Kunnanvaltuusto, kokous 12.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Johtamisjärjestelmätoimikunnan väliraportti, esitys hyvinvointijaoston perustamisesta

HMKDno-2023-19

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuusto päätti hallintosäännön päivityksestä joulukuun 2022 valtuuston kokouksessa. Päivityksessä hallintosääntöön tehtiin hyvinvointialueen toiminnan aloituksen aiheuttamat muutokset ja muita tarvittavia muutoksia.

Asia käsittelyn yhteydessä valtuusto hyväksyi toimenpidealoitteen : ” Hallitus selvittää 12.6.2023 valtuuston kokoukseen, onko tarpeen perustaa 1.1.2024 alkaen hyvinvointilautakunta tai hyvinvointijaosto hoitamaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, kulttuuritoimintaa, vapaa-ajan toimintoja, nuorisotoimintaa ja muita sopivia asioita tai toimintoja.”

Kunnan hallintojärjestelmä on ollut nykyinen valtuustokauden alusta lukien. Vuoden 2023 alusta perusturvalautakunta ja perusturvan palvelualue poistuivat kunnan organisaatiosta.

Isot muutokset kunnan organisaatioon on hyvä tehdä vuodenvaihteessa tai valtuustokausien vaihtuessa.  

Päätöksenteko-organisaation mahdollinen muuttaminen on kunnan toiminnan organisoinnin kannalta iso asia ja luottamushenkilöorganisaation muuttaminen muuttaa myös viranhaltijaorganisaatiota.

Tässä vaiheessa mahdollista tulevaa muutosta valmistelemaan on hyvä perustaa hallituksen nimeämä toimikunta. Sen tehtäväksi tulee käsitellä nykyisen järjestelmän muutostarpeet ja vaihtoehdot sekä esittää hallintojärjestelmä seuraavalle valtuustokaudelle.

Työryhmän tulee tuottaa loppuraportti valtuuston päätettäväksi helmikuun 2024 loppuun mennessä. Muutokset ehditään sitten ottaa mukaan vuoden 2025 talousarvion laadintaan. Hallintosäännön muutokset päätettäisiin viimeistään vuoden 2024 lopussa. 

Mikäli toimikunta esittää nopeasti toteutettavia muutoksia, niin otetaan niitä käyttöön sitä mukaa, kun päätöksiä saadaan tehtyä. Osa muutoksista voi olla hallituksen päätösvallassa ja osa mahdollisista toimintatavan muutoksista voidaan ottaa käyttöön heti. 

Työryhmä antaa valtuustolle väliraportin kesäkuussa 2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus asettaa johtamisjärjestelmätoimikunnan ja päättää, että:

  1. toimeksianto on selosteosassa mainittu,
  2. toimikuntaan nimetään valtuuston ja hallituksen puheenjohtajistot, puheenjohtajana valtuuston puheenjohtaja, 
  3. toimikunnan viranhaltijajäseniksi nimetään kunnanjohtaja, palvelujohtajat ja henkilöstöpäällikkö, sihteerinä toimii talous- ja hallintojohtaja,
  4. toimikunta  huolehtii tiedottamisesta yhteistyötoimikunnalle,
  5. toimikunta järjestää tarvittaessa luottamushenkilöille seminaareja,
  6. toimikunta julkistaa väliraportin ja loppuraportin,
  7. toimikunnan kokouspalkkiot maksetaan hallituksen menoista.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Valtuuston joulukuun 2022 kokouksessa hallintosäännön käsittelyn yhteydessä hyväksyttiin toimenpidealoite: ”Hallitus selvittää 12.6.2023 valtuuston kokoukseen,​ onko tarpeen perustaa 1.1.2024 alkaen hyvinvointilautakunta tai hyvinvointijaosto hoitamaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä,​ kulttuuritoimintaa,​ vapaa-​ajan toimintoja,​ nuorisotoimintaa ja muita sopivia asioita tai toimintoja.” 

Hallitus perusti johtamisjärjestelmätoimikunnan, jonka tehtävänä oli vastata toimenpidealoitteeseen ja käsitellä nykyisen järjestelmän muutostarpeet ja vaihtoehdot sekä esittää hallintojärjestelmä seuraavalle kaudelle.

Johtamisjärjestelmätoimikunta on valmistellut asian ja tuottanut väliraportin, jonka esittää valtuustolle tiedoksi. Raportti on liitteenä. Raporttiin liitettiin mukaan vaikutusten arvointi ja se on myös liitteenä. 

Johtamisjärjestelmätoimikunta esittää yksimielisesti valtuustolle, että sivistyslautakuntaan perustetaan hyvinvointijaosto vuoden 2024 alusta alkaen

  • jaoston jäsenmääräksi esitetään viittä jäsentä
  • jaostoon ei tule hallituksen edustajaa
  • jaoston puheenjohtajaksi valitaan sivistyslautakunnan jäsen tai varajäsen
  • jaoston päätettäväksi tulevat ainakin nykyiset sivistyslautakunnassa päätettävät vapaa-aikapalveluja koskevat asiat, johtamisjärjestelmätoimikunta jatkaa päätösvallan pohtimista syksyllä ja tekee esityksen hallintosäännön muutokseksi
  • lopullinen päätösvalta päätetään hallintosäännön muutoksen yhteydessä lokakuun valtuustossa
  • jaoston jäsenet valitaan joulukuun valtuustossa

 

Työn edetessä keskustelua käytiin myös elinkeino- ja työllisyysasioista. Tämän osalta esityksenä on, että hallitus perustaa syksyllä elinkeino- ja työllisyystoimikunnan tukemaan työvoima- ja yrityspalveluiden uudistuksen TE2024 valmistelua.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. esittää valtuustolle johtamisjärjestelmätoimikunnan esityksen mukaisesti, että vuoden 2024 alusta sivistyslautakuntaan perustetaan selosteosassa kerrottu hyvinvointijaosto, jonka tehtävät ja päätösvalta määritellään syksyllä tehtävässä hallintosäännön muutoksessa 
  2. kertoo valtuustolle, että hallitus perustaa syksyllä elinkeino- ja työllisyystoimikunnan. 

Päätös

Hyväksyttiin. 

Kuvaus

Hallitus 29.5.2023, 129 §.

Pykälän liitteenä on johtamisjärjestelmän väliraportti sekä väliraportin liite, Eva hyvinvoinnin organisointi.

Päätösehdotus

Hallitus

  1. esittää valtuustolle johtamisjärjestelmätoimikunnan esityksen mukaisesti, että vuoden 2024 alusta sivistyslautakuntaan perustetaan selosteosassa kerrottu hyvinvointijaosto, jonka tehtävät ja päätösvalta määritellään syksyllä tehtävässä hallintosäännön muutoksessa
     
  2. kertoo valtuustolle, että hallitus perustaa syksyllä elinkeino- ja työllisyystoimikunnan.
     

Asian käsittely

Keskustelun kuluessa tehtiin muutosesitys. Risto Linnainmaa esitti: Kohta 1 muutetaan siten, että jaosto perustetaan valtuustokauden alusta, jos jaosto kesäkuussa 2024 nähdään tarpeelliseksi. 

Kukaan ei kannattanut esitystä. 

Puheenjohtaja totesi esityksen raukeavan kannattamattomana.

Päätös

Hyväksyttiin

Tiedoksi

sivistyslautakunta, talous- ja hallintojohtaja Paloranta