Kunnanhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Neidonniityn alueen asemakaava (Sasin pienten pientalotonttien asemakaava)

HMKDno-2022-305

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kunta omistaa Sasin kylästä noin 1 hehtaarin kiinteistön Aalto, kiinteistötunnus 108-415-3-27, Mäkihuidantien varressa. Alue on peltoa ja rajautuu sekä asutukseen että peltoalueeseen. Ympäristössä sijaitsee olemassa olevaa rivi- ja omakotitaloasutusta. Läheisyydessä on Sasin päiväkoti ja Mahnalan koulu. Kiinteistö on liitettävissä kunnallistekniikkaan.

Alueella on voimassa Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma osayleiskaava, joka on saanut lainvoiman vuonna 1992. Siinä suunnittelualue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AT) sekä maa- ja metsätalousalueeksi, jolla on erityisiä maisemallisia arvoja (MT-1). Alueella on tällä hetkellä käynnissä Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulman osayleiskaavan laatiminen. Osayleiskaavaehdotuksessa suunnittelualue on tarkoitus osoittaa pientalovaltaiseksi alueeksi (AP).

Kunnan viimeisin asemakaava on Aurinkopellon alue, jonka kaava valmistui vuonna 2021 ja alueelta on enää kaksi tonttia vapaana. Mahnalan alueella on vapaana rakentamiseen neljä tonttia. Tonttikysyntä Sasi-Mahnala alueella on ollut jatkuvaa ja tonttivarantoa on varsin vähän. Kiinteistön kaavoittaminen erillispientaloille olisi ympäristöön sopiva käyttötarkoitus. Se lisäisi sekä monipuolistaisi kunnan tonttitarjontaa alueella.

Kaavoituksen tavoitteena olisi erillispientaloalue ja n. 800- 1000 neliön helppohoitoiset tontit. Tavoitteena olisi myös nuorille sopiva, yhteisöllinen alue. Kaavan laadinnassa huomioidaan maisema- ja ekologisuusarvot siten, että rakentaminen soveltuu arvokkaalle maisema-alueelle ja pohjavesialueelle. Kaavatoimikunta on käsitellyt Sasin Pien-pientaloalueen asemakaavoitusta 24.3.2022 kokouksessaan ja sopivana talotyyppinä ympäristöön nähtiin jyrkkäkattoinen ja ryhtevä uuden polven rintamiestalo. Kaavan tavoitteita voidaan tarkentaa hankkeen edetessä.

Asemakaavan laatimisesta on pyydetty tarjous A-Insinöörit Civil Oy:ltä. Kaavan laativana konsulttina toimisi arkkitehti Katri Peltoniemi. Kaavahankkeesta on valmistunut 25.4.2022 osallistumis- ja arviointisuunnitelma, joka on toimitettu kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Pykälän liitteenä on sijaintikartta ja osallistumis- ja arviontisuunnitelma 25.4.2022.

Hallintosäännön liitteen mukaisesti hallitus tekee kaavan laatimispäätöksen. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. käynnistää asemakaavan laatimisen kiinteistölle Aalto 108-415-3-27 sekä kuuluttaa sen vireilletulosta
     
  2. hyväksyy 25.4.2022 päivätyn Sasin pienten pientalotonttien asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman ja asettaa sen yleisesti nähtäville osallisten kuulemiseksi (MRL 63§)
     

Päätös

Hyväksyttiin. 
 

Valmistelija

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Sasin pienten pientalotonttien asemakaavan vireilletulosta ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) nähtävillä olosta on julkaistu kuulutus Uutis-Oivassa, kunnan ilmoitustaululla ja nettisivuilla 29.6.2022. Alueen naapurimaanomistajia ja OASissa luetelluilla osallisille on tiedotettu asiasta kirjeitse ja tiedoksianto on välitetty viranomaistahoille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä koko suunnittelutyön ajan alkaen 30.6.2022 kunnantalon asiointipisteessä ja kunnan kotisivuilla ja siitä on mahdollista jättää palautetta. OASista on pyydetty kaavoituksen alkuvaiheen palautetta 15.8.2022 mennessä kirjallisesti tai suullisesti.

Kaavalle on ollut tarve löytää alueen identiteettiä kuvaava nimi. Peltoalueen historiallinen tausta Aallon neitien viljelymaana ja kasvitarhana on pohjana alueen nimeämisille. Koko asemakaava-alueesta käytetään jatkossa nimeä Neidonniityn alueen asemakaava ja uudesta osoitetusta tiealueesta nimeä Neidonniityntie.

Alueelta on kunnan toimesta tilattu rakennettavuusselvitys ja kevyet 1-tasoiset pientalot voidaan perustaa antura- tai laattaperustuksin tiivistetyn kiviainesarinan välityksellä luonnontilaisen hiekkakerroksen varaan. Raskaammat tai useampikerroksiset rakennukset ja rakenteet on perustettava tukipaaluilla kantavan moreenikerroksen tai kallion varaan. Rakennettavuusselvitys on liitteenä.

