Kuvaus
Neuvottelutavoite Tampereen kanssa toteutui 22.6.2022 ja Hämeenkyrö, Sastamala ja Valkeakoski neuvottelivat Tampereen ja kehyskuntien edustuksen kanssa varsinkin toimivaltakysymyksistä. Neuvottelun tuloksena sovittiin, että Tampere vastuukuntana sitoutuu siirtämään erillisellä sopimuksella viranomaiselle kuuluvaa tuotantovastuuta, toimivaltaa ja henkilöstöresursseja työllisyysalueen Etelä, Länsi ja Ylä-Pirkanmaan kunnille (malli 2). Tämä koskisi erikseen määriteltäviä lähipalveluita ja tarkoittaisi kuntakokeilussa nyt työskentelevää henkilöstöä. Kehyskuntien osalta noudatettaisiin mallia 1, jossa niiden kuntien työllisyyspalvelun viranomaistehtäviä tekevä henkilöstö siirtyy vastuukunnan palvelukseen.
Kesäkuun viimeisellä viikolla alkoi kuitenkin ilmetä, että erilaisia hallintomalleja tullaan tuskin hyväksymään. Tampereen kaupunki lähetti 28.6. yhteistoimintasopimuksen viranhaltijajohdolle kommenteille 10.8. mennessä. Kunnanjohtaja totesi antamassaan lausunnossa, että sopimusluonnos ei vastaa Hämeenkyrön kunnan kesäkuussa asettamia tavoitteita eikä ole siksi esiteltävissä myönteisesti. Lisäksi kunnanjohtaja on 15.8. ilmoittanut pyydettynä viranhaltijakantana, että Hämeenkyrö valitsisi tarjotuista vaihtoehdoista mallin kaksi. Molemmat viranhaltijalausunnot ovat oheismateriaalina.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että Pirkanmaan yhteisen työllisyysalueen yhteistoimintasopimus, jonka perusteella Tampereen kaupunki toimisi vastuukuntana, ei tule täyttämään Hämeenkyrön kunnan tavoitteita eikä lainsäädännön antamia mahdollisuuksia kuntalähtöisen toiminnan aikaan saamiseksi. Sopimusluonnos ei turvaa paikallisen henkilöstön palvelussuhteiden pysyvyyttä eikä kunnan toimivaltaa työllisyys- ja yrityspalveluiden tuottamisessa. Sopimusluonnos on oheismateriaalina.
Tässä tilanteessa on harkittava muita kuntayhteistyön vaihtoehtoja lain edellyttämän 20.000 henkilön työvoimapohjan muodostamiseksi. Siksi Sastamalan kaupunki kutsui läntisen alueen kunnat yhteiseen neuvotteluun 8.8., jonka muistio on oheismateriaalina. Sastamala on lähettänyt 15.8.2023 neuvottelun perusteella laatimansa käsittelyehdotuksen läntisen alueen kuntien käsiteltäväksi.
Esitys tarkoittaa sitä, että läntisen alueen kunnat aloittaisivat oman työllisyysalueen valmistelun niin, että Sastamala tulisi toimimaan vastuukuntana. Tämä tarkoittaisi läntisen alueen kuntien irtautumista Tampereen johtamasta Pirkanmaan yhteisen työllisyysalueen valmistelusta elokuun lopussa. Valmistelumateriaalin perusteella näyttää siltä, että yhteisessä toimielimessä ei millään kunnalla olisi ehdotonta enemmistöä, jokaiseen kuntaan perustettaisiin palvelupiste, kunnat saisivat toimivaltaa lähipalveluiden tuottamiseen, palveluita tuottava henkilöstö olisi sopijakuntien palveluksessa kunnille siirrettyjen tehtävien osalta. Taloudesta ja rahoituksesta on myös alustavat linjaukset. TE24 uudistukselle Hämeenkyrön asettamat tavoitteet näyttäisivät toteutuvan paremmin kuin Pirkanmaan yhteisen alueen valmistelussa. Toisaalta valmistelun työmäärä tulee olemaan huomattavan suuri ja kaikkia sen myötä eteen tulevia asioita on vielä vaikea ennakoida.
