Kunnanhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Kylmäojantien ja Ahrolantien asemakaavan muutos ja laajennus, ehdotus

HMKDno-2021-254

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Luoma, yhdyskuntatekniikan päällikkö, jari.luoma@hameenkyro.fi

Kuvaus

Vt 3 Kyröskoski – Hanhijärvi, Hämeenkyrönväylä tiesuunnitelmassa alla lueteltujen yleisten teiden hallinnollinen asema muuttuu kaduksi tai yksityiseksi tieksi Hämeenkyrönväylän valmistuessa.

Hallinnollinen asema muuttuu seuraavilla osuuksilla:

- M3002 (Häijääntie/Valtakatu) muuttaminen kaduksi välillä Koskitie – Häijääntie K5/K6

- M13135 (Valtakatu/Ristamäentie) muuttaminen kaduksi välillä Häijääntie – Vt 3

- M276 Kylmäojantie) muuttaminen yksityistieksi (pituus n. 1,5 km) välillä Y10 – Y12

- M13133 (Ahrolantie) muuttaminen yksityistieksi (pituus n. 2,9 km) välillä M276 – M2623

Pirkanmaan ELY-keskus on teettänyt selvityksen hallinnollisten muutosten kohteena olevien maanteiden kunnosta ja niiden parantamistarpeista ennen luovutusta vuonna 2023.

Selvityksen yhteydessä tuli esille tarkastella Kylmäojantien osuuden hyödyntämistä osana esim. polkupyöräilyverkkoa. Hämeenkyrön kunnan keskeisiä tavoitteita (HINKU- kunta) on parantaa kävely- ja polkupyöräilyolosuhteita. Nyt yksityistieksi määritelty Kylmäojantien osuus palvelisi esim. polkupyöräilyväylänä alkaen Hämeenkyrönväylän eteläpuolelta (Y12) alittaen nykyisellä poikkileikkauksella Pappilanjoen sillan (S6) ja liittyen yksityistien (Y10) kautta uuteen maatiehen 276 (M1). Lisäksi maantielle 276 (M1) välille Y10 – Mt3002 (Kyröskoskentie) on suunnittelilla myös uusi jkpp- yhteys (sijaitsee suurelta osin Ylöjärven kaupungin alueella). Kevyttäliikennettä olisi mahdollista ohjata käyttämään Kylmäojantietä, jos se olisi osa kunnan katuverkostoa. Yksityistielle ei voi ohjata liikennemerkeillä pyöräilijöitä, ja mahdollisen tiekunnan resursseilla osuuden kunnossapito voi olla haastavaa.

Selvityksen yhteydessä tuli myös esiin Ahrolantien muuttaminen yksityistien sijaan kaduksi. Ahrolantie sijaitsee jo nyt molemmista päistään asemakaava – alueella, joissa on vielä rakentamattomia tontteja vapaana. Ahrolantien keskiosa kaavoittamalla on mahdollista muuttaa Ahrolantie kokonaisuudessaan asemakaavakaduksi mikä olisi hallinnollisesti selkeämpää kuin, että Ahrolantien keskiosa olisi yksityistietä. Lisäksi tiekunnan resursseilla osuuden kunnossapito voi olla haastavaa.

Kartta oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että hallinnollisten muutosten kohteena olevien 
M276 Kylmäojantien osuus ( noin 1,5 km) ja M13133 Ahrolantie (noin 2,9 km) kaavoitetaan ja muutetaan yksityistien sijaan kunnan hallinnoimaksi kaduksi. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Elinympäristölautakunta on tehnyt edellä esitetysti kokouksessaan aloitteen kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle M276 Kylmäojantien ja M13133 Ahrolantien osalta niiden asemakaavoittamisesta.

Kunnanhallitus on kokouksessaan 31.5.2021, §140 käsitellyt Maantiealueiden hallinnollista asemakaavamuutosta ja tehnyt sen osalta vireilletulopäätöksen. Tässä päätöksessä osa Ahrolantietä ja Kylmäojantietä on jätetty vähäisenä kaavamuutoksena toteutettavan alueen ulkopuolelle yksityisteiksi. Näillä osilla ei ole aiemmin ollut asemakaavaa ja siten muutos niiden osalta ei olisi vähäinen. Kaavoitusta ei näin voida toteuttaa tämän aiemmin vireille tulleen hankkeen osana nykyisin kaavoittamattomilla tieosuuksilta.

