Kuvaus
Tausta
Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta alkaen. Sote- ja pela-toimitilat jäivät kuitenkin kuntien omistukseen ja kunnat ovat velvollisia vuokraamaan tiloja hyvinvointialueille ns. voimaanpanolain (616/2021) 22 §:n mukaisen siirtymäkauden ajan vuoden 2025 loppuun saakka, ellei hyvinvointialue käytä vuoden jatko-optiotaan.
Siirtymäkauden jälkeen kuntien on arvioitava vuokraustoimintaansa kuntalain (410/2015) 126 §:n yhtiöittämisvelvollisuuden näkökulmasta. Toimitilojen vuokraaminen on lähtökohtaisesti markkinoilla tapahtuvaa toimintaa, joka on yhtiöittämisvelvollisuuden piirissä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuun siirryttyä pois kuntien vastuulta.
Yhtiö perustetaan alkukeväästä 2025 yhtiön hallinnollisen ja muun valmistelun mahdollistamiseksi. Yhtiön varsinainen toiminta alkaa 1.1.2026.
Pirhalle vuokratut tilat
Uuteen yhtiöön siirrettävät tilat
- terveyskeskus
- kotihoitokeskus
- Kurjenmäkikoti
- Siljankoti
Ei siirretä yhtiöön
- työpajan tila, sijaitsee Ki Oy Hämeenkyrön Teollisuustalon tiloissa, yhtiö laitetaan myyntiin
- Kivimäentien päivätoiminta, talo laitetaan myyntiin
- Heinijärven, Mahnalan, Yhteiskoulun, Monitoimikeskus Sillan ja Liikuntahalli Kosken Sykkeen terveydenhoitajan tilat, ei tarvitse yhtiöittää, sillä vain niin pieni osa kokonaisuudesta on vuokrattavaa tilaa
- Kotorinteen tilat, ei tarvitse muutosta, sillä vain niin pieni osa kokonaisuudesta on vuokrattavaa tilaa. Jos tulkintaan tulee muutos, niin kunta jättää vuokraamatta säätiöltä Pirhalle vuokratut tilat ja Pirha vuokraa ne suoraan säätiöltä
- Paloasemakiinteistö. Kiinteistö on leasingrahoituskohde. Kun sopimukseen ei tehdä muutoksia, niin kohdetta ei tarvitse yhtiöittää. Jos yhtiöittämisvelvoite tulee myöhemmin, niin tämän voi siirtää yhtiöön.
Yhtiöitettävät toimitilat
Kuntalain 126 §:n mukaisesti kunnan hoitaessa tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla sen on annettava tehtävä osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi (yhtiöittämisvelvollisuus). Toimitilojen vuokraustoiminnan luonne ratkaisee sen kohtelun yhtiöittämisvelvollisuuden näkökulmasta. Uuteen yhtiöön siirretään vain sellaiset toimitilat, joissa toteutetaan sellaista vuokraustoimintaa, jota voidaan katsoa tehtävän kilpailutilanteessa markkinoilla.
Pirkanmaan hyvinvointialueen päätökset hyvinvointialueen tulevasta palveluverkosta, toimipisteistä ja mahdollisen optiovuoden käyttöönotosta ovat vielä vahvistamatta. Mikäli joidenkin kohteiden vuokraustoiminta ei jatkuisi, tulee yhtiöittämisvelvollisuuden soveltuminen arvioitavaksi uudelleen. Vastaavasti listaukseen sisältyy kohteita, joihin on saatu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) rahoitusta ja joita siten koskevat erilliset ARA-rajoitteet (mm. vuokraustoiminnan eriyttäminen ja omakustannusperiaate). Valmistelun kuluessa varmistetaan ARA-kohteiden siirrettävyys sekä haetaan ennen luovutusta ARA:n hyväksyntä kohteen luovutukselle ja neuvotellan mm. Kuntarahoituksen kanssa. ARA-kohteiden siirrettävyyttä saattaa myöhemmin olla tarpeen arvioida uudelleen yhtiöittämisen näkökulmasta. Ara-vuokraustoiminta eriytetään yhtiön kirjanpidossa. ARA-kohteiden vuokran määrittämisessä on otettava huomioon jatkossakin omakustannusperiaate.
