Kunnanvaltuusto, kokous 12.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Lainan takaus, Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy

HMKDno-2023-183

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Takauspyyntö

Hämeenkyrön Asunnonhankinta hakee omavelkaista takausta Kuntarahoitukselta otettavalle 6 milj.euron lainalle.  

Lainaehdot

  • pääoma 6 milj. euroa
  • luottoaika 30 vuotta
  • korko 6 kk Euribor -korko + marginaali 0,580 % p.a.
  • lyhennys 6 kk välein
     

Rahoittaja Kuntarahoitus edellyttää lainalle Hämeenkyrön kunnan omavelkaista takausta. Takauksen tulee kattaa pääoma, korko sekä lainan liitännäiskulut. Lainan ehtoihin kuuluu, että asukkaat valitaan asuntoihin ns. sosiaalisin perustein.  

Takauspäätös kunnassa

Kuntalain 129 § määrää lainan taikka takauksen tai muun vakuuden antamisesta. Kunnan on mahdollisuus antaa takaus yhtiön velasta, mikäli yhtiö kuuluu kuntakonserniin. Kunnan myöntämä takaus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää takausta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

Kuntalain 14 § määrää valtuuston tehtäväksi takaussitoumuksen tai muun vakuuden antamisesta toisen velasta.

Valtuuston lainapäätöksen tulee tulla lainvoimainen ennen luoton nostoa.

Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy

Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy on kunnan yksin omistama kuntakonserniin kuuluva yhtiö. Yhtiöjärjestyksen mukaisesti yhtiön tarkoituksena on omistaa ja hallita kiinteistöjä ja asunto-osakkeita, ostaa ja vuokrata alueita ja tontteja, rakennuttaa asuinrakennuksia sekä antaa näissä kohteissa asuntoja vuokralle. Tarkoitustaan varten yhtiö omistaa vuokra-asuntoja sekä rakennuttaa uusia. Yhtiö ei ole jakanut osinkoja. Yhtiön taseen loppusumma oli vuoden 2022 lopussa 6,2 milj. euroa ja vieras pääoma 2,9 milj.euroa. Yhtiön maksuvalmius on ollut hyvä. Yhtiön asuntokannassa on 232 asuntoa. 

Yhtiö rakennuttaa Kyröskoskelle Helenanpuistonkulma -nimisen vuokratalon. Taloon tulee 35 asuntoa.

Vastavakuus

Kunta edellyttää takaukselle riittävän suuruisen vastavakuuden yhtiöltä. Vastavakuuden ei tarvitse kattaa koko takaukseen liittyvää riskiä vaan riittää, että se kattaa kunnan riskien näkökulmasta riittävän osan.  

Yhtiö antaa vastavakuuden kiinnitysvakuuksina eli kunta saa panttikirjat kiinteistöihin Pappilankulma ja Keskuspuisto. Panttikirjojen yhteisarvo on 6 milj euroa ja ne ovat kummassakin kohteessa ensimmäisellä etusijalla. 

Valtiontukisäätely

EU:n valtiontukisäännökset täytyy ottaa huomioon tilanteissa, joissa takaus annetaan kilpailutilanteessa markkinoilla toimivan kuntakonsernin kuuluvan yhtiön velasta, jotta kilpailuolosuhteita ei vääristetä. 

Lähtökohtaisesti valtiontuet ovat kiellettyjä. Tukia voi myöntää, jos tuelle on hyväksyttävä peruste. Lisäksi tuki täytyy myöntää tietyn menettelyn mukaisesti.  

Kunnalla on näyttötaakka siitä, että takaukseen ei sisälly kiellettyä valtiontukea. 

Kielletty valtiontukea ei muodostu näillä perusteilla

  • Lainansaaja ei ole taloudellisissa vaikeuksissa.   
  • Takauksen laajuus on selvillä. 
  • Takauksesta peritään markkinaperusteinen hinta.
  • Toiminta ei tapahdu kilpailutilanteessa markkinoilla, asuntojen vuokraaminen sisältää markkinoilla toimimisen piirteitä, mutta paikalliset olot huomioon ottaen toiminta on perusteltua eikä vääristä kilpailua.
     

