Sivistyslautakunta, kokous 6.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Hämeenkyrön kansalaisopiston toiminnan siirtosopimus

HMKDno-2021-291

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Talouden tasapainotusohjelman toimeenpano-osassa on kuvattu sivistyspalveluiden osalta selvitettävät kokonaisuudet ennen talousarvion 2022 laatimista. Sivistyspalvelujen osalta yksi selvitettävä kokonaisuus on kansalaisopiston järjestämistavan muutos.

Alustavassa kartoituksessa kaikki 4 naapurikunnissa toimivaa vapaan sivistyön oppilaitosta olivat valmiita keskustelemaan asiasta. Ylöjärvellä toimii Tampereen seudun työväenopisto, Nokialla Pirkan opisto, Sastamalassa Sastamalan opisto ja luoteis-Pirkanmaalla koulutuskuntayhtymä SASKYn Petäjäopisto. Kaikkien neljän kanssa tehtiin alustava kartoitus mahdollisen fuusion sisällöstä ja aikataulusta.

Kunnanhallitus on päättänyt 17.5.2021 § 118, että Hämeenkyrön kansalaisopistotoiminnan selvitystyötä jatketaan tarkemmilla neuvotteluilla SASKY koulutuskuntayhtymän kanssa. Perusteina oli se, että vain SASKYlla on kiinteistöjä Hämeenkyrössä, joiden soveltuvuudesta opiston tarpeisiin voitaisiin neuvotella. Lisäksi Hämeenkyrön kunta on kuntayhtymän omistajajäsen ja antaa siten erilaisen aseman muihin vaihtoehtoisiin koulutuksen järjestäjiin nähden.

SASKY koulutuskuntayhtymän kanssa neuvoteltiin 7.6.2021 Tampereella kuntayhtymäjohdon kanssa ja myöhemmin samana päivänä Iisakissa sen johdon kanssa. Näissä neuvotteluissa kävi ilmi, että SASKY koulutuskuntayhtymä on valmis neuvottelemaan lisää järjestämisluvan siirtämisestä. Realistisena aikatauluna nähtiin toiminnan aloittamista 1.8.2022, jos kunnassa on syntynyt syksyllä 2021 valtuuston päätös asiasta. OKM edellyttää järjestämislupaprosessin käynnistämistä vuotta ennen varsinaista toiminnan aloittamista. Sopimuspohjaisesti toiminnan siirtäminen ennen varsinaisen järjestämisluvan siirtoa on mahdollista. Yhteistyötä kunnan kanssa tehdään jo nyt esim. työllisyyskokeilun myötä ja opistotoiminnan yhteinen kehittäminen nähtiin tärkeäksi. Myös tilojen käyttömahdollisuuksien selvittämiseen oltiin valmiita.

SASKYn kanssa käydyissä neuvotteluissa kävi myös ilmi, että vapaan sivistystyön toiminnan järjestämisestä on ollut keskustelua myös muiden yhtymän omistajakuntien kanssa ja siksi asiaa tultaneen selvittämään syksyllä 2021.

Valmistelun tässä vaiheessa on vahvistunut näkemys, että Hämeenkyrön kunnan etu on olla mukana niissä neuvotteluissa, joissa keskustellaan vapaan sivistystyön järjestämisestä ns. laajemmilla hartioilla. Näin taataan opistotoiminnan jatkuvuus, laatu ja kehittyminen tulevaisuuden haasteisiin. Erityisesti SASKY koulutuskuntayhtymän kanssa on nähtävissä mahdollisuuksia kehittää opiston toimintaa paikallisella näkökulmalla kuntalaisten toiveita kuullen, tiloja tehokkaasti ja tarkoituksemukaisesti käyttäen saaden samalla vähennettyä sivistyspalvelujen ulkoisia menoja kunnan hallituksen sivistyspalvelualueelle asettamiin tavoitteisiin talouden tasapainotusohjelman mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää kunnanhalitukselle, että Hämeenkyrön kunta jatkaa neuvotteluja kansalaisopiston järjestämisluvan siirtämisestä uudelle koulutuksen järjestäjälle vuoden 2022 aikana.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi
Matleena Ylitalo, talous- ja hallintopäällikkö, matleena.ylitalo@hameenkyro.fi