Perustettavan yhtiön luonne ja liiketoiminta
Perustettava sote- ja pela-toimitilojen vuokrausta toteuttava yhtiö on Hämeenkyrön kunnan 100 % omistama kilpailuilla markkinoilla toimiva tytäryhtiö. Yhtiön toimiessa markkinoilla yhtiö kantaa taloudellisen riskin toiminnastaan. Kunnan ja yhtiön välisissä toimissa ja yhtiöittämistä koskevassa tarkemmassa päätöksenteossa huomioon otettavaksi tulevat mm. kilpailuneutraliteetti- ja valtiontukilainsäädäntö.
Yhtiöittämisen toteuttaminen
Yhtiön perustamisen valmistelutyössä on päädytty seuraaviin keskeisiin yhtiön perustamista koskeviin vaiheisiin ja etenemissuunnitelmaan:
- Yhtiö perustetaan tämän päätöksen mukaisesti alkukeväästä 2025 allekirjoittamalla perustamissopimus
- Perustamissopimuksen allekirjoittamisen jälkeen laitetaan yhtiön perustamista koskeva hakemus vireille Patentti- ja rekisterihallitukselle. Yhtiön nimeksi on suunniteltu Hämeenkyrön Kontu Oy tai Hämeenkyrön Kuntakiinteistöt Oy riippuen rekisteriviranomaisen kannasta eri nimivaihtoehtojen erottumisen suhteen.
- Toimitilojen siirrosta yhtiöön apporttiluovutuksin päätetään syksyllä 2025 ja se sisältää seuraavat toimenpiteet:
- Yhtiökokouksen päätös osakeannista ja samalla hyväksytään vastikkeeksi apporttiluovutus.
- Hämeenkyrön kunnanhallituksen päätöksenteko apporttiluovutukseen liittyen.
- Apporttisopimuksen allekirjoitus.
- Yhtiö aloittaa varsinaisen toimintansa 1.1.2026.
Luonnokset yhtiön perustamissopimuksesta ja yhtiöjärjestyksestä ovat liitteinä.
Varainsiirtoverolakiin on lisätty määräaikainen verovapaussäännös, joka koskee tiettyjä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyviä toimitilojen yhtiöittämisiä. Varainsiirtoverolain 43 a §:n mukaisesti sote- ja pela-kiinteistöjen varainsiirtoveroneutraali yhtiöittäminen edellyttää, että kunta viimeistään vuoden 2030 loppuun mennessä luovuttaa yksin tai yhdessä toisen kunnan tai kuntayhtymän kanssa omistamalleen osakeyhtiölle sen osakkeita vastaan kiinteistön (ns. apporttiluovutuksena). Säännös myös vaatii, että kyseessä on voimaanpanolain mukaisesti hyvinvointialueelle vuokrattuna oleva kiinteistö, joka on pääasiallisesti ollut soten tai pelan käytössä 31.12.2022. Luovutuksesta ei siten tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, kun siihen soveltuu varainsiirtoverolain 43 a §:n verovapaussäännös. Luovutus on yhtiöoikeudellisesti toteutettava apporttiluovutuksena.
Hämeenkyrön kunnan käsityksen mukaan yhtiöön siirrettävät kohteet ovat yhtiöitettävissä kirjanpitoarvoin ilman varainsiirtoverokustannusta.
Yhtiöittämiseen liittyvät henkilöstövaikutukset
Yhtiöön ei siirretä henkilöstöä.
Taloudelliset vaikutukset Hämeenkyrön kuntaan
Alustavien tietojen mukaan yhtiöittämisen laskennallinen vaikutus Hämeenkyrön kunnan vuosikatteeseen on vuoden 2023 toteumien perusteella noin -1,8 milj.euroa ja tilikauden tulokseen noin -0,8 milj. euroa. Yhtiön laskennalliseksi alkukassatarpeeksi on tässä vaiheessa arvioitu noin 1 kuukauden kustannuksia vastaava taso (arviolta noin 65 000 euroa).
Tarkemmat laskelmat voidaan tehdä vasta vuoden 2025 aikana, jolloin esimerkiksi vuokrat ja muut laskelmissa käytetyt oletukset vahvistuvat.
Toimivalta
Hallintosäännön 97 § mukaan kunnanhallitus ratkaisee asiat, joissa päätetään yhtiön perustamisesta.