Kunnanhallitus, kokous 3.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Vaikutusten ennakkoarvioinnin ohje (Eva)

HMKDno-2024-555

Valmistelija

  • Tiina Paloranta, talous- ja hallintojohtaja, tiina.paloranta@hameenkyro.fi

Kuvaus

Kuntien päätösten ennakkoarviointimenettely (EVA) on lakisääteinen velvoite arvioida ennalta tietyn valmisteltavan päätöksen vaikutuksia eri väestöryhmiin. Vaikutusten ennakkoarviointi perustuu mm. sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiin (6§) ja tasa-arvolakiin (4§). Kaikkiin tehtäviin päätöksiin sisältyy vaikutusarviointia osana päätöksen valmistelutekstiä.

Päätösten ennakkoarvioinnin (EVA) tavoitteena on jäsentää ja selventää valmistelu- ja päätöksentekotilannetta. Ennakkoarvioinnissa valmistelija tai valmistelijaryhmä kuvaa päätösehdotuksen myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia ja esittää vaihtoehtoisia ratkaisumalleja päätökselle. Ennakkoarvioinnin valmistelulomakkeesta ilmenee selkeästi eri ratkaisuvaihtoehtojen edut ja haitat.  

Hämeenkyrössä on ollut käytössä vuonna 2021 tehty vaikutusten ennakkoarvioinnin lomake ja ohjeistus. Lisäksi yritysvaikutusten arviointiin on ollut oma lomake. Lomake on todettu käytössä hieman hankalaksi ja siksi päädyttiin uusimaan EVA-ohjeistus.

Hämeenkyröön tulee käyttöön suppea ja laaja vaikutusten ennakkoarviointi. Suppea on kunnan oma malli ja laajaan hyödynnetään Kuntaliiton tekemää mallia ja sähköistä työkalua.

EVAssa päätöksen vaikutuksia arvioidaan useasta eri näkökulmasta. Vaikutusten arviointi raportoidaan omaan määrämuotoiseen liitteeseen. Lomake ohjaa valmistelijaa tai valmistelijaryhmää vastaamaan mallin mukaisiin näkökulmiin.

Lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotosta on tehty valtuustoaloite. Tämä uusittu vaikutusten ennakkoarvioinnin ohje sisältää myös lapsivaikutusten arvioinnin ja tätä näkökulmaa on mahdollista laajentaa lomakkeen lisäksi. Yritysvaikutusten arviointilomake uusitaan vuoden aikana. Sen on tarkoitus tulla päätettäväksi toukokuun aikana.

Hallintosäännön 94 pykälän mukaisesti hallitus johtaa kunnan toimintaa, hallintoa ja taloutta. Tämän perusteella vaikutusten ennakkoarvioinnin ohje kuuluu hallituksen päätösvaltaan.

Vaikutusten ennakkoarvioinnin ohje koostuu ohjeesta ja sen liitteistä arvioinnin kohteiden kuvaus ja arviointilomake EVA.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Johanna Rannanjärvi, kunnanjohtaja, johanna.rannanjarvi@hameenkyro.fi

Hallitus hyväksyy liitteenä olevan ohjeen vaikutusten ennakkoarvioinnista otettavaksi käyttöön. 

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Talous- ja hallintojohtaja Paloranta (toimeenpanovastuu)

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
-    kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Hämeenkyrön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä, kello 15.00 mennessä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hämeenkyrön  kunnan kunnanhallitus.

Postiosoite:  Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköpostiosoite: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelinnumero:  03 - 565 23000          

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hämeenkyrön kunnan kirjaamosta kirjaamon aukioloaikana ma-pe klo 9.00 - 15.00.
Hämeenkyrön kunta
Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelin: (03) 565 23000