Kunnanhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Maantiealueiden hallinnollinen asemakaavamuutos, hyväksyminen

HMKDno-2021-256

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Helena Ylinen, kaavoitusarkkitehti, helena.ylinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Maantiealueiden hallinnollinen asemakaavamuutos tarvitaan ELY:n tiealueiden siirtyessä kunnalle, kun Hämeenkyrönväylä avautuu liikenteelle.

Asemakaavoihin tehtävät muutokset käytiin läpi ja sovittiin etenemisestä 16.4.2021 Hämeenkyrön kunnan edustajien, Väyläviraston ja ELY:n kesken teams-palaverissa, jossa mukana oli myös kaavamuutosta laativa konsultti (Hämeenkyrön kunta: Helena Ylinen, Jari Luoma, Mia Saloranta, Pasi Rantanen; Väylävirasto: Akseli Nurmi; Pirkanmaan ELY-keskus: Minna Huttunen, Tero Haarajärvi; Nosto Consulting Oy: Pasi Lappalainen).

Käydyn keskustelun aikana päätettiin seuraavista toimenpiteistä:

Ahrolantie
1) Ahrolantie muutetaan asemakaavoitetulta osuudeltaan kokonaisuudessaan kaduksi asemakaavassa.
2) Kalalahdentien nimi muutetaan asemakaavassa Ahrolantieksi.
3) Ahrolantien lakkautetaan maantienä asemakaava-alueen ulkopuolisilta alueilta. Maantien alue liitetään toimituksessa viereisiin kiinteistöihin ns. keskilinjaperiaatteella, ja alueesta muodostuu uusi yksityistie. Todettiin, että on todennäköistä, että kunta ottaa yksityistien hoidon ja ylläpidon itselleen.

Kylmäojantie
4) Kylmäojantie jää maantiealueeksi myös nykyisen asemakaavoitetun alueen osalta. Kunnan harkittavaksi jää, muutetaanko tien alkuosan kaavamääräys LYS muotoon LT, joka on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen merkintä asemakaavoissa.

Siltä osin kuin nk. syrjään jäävä eli maantienä lakkaava Kylmäojantie ei kuulu asemakaavoitettuun alueeseen, kunta arvioi erikseen, onko perusteltua kaavoittaa Kylmäojantien kaduksi
vai säilyttää se yksityistienä sen jälkeen, kun maantien lakkauttaminen on suoritettu.

Pohjoispäästä maantienä lakkaava Kylmäojantie sijoittuu Ylöjärven kaupungin puolelle, joten kaavoituksesta ym. on sovittava Ylöjärven kanssa. 

Ristamäentie
6) Ristamäentie muutetaan asemakaavoitetulta osuudeltaan kokonaisuudessaan kaduksi asemakaavassa.
7) Ristamäentien katualuetta koskeva uuden valtatielinjauksen ylitys merkitään eritasomerkinnällä asemakaavaan.

Valtakatu
8) Valtakatu muutetaan asemakaavoitetulta osuudeltaan kokonaisuudessaan kaduksi asemakaavassa.
9) Valtakadun/Kyrönkadun/Koskitien kiertoliittymä muutetaan LT-alueeksi siten, että siitä on katuliittymät Valtakadulle ja Kyrönkadulle. Koskitie säilyy maantienä toistaiseksi.
10)Valtakadun muututtua kaduksi, asemakaavassa sallittujen tonttiliittymien sijainnit pitää tarkistaa.

Häijääntie
11) Häijääntie muutetaan asemakaavoitetulta osuudeltaan kokonaisuudessaan kaduksi asemakaavassa.

Asemakaavatyön eteneminen
Sovituista muutoksista laaditaan yksi asemakaavamuutos, joka on tavoitteena käsitellä kunnassa vähäisenä asemakaavamuutoksena, jonka kunnanhallitus hyväksyy. Vähäisestä kaavamuutoksesta laaditaan suoraan kaavaehdotus ilman valmisteluvaiheen kuulemiskierrosta. Viranomaisille ja kaavatyön osallisille varataan
mahdollisuus antaa lausunto tai muistutus kaavaehdotuksesta.

Konsulttityöstä sovitaan puitesopimusta hyödyntäen kaavoitusarkkitehdin viranhaltijapäätöksellä. Tavoiteaikataulu on laatia ja asettaa nähtäville kaavaehdotus syksyllä 2021. Yksityiskohtia tarkennetaan kaavaehdotusta laadittaessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus hyväksyy asemakaavoituksen vireille.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön kunnanhallitus on tehnyt asemakaavatyön vireilletulopäätöksen kokouksessaan 31.5.2021 § 140. Vireilletulosta on kuulutettu 3.6.2021 UutisOiva lehdessä, kunnan ilmoitustaululla sekä internet-sivuilla.

Suunnittelualue käsittää asemakaavoitettuja maantien alueita sekä katualueita. Siinä ovat osat Hämeenkyrön Valtakadusta, Ristamäentiestä sekä Häijääntiestä. Kadut ovat keskeinen osa Hämeenkyrön keskusta-aluetta. Suunnittelualue on rakennettua liikennealuetta ja pääosin valtion omistuksessa.

