Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 5.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Ympäristökierros 2024

HMKDno-2024-274

Valmistelija

  • Janika Kanto, ympäristötarkastaja

Kuvaus

Ympäristökierroksen tarkoituksena on tarkkailla yleistä siisteyttä sekä rakennusten kuntoa. Erityistä huomiota kiinnitetään kiinteistön yleisilmeeseen, varastointiin, romun ja jätteen säilyttämiseen kiinteistöllä ja huonokuntoisiin rakennuksiin. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennukset ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä (MRL 166, 167, 169 §). Jätelain (646/2011) 72 §:n mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto).

Jos kiinteistön kunnossapitoa on selvästi laiminlyöty tai kiinteistö on huomattavan epäsiisti, valvontaviranomainen voi antaa huomautuksen tai kehotuksen kiinteistön omistajalle. Huomautuksilla tai kehotuksilla annetaan määräaika, jonka umpeuduttua valvontaviranomainen käy tarkastamassa kiinteistön uudelleen. Jos huomautus ei ole tehonnut, voidaan asian käsittelyä jatkaa hallintopakolla.

 Lupajaoston ympäristökierros tehtiin 24.4.2024. Kierroksella käytiin läpi Hämeenkyrön taajaman asuinalueita, yleisiä alueita sekä yleisesti erityisesti Tippavaaran alueen pihapiirien siisteyttä.

 Kierroksen aikana kirjattiin ylös 7 kohdetta, joissa pihapiiri oli huomattavan epäsiisti.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janika Kanto, ympäristötarkastaja

Lupajaosto päättää lähettää roskaantuneiden kiinteistöjen omistajille siivouskehotukset seuraavasti: 

KAIPILA 108-436-0001-0300 Kiinteistöllä on mm. metallirojua, lähetetään selvityspyyntö ja siivouskehote.

PAJALA 108-436-0005-0153 Kiinteistöllä on paljon romuautoja, lähetetään siivouskehote ja kuuleminen ennen siirtymistä hallintopakkomenettelyyn.

HÄME 108-411-0001-0089 Kiinteistöllä on paljon romuautoja ja metallitynnyreitä, joiden sisällöstä ei ole tietoa. Lähetetään selvityspyyntö ja siivouskehote. 

KATAJISTO 108-421-0002-0043 Kiinteistöllä on paljon rojua ja mm. pesukone. Lähetetään siivouskehote ja kuuleminen ennen siirtymistä hallintopakkomenettelyyn. 

OJALA 108-408-0001-0014 Kiinteistö on huomattavan epäsiisti. Maassa on paljon mm. rakennusjätettä, huonekaluja ym. Lähetetään siivouskehote ja kuuleminen ennen siirtymistä hallintopakkomenettelyyn. 

MÄKITÖRMÄ 108-421-0010-0030 Kiinteistöllä on paljon rojua. Lähetetään selvityspyyntö ja siivouskehote. 

PUTKINOTKO 108-421-0010-0010 Kiinteistöllä on paljon mm. rakennusjätettä ja romuajoneuvoja. Lähetetään siivouskehote ja kuuleminen ennen hallintopakkokäsittelyä. 

JOKITÖRMÄ 108-421-0010-0015 Kiinteistöllä on paljon rojua ja romuajoneuvoja. Lähetetään siivouskehote ja kuuleminen ennen hallintopakkokäsittelyä. 

 

Kehotusten mukaiset toimenpiteet tulee olla tehtyinä 30.9.2024 mennessä, jonka jälkeen asian käsittelyä jatketaan tarvittaessa hallintopakolla.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

ympäristötarkastaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
-    kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Hämeenkyrön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä, kello 15.00 mennessä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista
sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä,
joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä,
yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hämeenkyrön  kunnan elinympäristölautakunnan lupajaosto.

Postiosoite: Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköpostiosoite: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelinnumero: 03 - 565 23000