Elinympäristölautakunnan lupajaosto, kokous 5.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Vaasan hallinto-oikeuden lausuntopyyntö, JST Kuljetuspalvelut Oy ympäristölupa

HMKDno-2019-62

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janika Kanto, ympäristötarkastaja

Kuvaus

JST Kuljetuspalvelut Oy on hakenut ympäristönsuojelulain 89 §:n mukaista olennaista muutosta Länsi-​ja Sisä-​Suomen aluehallintoviraston 21.9.2011 myöntämään ympäristölupaan. Hämeenkyrön Kalkunmäellä osoitteessa Sarantie 28, 39100 Hämeenkyrö sijaitsevalla kiinteistöllä vastaanotetaan rakentamis- ja purkutoiminnasta syntyvää erilaista käsittelemätöntä jätettä, kuten rakennusjätettä, purkupuuta ja puuteollisuuden sivutuotteita, jotka lajitellaan, käsitellään mekaanisesti murskaamalla, välivarastoidaan ja toimitetaan energia- ja materiaalihyötykäyttöön tai käsiteltäväksi toisiin laitoksiin. JST Kuljetuspalvelut hakee ympäristöluvan muutosta koskien tuhkan ja betonimurskeen hyötykäyttöä käsittelylaitoksen varastokentän rakenteessa sekä toiminnallista muutosta vastaanotettavien ja käsiteltävien jätteiden määrässä. Lisäksi muutosta haetaan käsittelylaitoksen meluvallin rakenteiden osalta siten, että alueen meluvallissa tullaan käyttämään kokonaisia auton renkaita vallin rakenteessa sitovana ja tukevana rakenneosana. Käsittelylaitoksen varastokenttää laajennetaan viereiselle tilalle Räminkorpi 2 RN:o 108-409-12-93. 

Samalla haetaan toiminnan aloittamista muutoksenhausta huolimatta ympäristönsuojelululain 199 §:n mukaisesti.


Lupahakemus on kuulutettu Hämeenkyrön kunnan ilmoitustaululla ja internetsivuilla 29.11.2023 - 8.1.2024. Asiakirjat ovat kuulutusajan olleet nähtävillä kunnan asiointipisteellä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Janika Kanto, ympäristötarkastaja

Elinympäristölautakunnan lupajaosto myöntää ympäristöluvan muutoksen sekä toiminnan aloittamisluvan muutoksenhausta huolimatta vakuutta vastaan (YsL 199 §) päätösliitteen mukaisesti.

Päätös

Hyväksytty.

Valmistelija

  • Janika Kanto, ympäristötarkastaja

Kuvaus

Vaasan hallinto-oikeus on lähettänyt lausuntopyynnön 2.5.2024 (Dnro 309/03.04.04.04.19/2024) elinympäristölautakunnan lupajaostolle. Hallinto-oikeus varaa tilaisuuden antaa lausunnon lupajaoston 7.2.2024 § 12 (JST Kuljetuspalvelut Oy, ympäristöluvan muutos) päätöstä koskevasta valituksesta 30.5.2024 mennessä. Lausunnon antamiselle on pyynnöstä myönnetty lisäaikaa 10.6.2024 asti.

Päätös koskee JST Kuljetuspalvelut Oy:n ympäristöluvan muutosta Hämeenkyrön käsittelylaitoksen laajennukselle sekä käsittelyn kehittämiselle. Vuotuinen jätemäärä on 19 990 tonnia tavanomaiseksi luokiteltua jätettä ja 49 990 tonnia pysyväksi jätteeksi luokiteltua jätettä sekä 49 tonnia pientuojien asbestijätettä. Lisäksi käsittelylaitoksen meluvallissa käytetään kokonaisia auton renkaita (jätenimike 16 01 03) vallin rakenteessa sitovana ja tukevana rakenneosana enintään 20 000 tonnia. Laitos sijaitsee Hämeekyrön Kalkunmäen kylässä kiinteistöllä Räminkorpi RN:o 13:13 ja laajennus kiinteistöllä Räminkorpi II RN:o 12:9. Päätös on voimassa toistaiseksi, ja toiminnan aloittamiselle muutoksenhausta huolimatta on myönnetty lupa.

Päätöksestä on jätetty valitus Vaasan hallinto-oikeuteen 4.3.2024. Valituksessa vaaditaan, että laajennukselle myönnetty lupa tulee perua ja meluavien työvaiheiden toiminta-aika on rajoitettava arkisin klo 7-16 sekä muut toiminta-ajat pidettävä nykyisellään.

Valitus liitteineen on oheismateriaalina.

 

Elinympäristölautakunnan lupajaoston lausunto

Valituksessa on ensisijaisesti vaadittu, että lupaa laajennukselle ei tule myöntää, sillä siitä aiheutuu naapurikiinteistöille kohtuutonta rasitusta murskauksesta ja haketuksesta sekä työkoneista syntyvästä melusta. Valituksen mukaan hakemuksen liitteenä olleessa melumallinnuksessa on epäkohtia muun muassa meluvallin korkeuden, laskentamenetelmään sisältyvän epävarmuuden ja toiminta-aikojen osalta.

Lupajaosto toteaa, että toimimalla hakemuksen ja lupamääräysten mukaisesti sekä toteuttamalla vaaditut meluntorjuntatoimet naapureille aiheutuvat haitat saadaan rajoitettua niin pieniksi, että niitä ei voida pitää enää kohtuuttomina. Asian varmistamiseksi laajennuksen valmistuttua tehtävät melumittaukset voivat tarvittaessa johtaa siihen, että toiminnanharjoittaja joutuu lisäämään meluntorjuntatoimenpiteitä. Meluntorjuntatoimiin on jo nyt lisätty kohdemeluesteet ja laajennuksen rakentaminen tulee lupamääräysten mukaan aloittaa meluvallista, joka myöhemmin maisemoidaan myös ympäristöön paremmin sulautuvaksi.

Valituksessa on toissijaisesti vaadittu toiminta-aikojen rajoittamista myönnettyä lupaa tiukemmiksi.

Lupajaosto toteaa, että toiminta-aikoja on jo nyt rajoitettu merkittävästi meluavien työvaiheiden osalta, eikä tätä tiukemmille toiminta-ajoille ole perustetta. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janika Kanto, ympäristötarkastaja

Hämeenkyrön elinympäristölautakunnan lupajaosto päättää antaa Vaasan hallinto-oikeudelle edellä esitetyn lausunnon JST Kuljetuspalvelut Oy:lle myönnetystä ympäristöluvan muutoksesta tehdystä valituksesta ja esittää, että valitus hylätään. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vaasan hallinto-oikeus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)