Kunnanhallitus, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Kunnan toimintamalli maalittamistilanteissa

HMKDno-2024-177

Valmistelija

  • Jyri Lammela, henkilöstöpäällikkö, jyri.lammela@hameenkyro.fi

Kuvaus

Maalittaminen viittaa tilanteeseen, jossa yksi tai useampi henkilö käynnistää tai tukee tarkoituksellisesti kohdistettua, organisoitua häirintää yksilöä kohtaan. Häirintä voi olla suoraa tai epäsuoraa, ja sen kohde voi olla viranhaltija tai työntekijä, joko suoraan tai hänen läheistensä kautta. 

Maalittamisen tavoitteena on yleensä vaikuttaa epäasiallisesti ja haitallisesti viranomaistoimintaan. Jotta kyse voisi olla maalittamisesta, epäasiallisen toiminnan tulee olla systemaattista ja toistuvaa. Maalittaminen voi tapahtua julkisesti esim. internetin keskustelupalstoilla tai somessa, tai se voi ilmetä muulla tavalla, kuten jatkuvina ja laajalle vastaanottajajoukolle lähetettyinä sähköpostiyhteydenottoina tai puheluina organisaation päättävässä asemassa oleville henkilöille. Maalittamisen piiriin ei kuitenkaan voida sisällyttää kaikkea julkisen sektorin toimintaan tai toimijoihin liittyvää arvostelua ja kritiikkiä. Sananvapauteen kuuluvan kritiikin esittäminen ei ole epäasiallista maalittamista.

Aiemmin ei ole laadittu konkreettista ohjeistusta siitä, millä tavalla Hämeenkyrön kunnassa tulisi toimia erilaisissa maalittamistilanteissa. Työnantajalla on velvollisuus puuttua henkilöstön terveyttä ja turvallisuutta vaarantaviin tekijöihin, esimerkiksi häirintään ja epäasialliseen kohteluun. Siten työnantajalla on velvollisuus puuttua tarvittaessa myös maalittamistapauksiin ja niiden aiheuttamaan työyhteisön ja viranhaltijan kuormittumiseen. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus hyväksyy liitteenä olevan kunnan toimintamallin maalittamistilanteissa.

Päätös

Hyväksyttin.

Tiedoksi

Esihenkilöt, henkilöstösuunnittelija Viitanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)