Sivistyslautakunta, kokous 20.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Nuorisovaltuuston toimintasuunnitelma

HMKDno-2023-376

Valmistelija

  • Mika Koskela, vapaa-aikapäällikkö, mika.koskela@hameenkyro.fi

Kuvaus

Sivistyslautakunta on hyväksynyt Nuorisovaltuuston toimintasäännön viimeksi 21.2.2018 § 20.  Uusiin sääntöihin ehdotetaan kolmea merkittävää muutosta:


1. Nuorisovaltuuston valitseminen

Uuden kauden alkaessa nuorisovaltuustoon haetaan hakemuksella.

Tällä hetkellä nuorisovaltuustoon voi ilmoittautua mukaan koska vain tulemalla tutustumaan vähintään yhteen yleiskokoukseen ja tämän jälkeen paikkoja ollessa vapaana voi ilmoittautua jäseneksi. Nuorisovaltuusto haluaa jatkossa järjestää avoimen haun, jossa jäseneksi haetaan täyttämällä lyhyt hakemus. Uusi kausi alkaa tammikuussa 2024 ja ensimmäinen avoin haku pidettäisiin marraskuussa 2023.
Hakuajan jälkeen nuorisopalveluiden työntekijät yhdessä paikkansa nuorisovaltuustossa jättävien kanssa valitsevat uuden nuorisovaltuuston jäsenet. Paikat pyritään jakamaan tasaisesti siten, että saadaan jäseneksi mahdollisimman laajasti edustus iän, koulupaikan, asuinpaikan mukaan. Nuorisovaltuustoon voi myös jatkossa hakea kesken kauden hakemuksella, mikäli paikkoja on vapaana. Tämä varmistaa, että nuorisovaltuustossa on jatkossakin riittävä määrä jäseniä, kun kauden aikana vaihtuvuutta esiintyy esimerkiksi toiselle paikkakunnalle muuttamisen myötä.

Tällä avoimella hakuajalla halutaan tehdä nuorisovaltuustoon hakeminen avoimeksi ja selkeämmäksi. Uusien jäsenien aloittaessa myös perehdyttäminen helpottuu, kun kauden alussa kaikkien kanssa käydään läpi kokouskäytäntöjä ja kunnan päätöksentekoa.


2. Matkakulujen maksaminen yleiskokouksiin

Nykyisessä toimintasäännössä linjataan, että nuorisovaltuuston matkakuluja ei makseta. Tästä poiketen matkakuluja on viime kahden vuoden aikana maksettu. Yleiskokous on nuorisovaltuuston noin kerran kuukaudessa pidettävä virallinen kokous. Tämän lisäksi nuorisovaltuusto pitää epävirallisia työskentelytapaamisia ja jäsenet hoitavat edustustehtäviä erilaisissa kunnan työryhmissä. Toimintasäännön muutoksen myötä matkakulut maksetaan ainoastaan virallisiin yleiskokouksiin, ei työskentelytapaamisiin tai muihin edustustehtäviin.

3. Osallistuminen kunnanvaltuuston ja lautakuntien työskentelyyn

Nuorisovaltuuston edustaja lisätään läsnäolo- ja puheoikeudella 1.1.2024 aloittavassa hyvinvointijaostoon, joka toimii sivistyslautakunnan alaisuudessa.

Muita päivitettäviä toimintasäännön tietoja:
- Nuorisovaltuuston tukihenkilöinä toimii nuorisopalveluiden työntekijät (aiemmin nuoriso-ohjaaja yhdessä nuorisopalveluiden esimiehen ja elämänlaatupalvelujen esimiehen kanssa)
- Nuorisovaltuuston kaksi vuotinen kausi alkaa tammikuussa (aiemmin elokuussa)
- Lisättiin edustaja läsnä- ja puheoikeudella elinympäristölautakuntaan (aiemmin vain kunnanvaltuusto ja sivistyslautakunta)
- Lisättiin maininta pöytäkirjan julkaisusta kunnan internetsivustolla

Hallintosääntö § 107 

Lausunto asian ratkaisemiseksi vapaa-aikapäällikkö Mika Koskela:

Sivistyslautakunta hyväksyy liitteenä olevat Hämeenkyrön Nuorisovaltuuston toimintasäännöt

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Sivistyslautakunta päättää vapaa-aikapäällikön lausunnon mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.