OASista saapui kaksi yksityishenkilöiden mielipidettä, joista toisessa todettiin, että alueen asuntokanta on liian omakotitalopainotteista ja alueelle kaivattaisiin rivitaloasuntoja mm. ikäihmiset huomioiden. Toisessa mielipiteessä naapurimaanomistaja ilmaisi kiinnostuksensa liittyä kaavoitushankkeeseen. Tästä johtuen asemakaavan suunnittelualuetta on luonnosvaiheessa laajennettu käsittämään myös n. 4000 neliön alue tilasta 108-417-2-54 Mäkihuidantien itäpuolella. Yksityisen maanomistajan kanssa on neuvoteltu kaavoitussopimuksen sisällöstä ja kunta on myös jättänyt maanomistajalle maanostotarjouksen. Maanomistaja ei ole asioiden suhteen tehnyt vielä päätöstä, joten asiaa on tutkittu ja suunniteltu kaavassa vaihtoehtona C.

Viranomaislausuntoja on huomioitu kaavaluonnosta laadittaessa ja kaava-aineiston liitteenä olevassa Vuorovaikutusraportissa on kuvattu saapuneet mielipiteet ja lausunnot sekä niihin annetut vastineet ja toimenpiteet. Pirkanmaan pelastuslaitoksen lausuntoa on huomioitu osoittamalla rakennusalojen rajat 4 metrin päähän tontinrajoista, Leppäkosken sähkön pyytämästi viheralueelle on osoitettu rakennusala muuntamoa varten ja OASia on täydennetty Pirkanmaan liiton pyytämästi. Alueen rakennukset on määritelty yksikerroksisiksi johtuen maaperätutkimusten tuloksista.

Neidonniityn alueen asemakaavaa on toteutusvaihtoehdossa C suunniteltu Mäkihuidantien varteen noin 1,4 ha suuruiselle alueelle, joka kattaa kiinteistöt 108-415-3-27 ja 108-417-2- 54 sekä katualueiden osalta kiinteistön 108-415-3-51 (Mäkihuidantie). Alustavia vaihtoehtoja on kuvattu kaavaselostuksen sivuilla 20-23 ja arvioitu niiden vaikutuksia. Asemakaavaluonnoksen kaavan rakenne on kaksiosainen ja esitelty kaavaselostuksen sivulla 24.  Länsiosassa (108-415-3-27) AO-1 yksiasuntoisten erillispientalojen korttelialueella tontteja on 8 kpl ja niille on osoitettu rakennusoikeutta tehokkuusluvulla e=0,20. Itäosassa (108-417-2- 54) on 2 kpl AO-4 erillispientalojen korttelialue, eli kahden kaksiasuntoisen asuinrakennuksen rakennuspaikkoja. Asemakaavaratkaisussa toteutusvaihtoehto D tulee varteenotettavaksi vaihtoehdoksi silloin, jos asemakaavaa edistetään pelkästään kunnan omistamilla maa-alueille.

Asemakaava-alueen pinta-ala on noin 1,5 hehtaaria ja kokonaisrakennusoikeus 2 052 k-m2, joka tarkoittaa aluetehokkuutena noin 0.14 (14 % kokonaispinta-alasta on mahdollista rakentaa). Suurin sallittu kerrosluku on 1. Tonttikoko vaihtelee välillä 807–1233 m2. Lisäksi on osoitettu lähivirkistysalueita ja katualuetta.

Rakentamisen maisemavaikutuksia on tutkittu laatimalla Neidonniityntien alueesta 3D-mallinnus. Alueen kaavamääräyksillä on pyritty ohjaamaan alueen rakentamista ympäristöönsä ja maisemaan sopivaksi. Kaavamääräyksiä tullaan tarkentamaan ja mallinnus kuvia täydennetään myös kaavaehdotusvaiheessa.

Yleismääräyksissä on annettu rakentamisesta määräyksiä, kuten rakennusten etäisyys tulee olla vähintään 4 metriä naapuritontin rajasta, sekä kestävää kehitystä ja arkkitehtuuria koskevat määräykset. Tämän lisäksi pohjavesialueen sijainnin vuoksi on annettu pohjavesien suojelua koskevat määräykset. Näitä ovat mm. maanalaiset polttoaine- ja kemikaalisäiliöt on kielletty ja pohjavesialueella ei tule rakentaa maalämpökaivoja.

Asemakaava koskee Hämeenkyrön Sasin tiloja 108-415-3-27, 108-417-2-54, 108-415-3-51, 108-417-2-18 ja 108-417-3-41. Asemakaavalla muodostuvat korttelit 1,2 ja 3, asuinpientalojen korttelialuetta sekä katu- ja lähivirkistysaluetta

Kaavahankkeesta on valmistunut 21.2.2022 päivätty Neidonniityn alueen asemakaavan luonnosvaihtoehdot C ja D sekä kaavan valmisteluaineisto ark. Katri Pelkosen /A-Insinöörit toimesta, jotka on toimitettu kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. hyväksyy 21.2.2022 päivätyn Neidonniityn alueen asemakaavan kaavaluonnokset sekä kaavan valmisteluaineiston asetettavaksi nähtäville 30 päivän ajaksi varaten osallisille tilaisuuden mielipiteen esittämiseen MRL 62 § ja MRA 30 § mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

kaavoituspäällikkö Lahtinen (toimeenpanovastuu), toimistosihteeri Hannele Vataja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)