Kuvaus

Vuoden 2021 talousarvio on hyväksytty alijäämäisenä, jolloin valtuusto samalla päätti, että sitä ei voida sellaisenaan toteuttaa vaan tilanteen korjaamiseksi laaditaan talouden tasapainottamisohjelma ja muutostalousarvio. Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 26.4.2021 hyväksynyt § 25 talouden tasapainotusohjelman, jossa on sivistyspalveluiden osalta yhtenä selvitettävänä kokonaisuutena kansalaisopiston järjestämistavan muutos.

Kunnanhallitus on 17.5.2021 § 118 päättänyt, että Hämeenkyrön kansalaisopistotoiminnan selvitystyötä jatketaan tarkemmilla neuvotteluilla SASKY koulutuskuntayhtymän kanssa. Tarkempana perusteena on ollut se, että Hämeenkyrön kunta on Sasky koulutuskuntayhtymän omistajajäsen ja pystyy jatkossakin vaikuttamaan yhtymän toimintaan ja päätöksentekoon. Lisäksi kuntayhtymällä on Hämeenkyrössä kiinteistöjä, joiden käyttämisestä opiston tarpeisiin voidaan neuvotella.

Hämeenkyrön kunnan ja Sasky koulutuskuntayhtymän johto on neuvotellut 7.6.2021 Tampereella järjestämisluvan siirtämisestä ja toiminnan uudelleen järjestämisestä. Tuolloin asetettiin tavoitteeksi toiminnan aloittamisajankohdaksi 1.8.2022.

Sivistyslautakunta on 23.6.2021 § 79 päättänyt esittää kunnanhallitukselle, että Hämeenkyrön kunta jatkaa neuvotteluja kansalaisopiston järjestämisluvan siirtämisestä uudelle koulutuksen järjestäjälle vuoden 2022 aikana.

Kevään 2021 aikana kansalaisopiston henkilöstö on ollut rajatun yhteistoimintaneuvottelun piirissä. Yhteistoimintaneuvotteluissa on käsitelty ja yhteistoiminnassa hyväksytty toiminnan ja henkilöstön siirtyminen liikkeen luovutuksella ns. vanhoina työntekijöinä Saskyn palvelukseen. Kun järjestämisluvan siirrosta on tehty päätös, kunta työnantajana informoi henkilöstöä ja käsittelee yhteistoimintalain mukaisesti liikkeen luovutuksen yksityiskohtaisemmat tiedot yhdessä henkilöstön kanssa. Vastaanottava osapuoli toimii vastaavalla tavalla. Henkilöstölle tullaan järjestämään henkilöstöinfo, jossa ovat läsnä myös Saskyn edustajat vastaanottavan tahon puolelta.

Syksyn 2021 aikana Hämeenkyrön kunta ja Sasky ovat tarkentaneet kansalaisopiston järjestämisluvan siirtämisen vaikutuksia toiminnan järjestämiseen. Liikkeen luovutuksella siirtyvälle vakituiselle henkilöstölle on pidetty infotilaisuus 17.9.2021, jossa mukana on ollut sekä sivistyspalveluiden että Saskyn edustajia.

Kunnan luottamushenkilöille järjestämisluvan siirron valmistelua on esitelty 30.9.2021 sivistyspalveluiden koulutusillassa sekä lisäksi 5.10.2021 järjestetään infotilaisuus kunnan ja Saskyn kuntayhtymän edustajien kanssa.

Järjestämisluvan siirtämisen vaikutukset

Hämeenkyrön kunta on Sasky koulutuskuntayhtymän yksi omistajajäsenistä, joten kunta on jo nyt mukana aktiivisesti kuntayhtymän päätöksenteossa. Vapaan sivistystyön roolina on vahvistaa kuntalaisten elinikäistä oppimista, lisätä monipuolista osaamista sekä tukea entistä vahvemmin muuta koulutuskenttää. Järjestämisluvan siirtämisellä Saskylle turvataan jatkossakin vapaan sivistystyön tarjonta paikallisesti.

