Elinympäristölautakunta, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 Keskustan Hämeenkyrön kunnallisjärjestön aloite; Maisematien kevyenliikenteen väylän jatkaminen

HMKDno-2022-470

Valmistelija

  • Sari Hietala-Karlsson, toimistopäällikkö, sari.hietala-karlsson@hameenkyro.fi

Kuvaus

"Keskustan Hämeenkyrön kunnallisjärjestön aloite 10.10.2022

Hämeenkyrön kunnan valtuustolle aloite 

Keskustan Hämeenkyrön kunnallisjärjestö esittää pikaisesti Maisematien kevyenliikenteen väylän jatkamista välille Maisematie 10–515 

Arvoisa Kunnanjohtaja ja arvoisa Puheenjohtaja sekä arvoisat valtuutetut

Keskustan Hämeenkyrön kunnallisjärjestö teki kannanoton asiasta jo 2019 UutisOivaan, ja laati aloitteen 2020 silloiselle valtuustolle tästä asiasta. Aloite ei kuitenkaan koskaan tullut perille syystä tai toisesta Kirjaamoon, jotta kaavakarttoihin olisi saatu vahva merkintä asialle.

Maisematie on hyvin vilkasliikenteinen ja se on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas alue. Turvallista kevyen liikenteen väylää tarvitsee jatkaa välille 10 -515. Hämeenkyröväylän valmistuminen ei muuta tätä asiaa. Maisematiellä liikennöivät jatkossakin rekat, kuorma-autot ja henkilöliikenne.

Maisematiellä kulkee Pirkan pyöräilijöiden joka vuotuinen reitti, kansainvälinen Ryngeby pyöräily, suunnistajien reitti, Aasian suunnistuspolkupyöräilyreitti, paikalliset asukkaat, ja huomioikaa erityisesti pienet ja isommat koululaiset, sekä muiden kylien asukkaat, että kesäasukkaat, jotka tätä käyttävät.  Samanaikaisesti tämä on kestävää kehitystä ja Arkadianmäen Eduskunnasta suositukset liikkumisen lisäämiseksi liikunnallisesti, sekä turvallisemmaksi, että liikenteen sujuvoittamiseksi. Tähän hankkeeseen on mahdollista saada myös Valtiolta hankerahaa tai joululahjarahaa, kun toimimme nyt nopeasti.

Pyydämme teitä, hyvät valtuutetut, puoltamaan ja kannattamaan aloitettamme.
 

Kiittäen ystävällisesti

Jaana Kilpi-Kiukainen, Keskustan Hämeenkyrön kunnallisjärjestön puolesta"

Valmisteilla olevassa Sasi-Mahnala-Laitila-Metsäkulma oikeusvaikutteisessa osayleiskaavassa on merkintänä huomioitu tätä aloitetta koskeva kevyenliikenteen reitti. Tätä tarkemmalla merkinnällä ei varausta voi yleiskaavaan tehdä. Lisäksi tätä aloitetta koskevan kevyenliikenteenväylän suunnittelu ja rakentaminen pitää tehdä tiiviissä yhteistyössä valtion kanssa, koska kyseessä on valtion tie.

Elinympäristöpalveluiden yhdeksi vuoden 2023 toiminnalliseksi tavoitteeksi on esitetty kävelyn- ja pyöräilyn edistämisohjelman laatimista sillä edellytyksellä, että kunta saa valtiolta avustusta ohjelman teettämiseen. Ohjelmaan on tarkoitus koota lähivuosien tavoitteet ja toimenpiteet kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi Hämeenkyrönväylän valmistumisen aiheuttaman liikenteellisen muutoksen jälkeen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta päättää antaa vastauksen Keskustan Hämeenkyrön kunnallisjärjestön aloitteeseen selosteosan mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keskustan Hämeenkyrön kunnallisjärjestö, kaavoituspäällikkö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)