Länteisen alueen kunnat käsittelevät asian 21.8.2023 seuraavalla samansisältöisellä käsittelyllä:
Työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille työvoimapalvelujen järjestämisestä annetun lain (380/2023) mukaisesti 1.1.2025. Järjestämisvastuun saaminen edellyttää kunnan työvoiman määrän olevan vähintään 20 000 henkilöä. Jos kunnan työvoiman määrä on alle 20 000 henkilöä, sen on muodostettava palveluiden järjestämiseksi yhteistoiminta-alue (työllisyysalue) yhdessä jonkin toisen tai useamman muun kunnan kanssa siten, että työllisyysalueen kuntien yhteenlaskettu työvoiman määrä on vähintään 20 000 henkilöä. Työllisyysalueen tulee muodostaa maantieteellisesti yhtenäinen, työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimiva alue. Työllisyysalueeseen kuuluvien kuntien tulee sopia työvoimapalveluiden ja niihin liittyvien tehtävien järjestämisestä kuntalain (410/2015) tarkoittamassa lakisääteisessä yhteistoiminnassa.
Kunta voi hoitaa tehtävää yhden tai useamman kunnan puolesta siten, että kunnilla on yhteinen toimielin, joka vastaa tehtävän hoitamisesta. Tehtävää hoitavaa kuntaa kutsutaan vastuukunnaksi.
Muodostettavalla työllisyysalueella tarjotaan lähipalveluita uudistuksen tavoitteiden mukaisesti.
Kuntien, jotka muodostavat työllisyysalueen, on toimitettava viimeistään 31.10.2023 työ- ja elinkeinoministeriölle ilmoitus siitä, mitä järjestämisvastuusta sovitaan työllisyysalueen kuntien kesken.
Läntisen Pirkanmaan kunnat ovat olleet mukana Pirkanmaan yhteisen työllisyysalueen valmistelussa. Läntisen Pirkanmaan oma työllisyysalue mahdollistaisi kuitenkin tätä paremmin oman alueen ja paikallisten työllisyys-, elinkeino- ja koulutuspalvelujen muodostaman ekosysteemin hyödyntämisen, lähipalvelujen tuottamisen ja demokraattisen päätöksenteon.
Edellä mainittuun perustuen on valmisteltu Läntisen Pirkanmaan oman työllisyysalueen suunnittelun käynnistämistä. Yhteistoimintamalliin sitoutuvat kunnat muodostaisivat edellä mainitun lain mukaisen yhteistoiminta-alueen eli Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen. Yhteistyökunnat hyväksyisivät erikseen tähän toimintamalliin pohjautuvan yhteistoimintasopimuksen ja suunnitelman työvoimapalvelujen järjestämisestä lokakuun aikana.
Vastuukuntana toimisi Sastamalan kaupunki, joka toimisi lain edellyttämänä työvoimaviranomaisena. Järjestämisvastuussa oleva vastuukunta vastaisi kuntalain 8 §:n 2. momentin mukaisesti palvelujen ja muiden toimenpiteiden yhdenvertaisesta saatavuudesta, tarpeen, määrän ja laadun määrittelemisestä, tuottamistavasta, tuottamisen valvonnasta ja viranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä.
Sen estämättä, mitä kuntalain 8 §:n 2. momentin 5. kohdassa säädetään, järjestämisvastuussa oleva kunta voisi sopia laissa tarkoitetun työvoimaviranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä noudattaen mitä kuntalain 54 §:ssä säädetään sopimuksesta viranomaistehtävän hoitamiseksi.
Liitteenä seuraa Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen toimintamalli, jossa on tarkemmin määritelty toimintamallin periaatteet. Toimintamallin periaatteet täsmentyvät yhteistoimintasopimuksessa ja suunnitelmassa työvoimapalvelujen järjestämisestä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi
Hallitus osallistuu Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen yhteistoimintasopimuksen valmisteluun, seuraavin periaattein:
- Sastamalan kaupunki tulee toimimaan Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen vastuukuntana,
- työllisyysalueen valmistelua tehdään viranhaltijatyönä, tarvittaessa alueen kuntien luottamushenkilöedustajat kutsutaan erilliseen neuvotteluun,
- Sastamalan kaupungilla vastuukuntana on oikeus hankkia työllisyysalueen valmistelussa tarvittavia asiantuntijapalveluja,
- Hämeenkyrön kunta irtaantuu Tampereen johtamasta koko Pirkanmaan työllisyysalueen valmistelusta elokuun loppuun mennessä.