Kylmäojantien ja Ahrolantien osuus, jotka aiemmin suunniteltiin jätettäviksi yksityistieosuuksiksi, tulisivat nyt asemakaavoitettaviksi. Osuuksien katualueiksi asemakaavoittamisen jälkeen voidaan elinympäristölautakunnassa tehdä kadunpitopäätös, jolloin kunta ottaa vastattavakseen kokonaisuudessaan niiden hallinnoinnin ja huollon. Kunta vastaa kaavoituskuluista ja mahdollisista maan lunastuskuluista osana talousarviota.

Kaavan laatimispäätöksen tekee kunnan hallintosäännön mukaisesti kunnanhallitus. Kaavan hyväksymisestä päättää kunnanvaltuusto.

Liitteenä karttaotteet Kylmäojantien ja Ahrolantien asemakaavoitettavista alueista.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus käynnistää Kylmäojantien ja Ahrolantien osien asemakaavoituksen vireille.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön kunnanhallitus on käynnistänyt asemakaavoituksen Kylmäojantien ja Ahrolantien aluelle 7.3.2022 § 55.

Asemakaavan muutos koskee nykyistä Maantien aluetta (LYT), katualuetta. Asemakaavan laajennus koskee: Asemakaavoittamattomia maantien alueita. Asemakaavan muutoksella ja laajennuksella muodostuu: Katualuetta, maantien aluetta (LT).

Suunnittelualue käsittää asemakaavoitettuja sekä asemakaavoittamattomia maantien alueita Hämeenkyrön Ahrolantiellä sekä Kylmäojantiellä kaavakartoilla esitetysti. Suunnittelualue on rakennettua liikennealuetta.

Uuden VT 3:n Hämeenkyrön linjauksen yhteydessä VT 3:lta rakennetaan uusi liittymä sekä tieosuus korvaamaan osat Kylmäojantiestä. Kylmäojantien pohjoisosa sekä Ahrolantie muuttuvat muutoksessa kaduksi. Ahrolantien eteläosa on asemakaavassa nimetty Kalalahdentieksi. Kaavamuutoksen yhteydessä katu nimetään muun tiealueen mukaisesti Ahrolantieksi. Asemakaavamuutos ja laajennus toteuttaa alueelle laadittua tiesuunnitelmaa. Toteutuessaan kaavalla ei arvioida olevan valtakunnallista tai merkittävää maakunnallista vaikutusta.

Kaavamuutoksen jälkeen, kun suunnittelualueen katusuunnitelma on tullut voimaan ja alue on siirtynyt kunnan omistukseen, kunnalla on velvollisuus huolehtia katualueen hoidosta ja kunnossapidosta. 

Liitteenä olevan Kylmäojantien ja Ahrolantien asemakaavan muutoksen ja laajennuksen 5.10.2022 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman ja luonnosvaiheen kaava-aineiston on laatinut dipl.ins. Pasi Lappalainen, Nosto Consulting Oy.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. kuuluttaa Kylmäojantien ja Ahrolantien asemakaavan muutoksen ja laajennuksen vireilletulosta.
  2. hyväksyy Kylmäojantien ja Ahrolantien asemakaavan muutoksen ja laajennuksen 5.10.2022 päivätyn osallistumis- ja arviontisuunnitelman ja kaavaluonnoksen sekä kaavan valmisteluaineiston ja
  3. asettaa ne nähtäville varaten osallisille tilaisuuden mielipiteen esittämiseen MRL 62 § ja MRA 30 § mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Leena Lahtinen, kaavoituspäällikkö, leena.lahtinen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kylmäojantien ja Ahrolantien asemakaavan muutoksen ja laajennuksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS), kaavaluonnos sekä kaavan valmisteluaineisto on ollut nähtävillä kunnantalon asiointipisteessä ja kunnan internet-sivuilla 17.11.- 21.12.2022. Nähtävilläolosta on tiedotettu julkaisemalla kuulutus UutisOiva-lehdessä, kunnan ilmoitustaululla sekä kunnan internet-sivuilla 16.11.2022. Osallisia tiedotettiin kirjeitse ja lausuntopyynnöt lähetettiin viranomaistahoille. Mahdolliset mielipiteet ja lausunnot pyydettiin toimittamaan 21.12.2022 mennessä.

