Sivistyslautakunta, kokous 24.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Oikaisuvaatimus liikunnanopettajan määräaikaisesta viran hoidosta

HMKDno-2023-171

Valmistelija

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön Yhteiskoulun rehtori Merja Heinäaho teki 8.1.2024 viranhaltijapäätöksen, jossa hän valitsi Hämeenkyrön Yhteiskoulun määräaikaiseen liikunnan tuntiopettajan virkasuhteeseen liikunnanohjaaja (AMK) Ciia Kärkkäisen ajalle 15.1.-1.6.2024. Valintaperusteena oli kokonaisarviointi, joka oli tehty hakemuksen, työkokemuksen ja haastattelun pohjalta.

Hakijoista Marina Kuusisto lähetti 9.1.2024 kunnan kirjaamoon seuraavan oikausvaatimuksen:

Olen pätevä, maahanmuuttaja, liikunnan ja terveystiedon opettaja. Valmistuin liikunnanopettajaksi Neuvostoliitossa ja pääsin työhön.

Vuonna 2001 Opetushallitus teki minulle rinnastamispäätöksen ja sen mukaan minun piti suorittaa puuttuvia opintoja Jyväskylän yliopistossa. Valmistuin vuonna 2006 päteväksi liikunnan ja terveystiedon opettajaksi. Kuusi vuotta olen vetänyt liikuntaryhmiä Oriveden kansalaisopistossa. Vuodesta 2011 tein Tampereella liikunnan- ja terveystiedon opettajan sijaisuuksia peruskouluissa ja lukioissa. Olin kuukauden sijaisena Sammon keskuslukiossa, Hatanpään lukiossa ja Tammerkosken lukiossa. Tein noin kaksi vuotta luokanopettajan sijaisuuksia Terälahden koulussa. Viime vuonna tein paljon liikunnan opettajan sijaisuuksia Linnainmaan koulussa Tampereella. Tänä vuonna olin sijaisena liikunnan ja terveystiedon opettajana eri kouluissa Tampereella, Kangasalla ja Ylöjärvellä. Vahvuuksiani ovat kokemus liikunnanopetuksessa ja palloilulajeissa, erityisesti lentopallossa ja koripallossa, osaamista venäjän ja ukrainan kielessä.

Minulla on myös kokemusta luokan opettamisesta. Tänä ja viime vuonna tein paljon luokanopettajan sijaisuuksia Tampereen kouluissa. Olen ollut 12 vuotta sijaisena ala- ja yläkouluissa Tampereella. Myös Nokialla, Kangasalla ja Ylöjärvellä. Suurin osa opetettavista aineista oli liikunta ja terveystieto. Sijaisuudet olivat pituudeltaan erilaisia: kolmen päivän, viikon, kahden viikon ja kuukauden. 

Olin hakenut liikunnanopettajan paikkaa Hämeenkyrön yhteiskoululta. Ilmoituksessa luki, että ” Arvostamme halua ja kykyä kasvattaa ja opettaa erilaisia oppilaita. Opettajien kelpoisuudet määräytyvät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen no 986/98 mukaisesti.” Kävin haastattelussa 3. tammikuuta 2024 Hämeenkyrön yhteiskoululla. 8. tammikuuta 2024 minulle tuli valintapäätös, missä luki, että tehtävään on valittu liikunnan ohjaaja. Eli valitulla henkilöllä ei ole tarvittavaa koulutusta tehtävään. Tehtävä vaati liikunnanopettajan koulutusta eli pitää suorittaa liikuntapedagogiikkaa noin 55 ov sekä opettajan pedagogiset oppinnot (35 ov ). Vaadin tästä asiasta oikaisua.

09.01.2024 Marina Kuusisto

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun  asetuksen (986/1998, 23 § 1 mom.) mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuudeksi kuukaudeksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei ole määräystä annettaessa saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Oikaisuvaatimus on toimitettu kuntaan asianosaisen osapuolen jättämänä oikaisuvaatimusajan sisällä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Lautakunta hyväksyy oikaisuvaatimuksen ja kumoaa rehtori Merja Heinäahon tekemän viranhaltijapäätöksen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

virkaa hakeneet, yhteiskoulun rehtori, johtava rehtori, henkilöstöpäällikkö