Elinympäristölautakunta, kokous 16.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Yksityisteiden perusparannusavustusten hakuaika

HMKDno-2024-28

Valmistelija

  • Ari Vaahtera, maanrakennusmestari, ari.vaahtera@hameenkyro.fi

Kuvaus

Talousarviossa on vuodelle 2024 varattu yksityistiekunnille hoito- ja perusparannusavustuksia varten 37 000 euroa. Päätösesitystä laadittaessa (13.12.2023) oli odotettavissa, että yksityisteille maksettavia hoitoavustuksia tullaan maksamaan (mikäli hakijoita on yhtä paljon, kuin vuonna 2023), vähintään 30 000 euroa. Tällöin yksityisteille jäisi perusparannusavustuksia varten enintään noin 7 000 euroa. Lopullinen avustussumma selviää vuoden 2023 tilinpäätöksen valmistuttua, koska tiekuntille hakemuksesta maksettavien hoitoavustusten summat ovat sidoksissa edellisen vuoden tienhoidon kokonaiskustannuksiin.

Kuitenkin jo nyt esitettyjen kustannusarvioiden perusteella oletetaan perusparannusavustuksia haettavan, vähintään 81 000 euroa, milloin kokonaisavustuksen summaksi tulisi vähintään 111 000 euroa. Avustushakemuksia on odotettavissa lisää, kymmenien tuhansien eurojen arvosta. Edellä mainittujen, esitettyjen kustannusarvioiden osalta, avustuspäätökset ovat tehtynä mutta avustussummat ovat avoimia.

Summien välinen ero on huomattavan suuri. Lisäksi on merkillepantavaa, että valtio kannustaa tiekuntia perusparantamaan yksityisteitä, avokätisillä avustusprosenteilla: rakenteelliseen perusparannukseen on myönnetty jokseenkin poikkeuksetta 70 prosentin suuruinen avustus kokonaiskustannuksista, sekä siltarumpu- ja siltakohteisiin 85 prosenttia kokonaiskustannuksista. Tiekuntien aktivoituminen perusparannushankkeisiin johtuu korkeista avustusprosenteista.

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 4.4.2006, 27 § määritellyt tiekunnan tehtävät kesä-​ ja talvihoitoon sekä kunnossapitoon liittyen,​ että tien perusparantamiseen kuuluvat asiat, jotka ovat:

-​ kelirikkovaurioiden parantaminen kantavuutta lisäämällä;​ massanvaihto
-​ isojen maakivien poisto
-​ rumpujen (yli 500 mm uusiminen)
-​ siltojen uusiminen/korjaaminen
-​ tielinjauksien oikaisut/muuttaminen

Näihin edellä esitettyihin toimenpiteisiin on mahdollista hakea kunnalta perusparannusavustusta, mikä on suuruudeltaan määritelty enimmillään 20 prosentiksi edellä mainittujen rakenteiden perusparantamisen kokonaiskustannuksista. Käytännössä avustusprosentit ovat olleet vajaasta 10 prosentista aina vähän yli 18 prosenttiin. Kunnan ja tiekunnan välisessä hoitosopimuksessa on määritelty avustusprosenteiksi 15–20 prosenttia. Hoitosopimuksissa ilmoitetaan edellisten lisäksi, että perusparannusavustusten määrät ovat sidotut kunnan rahatilanteeseen. Jatkossa on tarkoitus ennakoida avustusten suuruutta jo talousarvioesityksiin ja pyrkiä sitten jakamaan valtuuston talousarviossa päättämät avustukset mahdollisimman tasapuolisesti kaikkien hakijoiden kesken.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ritva Asula-Myllynen, elinympäristöjohtaja, ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi

Elinympäristölautakunta päättää, että kaikki yksityisteiden perusparannusavustushakemukset on jätettävä toimenpiteitä edeltävänä vuonna syyskuun alkuun mennessä. Tarkempi päivämäärä tullaan ilmoittamaan vuosittain yksityistieavustusten hakua koskevassa lehti-ilmoituksessa (helmikuun lopussa) sekä kunnan nettisivuilla yksityistieavustuksia koskevalla sivulla.

Päätös

Hyväksyttiin

Tiedoksi

maanrakennusmestari, yhdyskuntatekniikan päällikkö, toimistosihteeri Artola

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
-    kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Hämeenkyrön kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä, kello 15.00 mennessä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista
sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä,
joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä,
yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hämeenkyrön  kunnan elinympäristölautakunta.

Postiosoite: Härkikuja 7, 39100 Hämeenkyrö
Sähköpostiosoite: kirjaamo@hameenkyro.fi
Puhelinnumero:  03 - 565 23000