Suunnittelualue käsittää asemakaavoitettuja sekä asemakaavoittamattomia maantien alueita Hämeenkyrön Ahrolantiellä sekä Kylmäojantiellä. Asemakaavan muutos koskee nykyistä maantien aluetta (LYT) ja katualuetta. Asemakaavan laajennus koskee asemakaavoittamattomia maantien alueita. Asemakaavan muutoksella ja laajennuksella muodostuu katualuetta ja maantien aluetta (LT).

Suunnittelualue on rakennettua liikennealuetta. Suunnittelualueen lähiympäristössä sijaitsee pientalovaltaista asutusta, teollisuusaluetta sekä maa- ja metsätalousalueita. Valtaosa Ahrolantiestä on osoitettu osaksi valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä, Hämeenkankaan- ja Kyrönkankaantietä. Tie on yksi Suomen keskiaikaisista pääteistä. Suunnittelualueen länsipuolella sijaitsee myös maakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, Heiskan talo ympäristöineen. Ahrolantien varteen on 2010-luvulla valmistunut Ahrolantien asemakaava-alue ja sille pientaloja. Kunnan tavoite on laajentaa asuinaluetta Seuloontien pientaloalueen asemakaavalla.

Kaavaluonnoksesta saatiin yksi mielipide osallisilta. Kaavaluonnoksesta saatiin Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan, Hämeenkyrön sivistyslautakunnan sekä Leppäkosken Sähkö Oy:n lausunnot. Kaavaluonnoksesta saatiin myös Pirkanmaan ELY-keskuksen kommentti. Saatu palaute on selostuksen liitteenä 5. Kaavan laatijan vastine palautteisiin on liitteenä 6.

Kaavakartalle on saadun palautteen perusteella tehty ennen kaavaehdotusvaihetta seuraavia muutoksia:

  • Kylmäojantien kaavamuutokseen kuuluva tieosuus on nimetty Joenmutkantieksi, sillä uusi rakennettu tieosuus kulkee Kylmäojantien nimellä. Joenmutkantie-nimi kuvaa alueen luonnetta Pappilanjoen mutkittelevan uoman varrella.
  • Kaavakartalle on lisätty kaksi liittymänuolta osallisten toiveesta.
     

Kaavaselostukseen on täydennetty luonnosvaiheen kuulemisen vaiheet. Lisäksi tarkastettiin Ahrolantielle varatun alueen leveys ja todettiin, että tien sivuun mahtuu sijoittamaan kevyttä liikennettä varten kävely- ja pyöräilyväylän. Mahdollisen kevyenliikenteenväylän suunnittelu tapahtuu tarkemmin katusuunnittelun yhteydessä ja rakentaminen erillisenä hankkeena. Mahdollinen uusi kevyenliikenteenväylä sijoittuisi Ahrolantien pohjoispuolelle ja kulkisi Kylmäojantien risteyksestä Untolantien risteykseen asti.

Kaavamuutoksen jälkeen, kun suunnittelualueen katusuunnitelma on tullut voimaan ja alue on siirtynyt kunnan omistukseen, kunnalla on velvollisuus huolehtia katualueen hoidosta ja kunnossapidosta.

Liitteenä olevan 3.2.2023 päivätyn Kylmäojantien ja Ahrolantien asemakaavan muutos ja laajennus ehdotuksen on laatinut dipl.ins. Pasi Lappalainen, Nosto Consulting Oy.

Asemakaavan ehdotuksen nähtäville asettamisesta päättää kunnanhallitus.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus

  1. hyväksyy 3.2.2023 päivätyn Kylmäojantien ja Ahrolantien asemakaavan muutos ja laajennus ehdotuksen liiteaineistoineen ja
  2. asettaa sen nähtäville varaten osallisille tilaisuuden mielipiteen esittämiseen ja pyytää lausunnot MRL 65 § ja MRA 27§, 28 § mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

kaavoituspäällikkö Lahtinen (toimeenpanovastuu), toimistosihteeri Vataja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)