Laadittavan asemakaavamuutoksen tavoitteena on muuttaa suunnittelualueella sijaitsevat asemakaavoitetut maantien alueet kaduiksi. Suunnittelualueen pohjoispuolen risteysalue, sekä uuden VT3:n osuuden ylittävä eritasoristeys osoitetaan muutoksessa edelleen maantien alueeksi (LT). Asemakaavamuutos toteuttaa alueelle laadittua tiesuunnitelmaa. Kaava-alueen yhtenäistämiseksi myös jo kaavoitettuja katualueita on osittain otettu mukaan kaavamuutokseen.

Kaavamuutoksen jälkeen, kun suunnittelualueen katusuunnitelma on tullut voimaan ja alue on siirtynyt kunnan omistukseen, kunnalla on velvollisuus huolehtia katualueen hoidosta ja kunnossapidosta. Asemakaavalla ei ole olennaisia ympäristövaikutuksia. Asemakaavan muutos on vaikutuksiltaan vähäinen ja sen hyväksyy hallintosäännön liitteen 52 §:n mukaisesti kunnanhallitus.

Liitteenä olevan Maantiealueiden asemakaavamuutoksen 5.10.2022 päivätyn kaavaehdotuksen liiteaineistoineen on laatinut dipl.ins. Pasi Lappalainen, Nosto Consulting Oy.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. hyväksyy Maantiealueiden asemakaavamuutoksen 5.10.2022 päivätyn kaavaehdotuksen liiteaineistoineen ja
  2. asettaa ne nähtäville varaten osallisille tilaisuuden mielipiteen esittämiseen MRL 65 § ja MRA 27§,30 § mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Maantiealueiden asemakaavamuutoksen ehdotus ja sen liiteaineisto on ollut nähtävillä kunnantalon asiointipisteessä ja kunnan internet-sivuilla 17.11.- 21.12.2022. Nähtävilläolosta on tiedotettu julkaisemalla kuulutus UutisOiva-lehdessä, kunnan ilmoitustaululla sekä kunnan internet-sivuilla 16.11.2022. Maanomistajia tiedotettiin kirjeitse nähtävilläolosta ja lausuntopyynnöt lähetettiin viranomaistahoille. Mahdolliset muistutukset ja lausunnot pyydettiin toimittamaan 21.12.2022 klo 15.00 mennessä.

Kaavaehdotuksesta ei saapunut muistutuksia osallisilta. Kaavaehdotuksesta saatiin Hämeenkyrön sivistyslautakunnan lausunto sekä Pirkanmaan ELY-keskuksen kommentti. Hämeenkyrön elinympäristölautakunnalla tai Pirkanmaan liitolla ei ollut lausuttavaa kaavaehdotuksesta. Ehdotusvaiheessa saapunut palaute on ohessa tiedoksi kunnanhallitukselle. Kaavan laatijan vastineet ja toimenpiteet on luettavissa kaavaselostuksen sivuilta 16-17. Nähtävilläolon jälkeen toimenpiteenä liittymänuolet on poistettu kaavakartalta eritasoristeyksen kohdalta. Kaavaselostukseen on täydennetty ehdotusvaiheen kuulemisen selostus. Muutosten voidaan katsoa olevan vähäisiä.

Maantiealueiden asemakaavamuutos käsittää asemakaavoitettuja maantien alueita sekä katualueita. Siinä ovat osat Hämeenkyrön Valtakadusta, Ristamäentiestä sekä Häijääntiestä. Suunnittelualue on rakennettua liikennealuetta ja pääosin valtion omistuksessa. Asemakaavan muutos koskee maantien aluetta (LYT, LT) ja katualuetta. Asemakaavan muutoksella muodostuvat maantien aluetta (LT) ja katualuetta.

Kaavamuutoksen jälkeen, kun suunnittelualueen katusuunnitelma on tullut voimaan ja alue on siirtynyt kunnan omistukseen, kunnalla on velvollisuus huolehtia katualueen hoidosta ja kunnossapidosta. Asemakaavamuutos toteuttaa alueelle laadittua tiesuunnitelmaa. Asemakaavalla ei ole olennaisia ympäristövaikutuksia.

Asemakaavan muutos on vaikutuksiltaan vähäinen ja sen hyväksyy hallintosäännön liitteen 52 §:n mukaisesti kunnanhallitus.

Liitteenä olevan 1.2.2023 päivätyn Maantiealueiden asemakaavamuutoksen liiteaineistoineen on laatinut dipl.ins. Pasi Lappalainen, Nosto Consulting Oy.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. toteaa saaneensa tiedoksi kaavaehdotuksesta saapuneet muistutukset ja lausunnot.
  2. hyväksyy ehdotusvaiheen palautteeseen esitetyt vastineet ja toimenpiteet.
  3. toteaa, että kaavaehdotukseen ei ole tullut nähtävillä olon jälkeen oleellisia muutoksia, joten uusi nähtäville asettaminen ei ole tarpeen.
  4. hyväksyy 1.2.2023 päivätyn Maantiealueiden asemakaavamuutoksen

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

kaavoituspäällikkö Lahtinen (toimeenpanovastuu), toimistosihteeri Vataja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen
Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
s-posti: hameenlinna.hao@oikeus.fi
puhelinvaihde: 029 56 42200

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisen ja kunnan jäsenen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan.

Valituskirjelmä
Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmän on valittajan tai valituskirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Valituskirjelmään on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on asetettu nähtäville, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Hallinto-oikeus ei ota tutkittavaksi valitusperustetta päätöksen työsopimuslain vastaisuudesta

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta voidaan periä oikeudenkäyntimaksu hallinto-oikeudessa.