Valmistelija
Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi
Tuomo Kallio, hyvinvointikoordinaattori, tuomo.kallio@hameenkyro.fi
Kuvaus
Valtuutettu Hannamaija Oinonen sekä muut allekirjoittajat ovat jättäneet seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa 18.3.2024:
"Valtuustoaloite Vessapassin käyttöönotosta kunnan tiloissa
Vessapassi on IBD ja muut suolistosairaudet ry:n, Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:n, Suomen suolistosyöpäyhdistys Colores ry:n, Neuroliiton, Syöpäjärjestöjen, Suomen sklerodermayhdistyksen ja Liikehäiriösairauksien liiton ylläpitämä ja kyseisten järjestöjen jäsenetuihin kuuluva passi, joka mahdollistaa nopean wc-käynnin ihmisille, joiden sairaus sitä vaatii.
Vessapassin tavoitteena on helpottaa muun muassa suolistosairauksia, gynekologisia sairauksia ja tiettyjä syöpiä sairastavien mahdollisuutta päästä tarvittaessa lähimpään vessaan. Nämä sairaudet vaikuttavat sairastavan arkeen niin, että tarve voi iskeä yllättäen eikä aikaa etsiä vessaa ole. Myös avannepotilaiden kannalta on tärkeää päästä kunnollisiin ja yksityisiin wc-tiloihin.
Vessapassin käytännön ratkaisut vaihtelevat riippuen paikasta. Vessapassilaisen voi päästää esimerkiksi esteettömään wc:hen, henkilökunnan wc:hen, maksulliseen asiakas-wc:hen tai normaalin wc:hen jonojen ohi. Vessapassi-tarra wc-tilojen läheisyydessä viestii myös muille wc:n käyttäjille, että tarran omaava henkilö on asiallista päästää nopeasti wc:hen. Sähköisenä Vessapassia lisää avaava esite löytyy seuraavasta osoitteesta https://ibdjamuutsuolistosairaudet.my.canva.site/tietoa-vessapassista
Vessapassin tavoitteena on laajentaa sairastavien elinpiiriä ja parantaa heidän elämänlaatuaan erilaisissa ympäristöissä. Kunnalla on ympäri kuntaa erilaisia tiloja, joissa Vessapassin omaavan henkilön olisi mahdollista käyttää tarvittaessa wc-tiloja. Vessapassi on konkreettinen keino edistää monien erilaisten sairauksien kanssa elävien esteettömyyttä kunnassa.
Vessapassi on jo käytössä muun muassa Ylöjärven, Tampereen ja Kangasalan kaupungeissa. Niissä Vessapassilla on mahdollista päästä muun muassa virastojen ja terveyskeskusten vessoihin. Sen käyttöönottoa suositellaan myös tytäryhtiöille. Myös kunnan liikuntatiloissa olisi perusteltua ottaa käyttöön Vessapassi, mikä on Ylöjärvellä jo nyt käytäntönä.
Me allekirjoittaneet esitämme, että Hämeenkyrö ottaa Vessapassin käyttöön sopivissa kunnan tiloissa ja viestii siitä omilla verkkosivuillaan."
Hallitus lähetti aloitteen lausunnolle vanhus- ja vammaisneuvostolle. Neuvostot antoivat lausunnon 13.5.2024 kokouksessa:
"Vanhus- ja vammaisneuvosto pitää valtuustoaloitetta hyvänä ja vessapassia merkityksellisenä tekona. Vessapassin käyttöönotto on tärkeä sekä yksilön että yhteiskunnallisen tietouden kannalta. Vanhus- ja vammaisneuvosto kannattaa passin käyttöönottoa Hämeenkyrön kunnan kuntalaisille avoimissa pisteissä."
Kunnan kaikissa toimipaikoissa on vessat. Osa toimipaikoista on tiloja, joihin kuntalaisilla on vapaa pääsy (kirjasto, kunnantalo, nuorisotalo Prikka) ja osa on palvelutuotannon tiloja (koulut, päiväkodit, Syke). Julkisten tilojen vessoihin pääsee vapaasti aina, kun tila on auki. Jonoja on satunnaisesti tilaisuuksien yhteydessä.
Vessapassi on kortti, jonka tarkoituksena on helpottaa eri sairauksia sairastavien pääsyä vessaan julkisilla paikoilla. Korttia voi näyttää pyyntönä päästä vessaan tai jonotustilanteessa ohi jonon. Vessapassin käyttöönotolla edistetään saavutettavuutta ja otetaan huomioon ihmisten erilaiset tarpeet.
Vessapassipaikaksi lähteminen on maksutonta. Nettisivuilla ilmoittaudutaan vessapaikaksi ja sen jälkeen saa vessapassitarroja ja esitteitä. Vessapassipaikat löytyvät vessapassin nettisivuilta.
Kunta liittyi vessapassipaikaksi 30.5.2024 ja tilasi asiasta kertovat tarrat kirjastolle, kunnantalolle ja nuorisotalo Prikkaan. Tarrat on laitettu paikoilleen. Asiasta on tiedotettu kunnan somekanavilla.
Päätösehdotus
Esittelijä
Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi
Hallitus esittää valtuustolle, että se toteaa
- vessapassin otetun käyttöön kolmessa kunnan toimipisteessä
- aloitteen loppuunkäsitellyksi.