Elinympäristölautakunta, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Valtuustoaloite 6/2022; Kisailu sähkön- ja lämmönkulutuksen pienentämisestä eri palvelualueiden välillä

HMKDno-2022-426

Kuvaus

Keskustan valtuustoryhmä (Tiina Jokela, aloitteen allekirjoittaja) on jättänyt seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen valtuuston kokouksessa 26.9.2022:

"Elämme tällä hetkellä laajan energiakriisin aikaa. Ympäri Euroopan ja myös Suomen pohditaan, miten säästää energiaa ja selviytyä läpi tulevan talven ja kuka tietää miten pitkälle eteenpäin. Energian hinta on syöksynyt hurjasti ylöspäin. Emme voi säästää euroja, mutta meidän tulee pyrkiä vähentämään kulutusta, olkoon yksikkö kWh, litra tai kuutio tai mikä tahansa muu.
Keskustan valtuustoryhmä esittää, että Hämeenkyrössä järjestetään joko palvelualuekohtainen tai kenties yksikkökohtainen (jopa rakennuskohtainen) kisailu sähkön- ja lämmönkulutuksen pienentämisestä. Tänä päivänä on etäluettavat kulutusmittarit ja niistä saadaan reaaliaikaista dataa. Tätä tietoa pitää hyödyntää.
Eniten omaa kulutustaan pienentänyt alue/yksikkö/rakennus palkitaan esimerkiksi puolivuosittain. Tämä sopii mielestämme varsin hyvin sekä Hinku-kunta ajatukseen, että kuntamme sopeuttamisohjelman henkeen.
Jätämme tämän kisailun yksityiskohtien hionnan heille, jotka paremmin tietävät, millä tasolla kunnassa on kulutusdataa saatavilla ja myös palkitsemistapaa voidaan vapaasti pohtia ja soveltaa.
Keskustan valtuustoryhmä kuitenkin edellyttää, että toimeen tartutaan nopeasti ja kilpailu alkaa viimeistään vuoden 2023 alusta. Jokainen säästetty energiajae on positiivinen asia.
"

Elinympäristölautakunta päätti kokouksessaan 12.10.2022, että kunta lähtee mukaan Astetta alemmas-kampanjaan. Tähän mennessä toteutettuja toimenpiteitä ovat:

Energian säästämiseksi tehtyjä toimenpiteitä syksyllä 2022 :
Sillan taloautomaatiotekniikkaa hienosäädetty, asiakkaiden pyynnöstä lämpötiloja kiinteistöissä ei ole nostettu, teknisessä siivessä ilmanvaihto puolitettiin ja lämpötilaa alennettu, hallintotalon lämpötilaa laskettu, koulujen tuloilman lämpötilaa laskettu sekä keittiöhenkilökuntaa on ohjeistettu käyttämään sähkölaitteita esim. uuni ja astianpesukone todellisen käyttötarpeen mukaan.

Kunta on perustanut Varautuminen energiapulaan -nettisivun, jossa kunta kannustaa kaikkia kuntalaisia mukaan energiansäästöön.

Aloitteeseen liittyen tilapalvelupäällikkö tulee tarkastamaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kohteista ja kohteiden käyttäjistä ne, jotka voisivat keskenään lähteä kilpailemaan energiasäästöstä. Tämä selvitys ja mahdollisen kilpailun käynnistäminen päätetään tammikuun kokouksessa.

Kiinteistökohtaiset energiankulutukset oheismateriaalina

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta päättää antaa vastauksen valtuustoaloitteeseen selosteosan mukaisesti hallitukselle, joka lähettää sen edelleen valtuustolle.

Päätös

Hyväksyttiin.

Lautakunta edellyttää kiinteistöjen käyttäjiä aktiivisesti seuraamaan ja säästämään sähkön, lämmön ja veden kulutusta. Tilapalvelut edellytetään mahdollisuuksien mukaan toimittamaan kuukausittain kiinteistökohtaiset tiedot sähkön ja lämmön kulutusmääristä kohteisiin.
 

Tiedoksi

tilapalvelupäällikkö (täytäntöönpano vastuu)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)