Nykyiseen järjestämistapaan verrattuna Saskyllä on isompana organisaationa paremmat resurssit toiminnan ja kurssitarjonnan sisällölliseen kehittämiseen. Hämeenkyrön kunnan kansalaisopiston vakituinen henkilöresurssi on pieni, joten jatkuvuuden ja toiminnan kehittämisen näkökulmasta Saskyn laajemmat resurssit palvelevat kuntalaisia paremmin. Hallinnon ja tukitoimien yhdistymisellä saadaan niin ikään kustannustehokkuutta aikaiseksi. Koulutuspoliittisessa selonteossa todetaan, että jatkossa tuetaan suurempien yksiköiden toimintaa ja koulutuksen järjestäjien määrää tullaan vähentämään valtakunnallisesti. Organisaation koolla on vaikutusta rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämisessä ja Saskyllä on omaa resurssia hanketoiminnan koordinoimiseen. Toiminnan näkyvyyden kannalta Sasky on seudullisesti vahva toimija, joka pystyy ottamaan vastaan laajoja kehittämistehtäviä. Saskyn Ammatti-instituutti Iisakki ja Osaran maatalousoppilaitos toimivat Hämeenkyrössä, mikä mahdollistaa tilojen yhteiskäytön tehostamisen toisen asteen koulutuksen ja opistotoiminnan välillä.

Talouden tasapainotusohjelman tavoitteena on vähentää kunnan toimintakuluja. Valtuusto on hyväksynyt periaatteet talouden tasapainottamisen tavoitteista ja sivistyspalvelut on saavuttanut n. 100.000 euron säästöt sivistyslautakunnan hyväksymässä muutostalousarviossa 17.3.2021 § 26. Tasapainotusohjelman kokonaissäästötavoitteet jäävät kuitenkin saavuttamatta vuoden 2021 aikana, joten tarve sopeuttamiselle ei poistu tämän vuoden jälkeen.

Kansalaisopiston toimintakulut omana toimintana ovat kokonaisuudessaan noin 418.500 euroa vuodessa, joista henkilöstökulut ovat 320.500 euroa. Opiston asiakasmaksutuottojen taso on n. 80.000 euroa vuodessa. Valtionosuutta kunta on saa arviolta n. 211.000 euroa vuodessa. Järjestämisluvan siirtämisen yhteydessä asiakasmaksut ja valtionosuudet siirtyvät kokonaan Saskylle ja kunta maksaa Saskylle toiminnan järjestämisestä kuntaosuutta, minkä suuruudesta sovitaan vuosittaisessa kuntaneuvottelussa.

Pykälän liitteenä on vaikutusten ennakkoarviointi ja oheismateriaalina sopimusmalliluonnos.

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Sivistyslautakunta esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Hämeenkyrön kunta hakee kansalaisopiston järjestämisluvan peruuttamista opetus- ja kulttuuriministeriöstä, sillä ehdolla että Sasky koulutuskuntayhtymälle myönnetään kansalaisopiston järjestämislupa.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaisesti.

Kuvaus

Sivistyslautakunta 7.10.2021, 101 §.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle sivistyslautakunnan esityksen mukaisesti,​ että kunta hakee Hämeenkyrön kunnan kansalaisopiston järjestämisluvan peruuttamista opetus-​ ja kulttuuriministeriöstä. Luvan peruuttamista haetaan ​sillä ehdolla, että Sasky koulutuskuntayhtymälle myönnetään kansalaisopiston järjestämislupa.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Rauno Mäki poistui esteelliseksi ilmoittautuneena tämän asian käsittelyn ajaksi. Esteellisyyden peruste: Mäki on Sasky koulutuskuntayhtymän hallituksen jäsen. Mäki poistui kokouksesta, koska tämä asia oli kokouksen viimeinen asia. 

