Hyvinvointijaosto, kokous 23.10.2024

§ 51 Valtuustoaloite 3/2024; Hämeenkyrön kunta tarvitsee matkailun ja kulttuurin edistämisohjelman

HMKDno-2024-241

Valmistelija

  • Arttu Pentikäinen, kulttuurikoordinaattori, arttu.pentikainen@hameenkyro.fi

Kuvaus

Keskustan valtuustoryhmä, aloitteen 1. allekirjoittaja Tiina Jokela, jätti valtuuston kokouksessa 29.4.2024 seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:

"Hämeenkyrön kunta tarvitsee matkailun ja kulttuurin edistämisohjelman.

Kuntamme tarvitsee matkailun ja kulttuurin edistämisohjelman, jolla pyritään tukemaan kuntamme uutta strategiaa ja elinkeinoelämää. Kulttuuri edistää kuntalaisten hyvinvointia sekä matkailu tuo parhaimmillaan Hämeenkyröä alueena tunnetuksi. Hämeenkyrö on vuosikymmenet mainostanut itseään sekä Nobelkirjailija F.E.Sillanpään syntymäkuntana että Hämeenkyrön kansallismaisemilla, niitä unohtamatta tarvitsemme uusia monipuolisempia kärkiä, jolla tehdä Hämeenkyrö-brändiä tunnetummaksi.

Hämeenkyrön matkailun kärkikohteiksi voisi nostaa myös muun muassa Mannanmäen näkötornin sekä Kyröskosken Hälläpuiston. Mannanmäelle voisi sijoittaa yhden tai useamman opastetaulun, jossa kerrotaan vuoden 1918 taisteluista Mannanmäellä. Taulu palvelee matkailijoita silloin kun näkötorni ei ole auki. Kyröskoskella Hälläpuisto tarvitsee esteettömän ja turvallisen kulun näköalatasanteelle ympäri vuoden, alppiruusupuiston kunnostamisen sekä myös uudenlaiset mainosopasteet, joissa kerrotaan Kyröskosken tehdasympäristön historiasta. Karavaanareita ajatellen kunnassamme on matkaparkki, mutta sen olemassaoloa pitäisi kehittää näkyvämpään suuntaan esimerkiksi ammattikorkeakouluyhteistyöllä opinnäytetyön muodossa.

Esimerkkinä hyvästä matkailun edistämisestä on jo Visit Hämeenkyrö-sivustolla oleva Vanhan Keskustan virtuaalikierros, joka on saanut kiitosta käytettävyyden suhteen. Samankaltaista verkkoversiota voisi käyttää myös osana Mannanmäen alueen tai Kyröskosken tehdasalueen esittelyssä. Kohteiden esittelyä ei voi ainoastaan jättää verkkoversioiden varaan, vaan myös fyysisillä opastauluilla on iso merkitys nähtävyyksien miljöön esilletuomisessa.
Meidän tulee vain panostaa oman kuntamme matkailuun ja osaltaan myös kulttuuriin markkinoinnin avulla, jotta Hämeenkyrön kunta voi menestyä ja tulla tunnetummaksi.

Esitämme, että

  1. Hämeenkyrön kunta valmistelee matkailun ja kulttuurin edistämisohjelman, joka tukee kuntamme uutta strategiaa
  2. Kunta kehittää omaa matkailutarjontaansa sekä uudistamalla nykyisiä käyntikohteita että luomalla uutta tarjontaa.


Hämeenkyrössä 29.04.2024
Hämeenkyrön Keskustan valtuustoryhmä
"

 

 

Hämeenkyrön kunnan kulttuuripalvelut työstää kulttuurisuunnitelmaa, joka esitellään hyvinvointijaostolle marraskuussa 2024. Tämä kulttuurisuunnitelma tukee kunnan uutta strategiaa ja edistää paikallisen kulttuurin ja hyvinvoinnin kehittämistä. Matkailusuunnitelmaa ei yhdistetä kulttuurisuunnitelmaan, sillä matkailun kehittäminen vaatii oman erillisen lähestymistapansa ja työresurssinsa. Kulttuurin ja matkailun yhteinen suunnitelma ohjaisi liikaa kulttuuritoimintaa matkailun ehdoilla, mutta myös rajoittaisi matkailun mahdollisuuksia pelkkään kulttuuriin.

Kunnan kulttuuripalveluiden päätavoite on tuottaa kulttuurihyvinvointia kuntalaisille. Matkailulla taas edistetään ensisijaisesti paikallisen yritystoiminnan toimintaedellytyksiä, joten matkailun kehittäminen on luonnollisesti elinkeinopalveluiden vastuualueella. Landefestien koordinointivastuu siirtyy kuitenkin jatkossa kirjasto- ja kulttuuripäällikölle, vaikka tapahtuma toteutetaan jatkossakin palvelualueet ylittävänä yhteistyönä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mika Koskela, vapaa-aikapäällikkö, mika.koskela@hameenkyro.fi

Hyvinvointijaosto esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen:

  1. Hämeenkyrön kulttuurisuunnitelma valmistuu 2024
  2. Matkailun kehittäminen, mukaan lukien aloitteessa erikseen mainitut kohteet, eivät ole kulttuuripalvelujen keskeisintä tehtävää
  3. Valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

 

Tiedoksi

Kunnanhallitus, Elinympäristölautakunta