Kunnanhallitus, kokous 29.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 126 Yhtiömuotoisten tonttien luovutusmenettely ja ehdot

HMKDno-2023-199

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön kunnan maapoliittisessa ohjelmassa vuodelta 2010 on mainittu kohdassa 7.5 yhtiömuotoisten tonttien luovuttamisesta, että ”ne luovutetaan yleensä kunnanhallituksen etukäteen päättämin hinnoin myymällä tai vuokraamalla. Tapauskohtaisesti voidaan päättää tonttien luovuttamisesta myymällä tarjouskilpailun perusteella.” Luovutusmenettelyä ei kuitenkaan ole tarkemmin määritelty ja tätä mahdollisuutta ei siksi ole riittävästi hyödynnetty.

Kunnanhallituksen ohje luovutusmenettelystä määrittelee sen menettelyn ja työnjaon, jota noudatetaan kun kunta luovuttaa (myy tai vuokraa) asuinkerrostalo- tai rivitalo- tai muita useampiasuntoiseen rakentamiseen tarkoitettuja rakennuspaikkoja (määräaloja/tontteja/kiinteistöjä). Menettelystä käytetään nimitystä yhtiömuotoisten tonttien luovutus. 

Yhtiömuotoisilla tonteilla tarkoitetaan asuintarkoituksiin asemakaavoitettuja rakennuspaikkoja, jotka myydään/vuokrataan vain osakeyhtiöille (rakennusliikkeille, ei yksityishenkilöille) asunto-osakeyhtiön, perustettavan asunto-osakeyhtiön tai asunto-osakeyhtiöiden lukuun.  

Kunnanhallituksen ohje ei vaikuta siihen päätösvaltaan, joka hallintosäännöllä on asetettu.

Sopeuttamisohjelmassa on asetettu merkittävät tavoitteet rakennusoikeuden myynnillä saataville tuloille. Myyntitavoitteet perustuivat Saavutettavuushelmet -nimiseen selvitykseen vuodelta 2021 ja siinä todettuihin parhaimpiin rakentamismahdollisuuksiin Kyröskoskella, Tippavaarassa ja kirkonkylässä. Ympäristötoimessa on 2023 valmistunut tarkempi selvitys kunnan omistamista asemakaavojen mukaisista rivi- ja kerrostalotonteista. Sen mukaan kunta omistaa 6 kpl AL (asuin-/liikerakennustonttia) sekä 9 kpl AR ja AP- 1 (rivitaloille soveltuvia) tontteja, jotka ovat kunnallisteknisesti valmiita. Tonttien hinnoittelusta on hankittu asiantuntija-arvioita,kunnanhallitus 6.3.2023.

Jotta nyt selvitetty rakentamisoikeuspotentiaali saadaan sopeuttamisohjelman tavoitteiden mukaisesti esille ja rakennusliikkeiden tietoon, tarvitaan lisäksi ajantasainen ohjeistus tontinluovutusmenettelystä. Oheismateriaalina oleva kunnanjohtajan valmistelema ohjeistus on ensimmäinen luonnos ja sitä vielä viimeistellään viranhaltijoiden kanssa. Luonnos tuodaan nyt samalla kunnanhallituksen alustavaan keskusteluun. Tavoitteena on, että myytävissä olevat yhtiömuotoiset tontit asetetaan myyntiin eli luovutusmenettelyn kohteeksi vielä ennen kesää, jotta päätöksiä olisi tarvittaessa mahdollista tehdä loppuvuoden aikana.

Oheismateriaalina on myös nykyinen maapoliittinen ohjelma.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus keskustelee luovutusmenettelyn ohjeistuksen viimeistelystä.

Päätös

Hallitus linjasi valmistelun.  

Valmistelija

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kunnanjohtaja, toimistopäällikkö, maankäyttöinsinööri, rakennustarkastaja ja kaavoituspäällikkö ovat viimeistelleet ohjeen käsittelyä varten. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus hyväksyy liitteenä olevan Yhtiömuotoisten tonttien luovutusmenettely ja ehdot -ohjeen.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

elinympäristölautakunta, elinkeinojohtaja Kosonen, kaavoituspäällikkö Lahtinen, kaavasuunnittelija Niilo-Rämä, toimistosihteeri Vataja, maankäyttöinsinööri Hannunen