Elinympäristölautakunta, kokous 29.4.2025

§ 41 Hämeenkyrötalo-hankkeen jatkosuunnittelusta päättäminen

HMKDno-2021-387

Valmistelija

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrötalohanke jatkuu elinympäristöpalveluiden vuoden 2025 talousarvion investointikohteena ja päätösvalta hankkeen hankesuunnitelman hyväksymisestä on valtuustolla.  Hankesuunnitelman hyväksyminen tarkoittaa hankkeen etenemisen hyväksymistä. Vuodet 2024 ja 2025 ovat luonteeltaan suunnitteluvuosia. Suunnittelurahaa on käytetty valtuuston hyväksymästä talousarviosta eli 150 000 eurosta vuonna 2024 yhteensä noin 80 000 euroa ja vuoden 2025 suunnittelubudjetti on 180 000 euroa.  

Elinympäristön palvelualue on vastannut Hämeenkyrötalohankkeen suunnittelun etenemisestä valtuuston 29.4.2024 (25 §) tekemän päätöksen mukaisesti edelleen elinympäristölautakunnan ja hankesuunnitteluryhmän avulla. Hankesuunnitteluryhmänä on toiminut elinympäristölautakunnan edustajat asiantuntijoiden ja viranhaltijoiden kanssa ja kokouksia on pidetty tähän mennessä 18 kpl. Elinympäristölautakunta on saanut hankkeen tilannekatsauksen kokouksissaan, kunnanhallitukselle pidettiin tilannekatsaus 9.12.2024 ja sekä valtuusto että elinympäristölautakunta saivat suunnittelutilanteen esittelyn 17.3.2025. Hanketta on kytketty tiiviisti myös Hollitien viitesuunnitteluun osana alueen kaavoitusprosessia ja on pidetty yksi työpalaveri 19.2.2025 hankkeesta Ely:n ja Pirkanmaan maakuntamuseon viranomaisten kanssa. 

Edellisen valtuuston kokouksen jälkeen on valmistunut eri suunnittelualojen laaja ehdotussuunnitteluaineisto. Ehdotussuunnitelmissa on vertailtu vaihtoehtoisia toteutusratkaisuja, määritetty rakennuksen sijoittuminen tontille, pohjapiirustukset, rakennuksen muoto sekä kerrosmäärä, julkisivumateriaalit, runko- ja rakennejärjestelmä, päärakennetyypit ja perustamistapa, talotekniset pääjärjestelmät, talotekniikan vaatimat tilantarpeet sekä pääasialliset putki- ja johtoreitit. Lisäksi on tehty kustannusvertailuja eri toteutusratkaisuille. 

Talovaihtoehtoina on tutkittu rakennusmassallisesti sekä ns. kaksi- että yksinoppaista vaihtoehtoa, mistä jälkimmäistä on tarkasteltu hieman enemmän siihen työn edetessä kohdistuneiden asetettujen vaatimusten, taloudellisten ja toiminnallisuustarkastelujen paremmuuden vuoksi. Vaihtoehtojen vertailu on kuvattu liiteaineistossa. 

Kunnanhallitus linjasi keskusteluasiana kokouksessaan 9.12.2024, että valtuusto pystyy jatkamaan kokoustamista Monitoimikeskus Sillassa ja että Hämeenkyrötalosta halutaan ensisijaisesti toimiva työtila henkilöstölle. Se vaikutti myös yksinoppaisen suunnittelun syventämiseen. Suunnittelutilanteen esittelyssä 17.3.2025 päättäjiltä tuli kuitenkin linjaus siitä, että tiloja muokattaisiin vielä siten, että valtuustolla olisi sittenkin mahdollista kokoustaa rakennuksessa. Alusta asti on periaatteena ollut, että massiivista vain valtuuston käyttöön olevaa perinteistä kokoussalia ei sellaisenaan suunnitella, vaan talon idea on olla monimuotoinen ja tehokas, arjen toimintoihin muokattavissa oleva erilaisin tilaelementein. Tässä vaiheessa voidaan asia ratkaista siten, että nykyisessä pohjaratkaisuissa valtuusto voi tarvittaessa kokoontua työkahvilaan tehdyin pienin muutoksin, joilla ei ole kustannusvaikutusta. Tilaa ei kuitenkaan kaikilta ominaisuuksiltaan saada vastaamaan varsinaista kokoustilaa. Toteutussuunnitteluvaiheessa voidaan vielä tarvittaessa tarkastella, että saadaanko samoihin neliöihin mahtumaan isompaa kokouskeskusta esim. siirtämällä kokouskeskus ja työkahvila samaan kerrokseen. Koko suunnitelmaa ei siten tarvitse palauttaa uudelleen valmisteluun tässä vaiheessa. Toteutussuunnittelussa mahdollistetaan täten valtuuston kokoustaminen talossa ja toteutussuunnittelu käynnistetään yksinoppaisen ratkaisun pohjalta 

Aikataulullisesti ollaan tilanteessa, missä tulee hyväksyä hankesuunnitelma. Elinympäristölautakunta käsittelee asian 29.4., kunnanhallitus 19.5. ja valtuusto 26.5. Hankkeesta on tehty vaikutusten ennakkoarviointi, talousvaikutusten arviointi ja yritysvaikutusten arviointi sekä riskiarvio. Jotta kokonaiskuva hankkeesta pysyy, on liitteet osana hankesuunnitelmaa. Elinympäristölautakunta valitsee keskuudestaan edustajat hankesuunnitteluryhmätyötä jatkavaan toteutussuunnitteluryhmään ensimmäisessä lautakunnassa kesän jälkeen. 

Kun hankesuunnitelma hyväksytään, tulee taloussuunnitelmaan varata hankkeelle riittävät määrärahat. Hyväksymällä tämän päätöksen valtuusto hyväksyy suunnittelun jatkamisen kohti toteutussuunnittelua. Hämeenkyrötalon rakentamisen ratkaiseva päätösehdotus ja urakoitsijan valintaesitys valmistuvat valtuuston päätettäväksi vuodelle 2026, kun yleissuunnitelma ja pääpiirrustukset valmistuvat ja urakkatarjoukset on pyydetty ja saatu. 

Hallintosääntö 97 § hallituksen ratkaisuvallasta määrää hallituksen hyväksyttäväksi hankesuunnitelmat 1,5 – 3 miljoonan euron osalta.  Hämeenkyrötalo menee yli tämän hyväksymisrajan ja siksi valtuusto hyväksyy hankesuunnitelman.  Hallintosäännön 112 § elinympäristölautakunnan ratkaisuvallasta kohdan 6 mukaisesti elinympäristölautakunta vastaa kunnan toimesta tapahtuvasta rakentamisesta ja rakennuttamisesta.   

Hallintosäännön 93 § kertoo valtuuston tehtävät: Valtuusto päättää kuntalain mukaisista valtuuston päätettäväksi kuuluvista asioista ja merkittävistä periaateasioista. Valtuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta, käyttää kunnan päätösvaltaa ja siirtää toimivaltaansa hallintosäännön määräyksillä. Hämeenkyrötalon rakentaminen on investoinnin suuruuden takia merkittävä periaatepäätös ja talon rakentamisen lopullinen päätös tulee vielä valtuuston päätettäväksi vuonna 2026.  Jo sitä ennen valtuusto päättää talousarvion hyväksymisen yhteydessä taloon varattavat määrärahat.

Liitteet:  

  • Hankesuunnitelma liitteineen 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle, että se hyväksyy Hämeenkyrötalohankkeen hankesuunnitelman  

Tiedoksi

kunnanhallitus