Elinympäristölautakunta, kokous 2.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Lausuntopyyntö Konikallion tuulipuiston osayleiskaavan kaavaluonnoksesta

HMKDno-2021-372

Valmistelija

  • Sari Hietala-Karlsson, toimistopäällikkö, sari.hietala-karlsson@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hämeenkyrön kunnanhallitus on päättänyt 12.2.2024 §45 asettaa nähtäville Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan kaavaluonnoksen ja valmisteluaineiston osallisten ja viranomaisten tiedottamiseksi ja kuulemiseksi.

Ilmatar Energy Oy:n hankeyhtiö Ilmatar Ikaalinen-Hämeenkyrö Oy suunnittelee enintään 15 tuulivoimalasta koostuvan tuulivoimapuiston rakentamista Hämeenkyrön kunnan ja Ikaalisten kaupungin alueelle. Voimalat sijoittuisivat molemmin puolin kuntarajaa, Vatulanharjun ja Vesajärven kylän väliselle alueelle. Tämänhetkisen suunnitelman mukaisesti voimaloista 7 sijoittuu Hämeenkyrön kaava-alueelle, jonka pinta-ala on noin 8,6 km2. Osayleiskaava laaditaan maankäyttö- ja rakennuslain 77 a §:n mukaisena kaavana siten, että rakennusluvat voidaan myöntää suoraan osayleiskaavan perusteella. Hankkeeseen sovelletaan lisäksi ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain 252/2017 mukaista arviointimenettelyä (YVA), joka on käynnissä kaavoituksen rinnalla.

Valmisteluvaiheen kuulemisessa kaava-asiakirjat ovat nähtävillä 6.3.-19.4.2024 Hämeenkyrön kunnanviraston asiointipisteessä osoitteessa Härkikuja 7 sekä kunnan internetsivuilla. Kaavaluonnoksesta ja valmisteluaineistosta on mahdollista jättää valmisteluvaiheen palautetta, mielipiteitä ja lausuntoja, 19.4.2024 mennessä.

Elinympäristölautakunta pyytää lausuntonaan kiinnittämään seuraaviin asioihin:
- Liitteessä 2 Havainnekuvat ei mainita kuvissa olevan voimalan kokoa eikä napakorkeutta/ siiven mittaa. Pyydämme lisäämään havainnekuviin edellämainitun voiman koon.
- Lautakunta toivoo eri vaihtoehtoja havainnekuviin, kuinka tuulivoimaloiden madaltaminen vaikuttaisi näkymiin, erityisesti Ulvaanharjun ja Vatulanharjun maisemiin. 
- Melu- ja välkekarttaesityksiä pitäisi säätää niin, että taustakartta näkyisi voimakkaammin ja selkeämmin. Tämä auttaisi hamottamaan ympäristöä selkeämmin.
- Elinympäristölautakunta edellyttää ympäristöluvan tarpeen arviointia
- Tällä hetkellä vaadittava melumallinnus ei ota huomioon jättöpyörteiden vaikutusta tai sitä miten jättöpyörteinen ilma käyttäytyy osuessaan seuraavan voimalan lapaan. Hankkeen edistyessä tulee melumallinnuksessa ja meluhaittoja arvioidessa käyttää uusimpia       mallinnusmenetelmiä vaikkei viralliset säädökset tätä vaatisikaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta antaa edellä mainitun lausuntonsa Konikallion tuulivoimapuiston osayleiskaavan kaavaluonnoksesta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaavoituspäällikkö, kaavasuunnittelija, toimistosihteeri Vataja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)