Kunnanhallitus, kokous 13.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Eettinen ilmoituskanava

HMKDno-2022-308

Valmistelija

  • Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Euroopan unionin lainsäädännön rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta annettu direktiivi (EU) 2019/1937, ns. Whistleblower-direktiivi hyväksyttiin vuonna 2019. Lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa, että henkilö, joka työnsä yhteydessä havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa erikseen määritellyillä EU:n tai kansallisen oikeuden aloilla, voi ilmoittaa asiasta turvallisesti. Direktiivi velvoittaa luomaan epäiltyjen väärinkäytösten sisäisen, luottamuksellisen ilmoituskanavan eli ns. Whistleblow-kanavan, jossa ilmoittajan henkilöllisyys on suojattu.  

Ilmoituskanavan kautta organisaation henkilöstön jäsen tai muu taho voi nimettömänä tuoda ilmi organisaation epäeettistä ja arvojen vastaista toimintaa tai sisäisiä rikkomuksia. Väärinkäytösilmoituksen voi tehdä epäillystä lakien tai sääntöjen vastaisesta tai muuten epäeettisestä toiminnasta. Ilmoituskanavan käyttämisen tarkoituksena on vähentää väärinkäytösten todennäköisyyttä, systematisoida niiden käsittelyä ja edistää eettisiä toimintatapoja. Ilmoitukset pystyy tekemään sähköisesti.  

Eettinen ilmoituskanava on osa jo käytössä olevaa järjestelmää, josta löytyvät myös työturvallisuuden, turvallisuushavaintojen, sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan osiot. Kunnan työntekijätä tekevät ilmoitukset  Helmi-Intrassa.  Kaikki voivat tehtdä ilmoitukset kunnan verkkosivuilla olevan linkin kautta. Ilmoituksen voi jättää nimettömästi tai halutessaan liittää mukaan yhteystiedot. Linkin yhteydessä on ohjeet väärinkäytösilmoituksista ja lomakkeen täytöstä. Ilmoittaja saa täytön jälkeen linkin ja PIN-koodin, joilla tämä voi käydä keskustelua käsittelijän kanssa anonyymisti. IP-osoitteita ei tallenneta ilmoituskanavan tekniseen ympäristöön.

Kaikki ilmoitukset kirjataan ja käsitellään ammattitaitoisesti. Ilmoituksen vastaanottajaa sitoo salassapitovelvollisuus. Kaikki ilmoitukset on käsitellään luottamuksellisesti.

Tutkimusprosessin aikana voidaan pyytää lisätietoa ja asiantuntemusta muilta henkilöiltä. Tämäkin tapahtuu luottamuksellisesti.

Kanavan kautta tulevat ilmoitukset käsitellään työryhmässä, johon kuuluu kunnanjohtaja, talous- ja hallintojohtaja ja henkilöstöpäällikkö. Tarvittaessa mukana on palvelujohtaja, jonka palvelualuetta asia koskee.  

Nettisivuilla on ohjeet siitä, mihin tätä kanavaa käytetään ja kerrotaan ilmoituksen käsittelyprosessi. 

Palautteet kunnan toiminnasta eivät kuulu eettiseen kanavaan, vaan nillle on normaali palautelomakkeensa.  

Kaikkiin ilmoituksiin suhtaudutaan vakavasti. Ilmoitukset tulee tehdä rehellisesti ja vilpittömässä mielessä. Mitä yksityiskohtaisempi ilmoitus on, sitä paremmin väärinkäytösepäilyt voidaan tutkia. Niiden henkilöiden oikeuksiin, joita ilmoitukset koskevat, sovelletaan asianmukaista tietosuojaa koskevaa lainsäädäntöä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus merkitsee selosteosan selvityksen eettisestä ilmoituskanavasta tiedokseen ja vahvistaa, että Hämeenkyrön kunnan eettinen ilmoituskanava on otettu käyttöön kunnan verkkosivuilla selosteosassa kuvatulla tavalla.

Päätös

Hyväksyttiin.  

Tiedoksi

vs. hallintosuunnittelija Knutti, talous- ja hallintojohtaja Paloranta, kunnanjohtaja Alenius, henkilöstöpäällikkö Hirvonen-Ylinen