​​Takausprovisio

Kunnan konserniohjeen ja omistajapolitiikan mukaisesti takausprovisio on 0-2 % lainan jäljellä olevasta pääomasta. Provision tarkka suuruus määritetään takauspäätöksen yhteydessä. Takauksen myöntämisen yhteydessä on selvitettävä se, että alentaako kunnan takaus lainakustannuksia tai onko tytäryhteisöllä muita riittäviä vakuuksia käytössä. Lainanantaja on edellyttänyt lainan vakuudeksi kunnan omavelkaisen takauksen. 

Taattavalle lainalle takausprovisio on 2 %, minkä johdosta rahoituskustannuksissa arvioidaan saavutettavan EU-säädösten edellyttämä markkinaperusteinen hintataso. 

Takauspäätös

Takauksen myöntämisen kannalta oleellista on

  • onko yhtiöllä omia vakuuksia käytettävissä
  • takaus ei ole ristiriidassa Kuntalain tai EU:n valtiontukimääräysten lainsäädännön kanssa
  • kunnan takaus on hankkeen etenemisen kannalta pakollinen.
     

Lainanantaja edellyttää lainalle kunnan takauksen. Takaus ei ole ristiriidassa valtiontukimääräysten lainsäädännön kanssa. Kunnan takaus on pakollinen hankkeen etenemisen kannalta.

Täysimäärinen takaus on mahdollista, koska investointi sisältyy kunnan perustehtävän hoitamiseen eikä toiminta tapahdu kilpailutilanteessa markkinoilla. Kunta toimittaa rahoittajalle perustelut erillisellä takaajalomakkeella. 

Vaikutusten ennakkoarvointi ja riskiarvio

Lainan myöntämisestä uuden vuokratalon rakentamiseen on tehty liitteenä oleva eva-arviointi. 

Takaukseen liittyvä riski on hallittu riittävällä vastavakuudella.

Kunnan takausvastuut

Kunnalla on tilinpäätöksessä 2022 takausvastuita 5,8 milj.euroa. Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy:lle myönnettyjä takausvastuita on 3,1 milj.euroa.

Pykälän liitteenä on hankkeen kuvaus.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että

  1. se myöntää omavelkaisen takauksen Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy:n  Kuntarahoitus Oy:ltä ottamaan selosteosassa yksilöityyn 6 milj. euron 30 vuoden lainaan
  2. takaus kattaa luoton pääoman, koron sekä muut lainan liitännäiskulut
  3. vastatakauksena kunta saa kiinnitysvakuuden yhtiön omistamiin kiinteistöihin Pappilankulma ja Keskuspuisto 
  4. omavelkaisesta takauksesta peritään vuosittainen takausprovisio 2%, joka maksetaan takausvastuun kohteena olevan lainan jäljellä olevasta pääomasta 31.12. ja maksetaan määräytymisajankohtaa seuraavan tammikuun loppuun mennessä ja jonka kunta laskuttaa.      

Päätös

Pasi Eloranta poistui kokouksesta esteelliseksi ilmoittautuneena tämän asian käsittelyn ajaksi.  Esteellisyyden peruste: Eloranta on Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy:n  hallituksen puheenjohtaja. 

Hyväksyttiin.

Hallitus tarkasti pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa. 

Kuvaus

Hallitus 5.6.2023, 144 §.

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle, että

  1. se myöntää omavelkaisen takauksen Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy:n Kuntarahoitus Oy:ltä ottamaan selosteosassa yksilöityyn 6 milj. euron 30 vuoden lainaan
     
  2. takaus kattaa luoton pääoman, koron sekä muut lainan liitännäiskulut
     
  3. vastatakauksena kunta saa kiinnitysvakuuden yhtiön omistamiin kiinteistöihin Pappilankulma ja Keskuspuisto
     
  4. omavelkaisesta takauksesta peritään vuosittainen takausprovisio 2%, joka maksetaan takausvastuun kohteena olevan lainan jäljellä olevasta pääomasta 31.12. ja maksetaan määräytymisajankohtaa seuraavan tammikuun loppuun mennessä ja jonka kunta laskuttaa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Pasi Eloranta ja Sami Vesikko eivät esteellisinä osallistuneet tämän asian käsittelyyn. Esteellisyyden peruste: Eloranta on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Vesikko hallituksen jäsen. Elorannan tilalla päätöksentekoon osallistui varajäsen Mervi Koponen. Vesikolla ei ollut varajäsentä.  

Tiedoksi

Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy, talous- ja hallintojohtaja Paloranta, laskentapäällikkö Salmela, Kuntarahoitus/Paula Merta