Sivistyslautakunta, kokous 20.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Toimeksiannon ohjaaminen, jatkokeskustelu

HMKDno-2023-62

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kunnanjohtaja antoi 19.6.2023 viranhaltijapäätöksellään toimeksiannon sivitysjohtaja Kimmo Leväselle, jossa edellytetään seuraavaa:

Sivistyspalvelualueen johtamisen ja toiminnan uudistamista koulutuksen järjestämistehtävässä

Ensimmäisenä vaiheena on edellä käsiteltyihin kysymyksiin annettava uudelleen vastaukset ja käsiteltävä ne pykäläasiana sivistyslautakunnassa ja toimitettava vastaukset kunnanhallituksen kautta valtuustolle.

Seuraavaksi sivistysjohtajana suunnittelet ja toteutat sivistyslautakunnan ja esihenkilöittesi kanssa palvelualueen toiminnan vaiheittaisen uudistamisen:

  • Arvio nykytilanteesta, kehittämistarpeista, toimenpidesuunnitelma niistä,
  • Toimenpiteiden aikataulutus, raportointi lautakunnalle, lopputulokset sivistyslautakunnan käsittelyyn, 
  • Raportointi kunnanhallitukselle ja valtuustolle,
  • Avoin tiedotus eri vaiheissa sekä henkilöstölle että palveluiden käyttäjille.


Uudistamisen tulee käsitellä ainakin perusopetuksen ja yhteiskoulun/lukion johtamista, lukion vetovoiman turvaamista sekä toisen asteen koulutuksen (vapaa sivistystyö ja ammatillinen koulutus) asemaa Hämeenkyrön koulutustarjonnassa.

Eritystä huomiota tulee kiinnittää yhteistyöhön henkilöstön ja oppilaiden kanssa.

Lautakunta käy keskustelun ja tarkentaa toimeksiannon valmistelutyötä viranhaltijoille.

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Lautakunta antaa valmisteluohjeet toimeksiannon jatkotyölle.

Päätös

Lautakunta kävi keskustelun palvelualueen kehittämistarpeista ja jatkotoimenpiteistä ja jatkaa keskustelua syyskuun kokouksessa.

 

 

Valmistelija

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Sivistyslautakunta keskusteli elokuun kokouksessa esittelijän kokoamista teemoista, jotka ovat nousseet kriittiseen keskusteluun sivistyspalvelualueelta eri medioissa. Lautakunta päätti palata tarkentamaan asioita, jotka otetaan tarkempaan jatkovalmisteluun toimeksiannon mukaisesti. Keskustelun pohjalta valmistelua on jatkettu syyskuun aikana kolmessa asiassa: Yhteiskoulun ja F.E.Sillanpään lukion henkilöstön työilmapiirin kartoitus ja esiin tulleideiden epäkohtien korjaaminen, synergiaetujen etsiminen yhdessä koulutuskuntayhtymä Saskyn kanssa erityisesti lukioiden toiminnassa ja perusopetuksen johtavan rehtorin toimintamallin vaihtoehtoisia toteuttamistapoja.

Sivistysjohtajan kutsumana kokoontuivat 1.9.2023 keskustelemaan Yhteiskoulun ja F.E.Sillanpään lukion työilmapiiristä rehtori Merja Heinäaho, vararehtori Jarkko Nurmi, vararehtori Merja Järviniemi, johtava rehtori Timo Mäkelä ja talous- ja hallintopäällikkö Liisa Neronen. Samalla viikolla asia sai julkisuutta paikallislehden jutussa. Tapaamisessa sovittiin työnohjaajan järjestävän henkiöstölle keskustelutilaisuudet, jossa ajankohtaisia työyhteisössä koettuja ongelmia tuodaan esiin ja etsitään ratkaisuja niihin.

Sivistysjohtaja tapasi 4.9.2023 koulutuskuntayhtymä Saskyn yleissivistävän opetuksen johtajan Pekka Simbergin ja keskusteli lukioiden synergiaa lisäävästä yhteistyöstä.

Sivistysjohtaja laati yhdessä johtavan rehtorin ja talous- hallintopäällikön kanssa vaikutusten ennakkoarvion erilaisista tavoista järjestää perusopetuksen vastuualueen johtaminen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Lautakunta antaa yksilöidyt toimintaohjeet ja aikataulun toimeksiannon jatkovalmistelulle.

Päätös

Lautakunta keskusteli asiasta ja päätti seuraavasti:

1) Lautakunta on tyytyväinen annettuun selvitykseen toimenpiteistä opettajien kirjeen esille tuomien seikkojen osalta tässä vaiheessa. Lautakunta jatkaa asian seuraamista ja saa työnohjaajan koonnin yhteiskoulun ja lukion tilanteesta marraskuun kokoukseen. Raportti viedään myös kunnanhallitukselle tiedoksi.

2) Saatu selvitys pro-luokan aloittamisesta todettiin riittäväksi ja lautakuntaa tyydyttäväksi.

3) Lautakunta katsoo Yhteiskoulun sisäiseen tilanteeseen saadut vastaukset ja sivistysjohtajan selostamat tehdyt toimenpiteet tässä vaiheessa riittäviksi.

4) Lautakunta päätti, että selvitetään lukion kehittämisvaihtoehdot vuoden loppuun mennessä lautakunnan antaman valmisteluohjauksen mukaisesti.

5) Johtava rehtori -mallin vaihtoehtojen selvittämistä jatketaan. Vaihtoehtojen kustannusvaikutukset ja yhteistyömahdollisuudet selvitetään. Sivistysjohtaja tuo lautakuntaan syksyn aikana päätettäväksi oman ehdotuksensa asian ratkaisemiseksi ja arvionsa ratkaisun seurauksista.