Kunnanhallitus, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Hallinnollisen kuntarajan siirto Kylmäojan pohjoispuolella Ylöjärven kaupungin ja Hämeenkyrön kunnan välillä

HMKDno-2024-153

Valmistelija

  • Anne Hannunen, maankäyttöinsinööri, anne.hannunen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kylmäojantien pohjoisosa on ELY-keskuksen maantie MT276 ja se lakkaa maantienä. Nykyinen tiealue kuuluu kahteen eri kuntaan, Ylöjärveen ja Hämeenkyröön ja kuntaraja mutkittelee tieojan mukaisesti, minkä vuoksi lakkaavan maantien liittäminen viereisiin kiinteistöihin keskilinjan mukaisesti olisi hankalaa, kun kuntaraja siirtyisi keskelle tietä. T3:n tiesuunnitelmassa lakkaava maantie on muutettu yksityistieksi. Maanmittauslaitos on lähettänyt 8.3.2024 kirjeen Ylöjärven kaupungille ja Hämeenkyrön kunnalle, sekä ELY-keskukselle ja pyytänyt kuntien lausunnon toimituskäsittelyä varten kuntarajan selventämiseksi ja Kylmäojanatien pohjoisosan yksityistiejärjestelystä. 

Ylöjärven kaupungin kanssa pidettiin yhteispalaveri 19.3.2024, jossa keskusteltiin kuntarajan siirrosta ja yksityistiejärjestelystä. Palaverissa päädyttiin siihen, että kuntaraja siirretään vanhan maantien länsireunaan ja Kylmäojantien pohjoisliittymän kohdilla itäreunaan. Lakkaava vanha Kylmäojantie siirtyy tällöin Hämeenkyrön kunnan alueeksi. Lisäksi yksityistietä ei perusteta, vaan katualuetta jatketaan koko matkalle, jolloin Hämeenkyrön kunta asemakaavoittaa loppuosan vanhasta Kylmäojantiestä. Perusteluina on, että Hämeenkyrön kunnan ei tarvitse olla tieosakkaana uuteen yksityistiehen ja avustustukien kanssa tulee hankaluuksia, jos kuntaraja on keskellä ja yksityistie laitetaan puoliksi. Jos koko katualue on Hämeenkyrön kunnan alueella, kunta voi kehittää aluetta ja katualueen hoito on helpompaa. Yksityistie läpiajotienä olisi hankala, kun sen varressa on molempiin kuntiin kuuluvia kiinteistöjä. Myös ELY-keskus pitää hyvänä, jos kuntaraja siirretään, lakkaava tie siirtyy Hämeenkyrön kunnalle ja siihen tehtäisiin katualuekaava.

Maanmittauslaitos laittaa vireille uuden maantietoimituksen, jossa molemmat kunnat ja Ely-keskus ovat asianosaisia. Toimituksen yleisten teiden 980-895-2-23 ja 108-895-2-37 tilusjärjestelypäätöksellä muutetaan hallinnollisen kuntarajan sijainti. Kaavoituspäätös vanhan Kylmäojantien pohjoisosan muuttamisesta katualueeksi tehdään erikseen lainvoimaisen maantietoimituksen rekisteröinnin jälkeen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hämeenkyrön kunta puoltaa asiaa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

maankäyttöinsinööri Hannunen (toimeenpanovastuu)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)