistunut. Markkinointi aloitettu ja kilpailevan alueen avaaminen veisi sen vetovoimaa. Toisaalta Sasin alue ei ole niin lähellä Ylöjärven rajaa, että se houkuttelisi yrittäjiä merkittävästi Hanhijärveä paremmin.
     
  • Pentinmaan/taimitarhan seutu ehkä parempi, mutta alueella ei ole kunnan maanomistusta eikä infraa.
     
  • Todettiin, että uuden valtatien muuttuva linjaus tulee huomioida mahdollisessa maanhankinnassa.
     
  • Huomioitava olisi vesi- ja viemäriverkon korjausvelka, joten edullisempaa olisi rakentaa uusia alueita nykyisen verkoston läheisyyteen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että

  1. maanhankinnan painopistealueiden osalta tavoitteena on täydentää nykyisiä verkostoja ja uusien merkittävien yritysalueiden hankinta tulee selvittää huolellisesti. Maanhankintaa toteutetaan tapauskohtaisen harkinnan kautta
     
  2. aloite todetaan loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Kuvaus

Hallitus 9.9.2024, 197 §.

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle,​ että

  1. maanhankinnan painopistealueiden osalta tavoitteena on täydentää nykyisiä verkostoja ja uusien merkittävien yritysalueiden hankinta tulee selvittää huolellisesti. Maanhankintaa toteutetaan tapauskohtaisen harkinnan kautta.
     
  2. aloite todetaan loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

aloitteen 1. allekirjoittaja, kaavoituspäällikkö Lahtinen, kaavasuunnittelija Niilo-Rämä, toimistosihteeri Vataja, elinkeinojohtaja Kosonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)