Puheenjohtajana tässä asiassa toimi ensimmäinen varapuheenjohtaja Timo Mäkelä.

Janne Kantti poistui tämän asian keskusteluvaiheessa. 

 

Kuvaus

Hallitus 11.10.2021, 263 §.

Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti on paikalla valtuuston kokouksessa ja selostaa tätä asiaa yhdessä sivistysjohtaja Kimmo Leväsen kanssa. 

Päätösehdotus

Hallitus esittää valtuustolle sivistyslautakunnan esityksen mukaisesti,​ että kunta hakee Hämeenkyrön kunnan kansalaisopiston järjestämisluvan peruuttamista opetus-​ ja kulttuuriministeriöstä. Luvan peruuttamista haetaan sillä ehdolla,​ että Sasky koulutuskuntayhtymälle myönnetään kansalaisopiston järjestämislupa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valtuutettu Rauno Mäki poistui esteelliseksi ilmoittautuneena tämän asian käsittelyn ajaksi. Esteellisyyden peruste: Mäki on koulutuskuntayhtymän hallituksen jäsen. Mäen sijaan asian käsittelyyn osallistui Perussuomalaisten toinen varavaltuutettu Tommi Väre. Ensimmäinen varavaltuutettu Heli Mäensivu oli estynyt tulemasta kokoukseen.

Esteellisyys

Rauno Mäki

Valmistelija

  • Matleena Ylitalo, talous- ja hallintopäällikkö, matleena.ylitalo@hameenkyro.fi

Kuvaus

Sivistyslautakunta esitti kokouksessaan 7.10.2021 101§ hallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Hämeenkyrön kunta hakee kansalaisopiston järjestämisluvan peruuttamista opetus- ja kulttuuriministeriöstä, sillä ehdolla että Sasky koulutuskuntayhtymälle myönnetään kansalaisopiston järjestämislupa. Kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 1.11.2021 66§ järjestämisluvan peruuttamisesta esityksen mukaisesti.

Päätöksen myötä Hämeenkyrön kunta hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä vapaan sivistystyön järjestämisluvan peruutusta 1.1.2023 alkaen. Sasky koulutuskuntayhtymä hakee puolestaan vapaan sivistystyön järjestämislupaa Hämeenkyrön kansalaisopiston toimialueelle opetus- ja kulttuuriministeriöltä siten, että se tulee voimaan 1.1.2023 alkaen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää järjestämisluvat aina kalenterivuoden alusta alkaen.

Hämeenkyrön kunta ja Sasky koulutuskuntayhtymä ovat sopineet, että kansalaisopiston toiminta voidaan siirtää Sasky koulutuskuntayhtymään jo 1.8.2022 alkaen. Tätä varten laaditaan erillinen toiminnan järjestämisen siirtosopimus sekä henkilöstösopimus. Sopimuksilla sovitaan Hämeenkyrön kansalaisopiston toiminnan ja henkilöstön siirrosta Sasky koulutuskuntayhtymälle 1.8.2022 alkaen.

Toiminnan siirtosopimus on liitteenä ja henkilöstösopimus oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Levänen, sivistysjohtaja, kimmo.levanen@hameenkyro.fi

Sivistyslautakunta  päättää

  1. hyväksyä osaltaan sopimuksen ja esittää hallitukselle, että se hyväksyy sopimuksen Hämeenkyrön kansalaisopiston toiminnan siirrosta Sasky koulutuskuntayhtymään 1.8.2022 alkaen.
  2. valtuuttaa sivistysjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

Tämä pykälä tarkistetaan kokouksessa.

Asian käsittely

Hannele Nordfors poistui esteelliseksi ilmoittautuneena tämän asian käsittelyn ajaksi. Esteellisyyden peruste: Saskyn yhtymähallituksen jäsen.

Päätös

Hyväksyttiin esityksen mukaisesti.

Pykälä tarkastettiin kokouksessa.

Tiedoksi

kunnanhallitus