Kuvaus
B1-kielen kolmen eri oppimäärän opetussuunnitelman perusteita on päivitetty, koska valtioneuvoston tuntijakoasetuksessa (111/2023) B1-kieleen on lisätty yksi vuosiviikkotunti 7. luokalle.
Tuntijakouudistuksen tavoitteena on edistää toisen kotimaisen kielen ja etenkin B1-ruotsin oppimista ja opetusta sekä lisätä toisen kotimaisen kielen osaamista Kansalliskielistrategian mukaisesti. Kansalliskielistrategian tavoitteena on ruotsinkielisten palvelujen toimivuuden ja saatavuuden turvaaminen sekä ruotsinkielisen kieliyhteisön elinvoimaisuuden vahvistaminen. Tärkeänä tavoitteena on myös riittävän ruotsin kielen taidon saavuttaminen perusopetuksen aikana, jotta vahvistetaan oppilaan valmiuksia käyttää ruotsin kielen taitoaan monipuolisesti erilaisissa viestintätilanteissa.
Opetussuunnitelmatyössä on otettu huomioon Karvin tekemän B1-ruotsin oppimistulokset perusopetuksen päättövaiheessa 2022 -arvointiraportin tulokset ja toimenpide-ehdotukset.
Uusi tuntijako (111/2023) ja sen mukaiset paikalliset opetussuunnitelmat otetaan vuosiluokkien 7–9 osalta käyttöön 1.8.2024.
Tuntijakouudistuksen myötä B1-kielen opetusta tulee järjestää perusopetuksen aikana vähintään 7 vuosiviikkotuntia 1.8.2024 alkaen siten, että opetusta on
- kaksi vuosiviikkotuntia 6. luokalla
- kaksi vuosiviikkotuntia 7. luokalla
- kolme vuosiviikkotuntia 8.–9. luokalla.
Opetuksen järjestäjä voi päättää paikallisessa opetussuunnitelmassa, kuinka edellä mainitut 3 vuosiviikkotuntia sijoitetaan 8. ja 9. luokalle.
Vuosiluokkien 3–6 ja 7 uudet perusteet siirretään paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisinaan. Opetuksen järjestäjän tulee päättää ja kuvata opetussuunnitelmassaan, mitkä ovat opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt vuosiluokilla 8 ja 9.
Liitteenä on uusi esitys Hämeenkyrön kunnan perusopetuksen tuntijaoksi.
Hallintosääntö 107§ mukaan sivistyslautakunnan ratkaisuvaltaan kuuluu hyväksyä opetuksessa noudatettavan kuntakohtaisen yleisen tuntijaon.