Kunnanhallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 251 TE24, työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestäminen

HMKDno-2023-299

Valmistelija

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Kuvaus

Hallitus päätti 21.8.2023 osallistua Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen yhteistoimintasopimuksen valmisteluun, seuraavin periaattein:

  1. Sastamalan kaupunki tulee toimimaan Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen vastuukuntana,
     
  2. työllisyysalueen valmistelua tehdään viranhaltijatyönä, tarvittaessa alueen kuntien luottamushenkilöedustajat kutsutaan erilliseen neuvotteluun,
     
  3. Sastamalan kaupungilla vastuukuntana on oikeus hankkia työllisyysalueen valmistelussa tarvittavia asiantuntijapalveluja,
     
  4. Hämeenkyrön kunta irtaantuu Tampereen johtamasta koko Pirkanmaan työllisyysalueen valmistelusta elokuun loppuun mennessä.
     

Kuntien on toimitettava työvoimapalveluiden järjestämisvastuuta koskevat ilmoitukset työ- ja elinkeinoministeriöön viimeistään 31.10.2023. Näitä ilmoituksia ovat kuntien sopimus yhteisestä toimielimestä (Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen yhteistoimintasopimus), suunnitelma työvoimapalvelujen järjestämisestä sekä ilmoitus, jos ei halua vastaanottaa toimitiloja. Jos ilmoitusta ei toimiteta määräaikaan mennessä, työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää menettelyn työllisyysalueiden muodostamiseksi valtioneuvoston päätöksellä.

Suunnitelma työvoimapalvelujen järjestämiseksi auttaa työ- ja elinkeinoministeriötä arvioimaan työllisyysalueen edellytyksiä suoriutua järjestämisvastuuseen ja palveluiden tarjoamiseen liittyvistä velvoitteista. Suunnitelma tarkentuu ja täsmentyy valmistelun edetessä.

Toimitettavien ilmoitusten on oltava kunnan toimivaltaisten elinten hyväksymiä. Aikataulusyistä niiltä ei edellytetä lainvoimaisuutta.

Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen muodostaisivat Hämeenkyrön kunta, Ikaalisten kaupunki, Kihniön kunta, Parkanon kaupunki, Punkalaitumen kunta sekä Sastamalan kaupunki. Sastamala toimisi työllisyysalueen vastuukuntana ja lain edellyttämänä työvoimaviranomaisena. Kaikki kunnat ovat olleet aktiivisesti mukana työllisyysalueen valmistelussa, ja valmistelu jatkuu vastuukunnan johdolla tiiviisti ilmoituksen jättämisen jälkeen.  

Työllisyysalueen yhteisenä toimielimenä toimisi Sastamalan kaupungin organisaatioon perustettava työllisyyslautakunta, joka toimisi Sastamalan kaupungin valtuuston ja kaupunginhallituksen alaisuudessa.

Työvoimapalveluiden järjestämisessä otetaan huomioon työllisyysalueen kuntien toiminta, työllisyysalueen väestörakenne, asiakkaiden palvelun tarve sekä muut palvelujen antamista koskevat olosuhteet.

Työllisyysalueen sisälle muodostettaisiin kahdesta tai useammasta kunnasta vastuualue. Työllisyyslautakunta voisi siirtää toimivaltaa työllisyysalueen kuntiin tai vastuualueen yksittäiseen kuntaan erikseen määriteltyjen tehtävien osalta. Vastuualueen muodostaisivat Parkano ja Kihniö sekä Sastamala ja Punkalaidun siten, että Parkano vastaisi Kihniön osalta ja Sastamala Punkalaitumen osalta mitä toimivallan siirrosta sovittaisiin. Työllisyysalueelle perustettaisiin jokaiseen kuntaan tai vastuualueelle vähintään yksi palvelupiste valtiolta siirtyvien tehtävien hoitamiseksi.

Työvoimapalvelut tuotettaisiin pääsääntöisesti lähipalveluina työllisyysalueeseen kuuluvan kunnan tai vastuualueen toimesta tarkoituksenmukaisessa laajuudessa. Ne palvelut, joita ei tuotettaisi lähipalveluina, tuotettaisiin keskitettyinä palveluina joko vastuukunnan tai toisen työllisyysalueen toimesta.

Aikataulusyistä pykälä on tarkastettava välittömästi käsittelyn päätteeksi.

Liitteenä on yhteistoimintasopimus, suunnitelma työvoimapalvelujen järjestämisestä ja sen liite. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antero Alenius, kunnanjohtaja, antero.alenius@hameenkyro.fi

Hallitus esittää valtuustolle, että se

  1. hyväksyy yhteistoimintasopimuksen Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueen perustamiseksi 1.1.2025 alkaen sopimukseen perustuvana vastuukuntamallina, jossa Sastamalan kaupunki toimii vastuukuntana
     
  2. hyväksyy suunnitelman työvoimapalvelujen järjestämiseksi
     
  3. hyväksyy ilmoituksen, että Hämeenkyrö ei vastaanota toimitiloja
     
  4.  tarkastaa tämän pykälän kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Janne Kantti poistui tämän asian keskustelun aikana. 

Tiedoksi

valtuuston listalle